Luister naar

Flinke winst, maar toch een tegenvaller voor Forum

Nieuws
De Europese verkiezingen leken vooraf een rechtse winnaar op te leveren: VVD of Forum voor Democratie. Met de winst voor de PvdA overheerste bij beide teleurstelling.
Dion Mebius redactie vk
vrijdag 24 mei 2019 om 03:00

Den Haag

Iets na negenen barst een oorverdovend gejuich los op de verkiezingsavond van Forum voor Democratie, maar helaas alleen op het televisiescherm waar de partij de exitpoll op volgt. Het zijn de PvdA’ers die op hun feestje uit hun dak gaan. De Forum-supporters kunnen er op de binnenplaats van het West-Indisch Huis in Amsterdam slechts mompelend naar kijken. Hun drie zetels vallen in vergelijking toch wat tegen.

Ondanks die eerste teleurstelling is Forum met 11,2 procent van de stemmen in de exitpoll de vierde partij van Nederland. De partij van Thierry Baudet vestigt zich daarmee definitief als een grote speler in het politieke landschap, na het huzarenstukje dat Forum al uithaalde bij de Provinciale Statenverkiezingen. In maart presteerde Baudet het om zich vanuit het niets in de kopgroep van het politieke peloton te nestelen en zelfs de gele trui te bemachtigen. De partij hoopte dat kunstje bij de Europese verkiezingen te herhalen. Op basis van de laatste peilingen leek Forum wel eens op vijf zetels te kunnen uitkomen, op gelijke hoogte met de VVD. Dat lijkt er nu niet in te zitten. ‘Natuurlijk had ik er liever 15 of 20 gehad’, maakte FvD-kopstuk Annabel Nanninga donderdag kort na de exitpoll de balans op. ‘Maar van nul naar drie, dat is ook winst.’

gerommel

Een van de grote vragen vooraf was hoe de kiezer zou reageren op het interne gerommel bij Forum, dat begon met de afrekening met Henk Otten. De medeoprichter van Forum gold als de sterke man achter de schermen en ontfermde zich over de campagnes, maar vocht na de Statenverkiezingen een openlijke machtsstrijd uit met Baudet.

De Europese campagne van Forum leek daarna minder gestroomlijnd dan die ervoor, toen Otten er nog was. Zonder ‘Henk de Tank’ weerhield niemand Baudet van het delen van een video waarin onder andere premier Mark Rutte werd aangewezen als schuldige voor verkrachtingen door asielzoekers.

De Forum-leider wist zich daarmee wel te verzekeren van een schier oneindige stroom media-aandacht. Premier Rutte blies Baudet nog meer wind in de zeilen door hem uit te dagen voor een een-op-eendebat op tv. Mede vanwege dat debat had Forum op meer gehoopt, al probeerde de Europese lijsttrekker Derk Jan Eppink na de voorlopige uitslag de moed erin te houden. ‘We hopen natuurlijk op een zeteltje erbij, maar met drie zijn we wel de grootste winnaar.’ Dezelfde lijn volgde Baudet. ‘We zijn alleen maar aan het winnen’, sprak hij op het podium. ‘We hebben het gelijk aan onze kant.’ Theo Hiddema dacht er anders over. ‘Zijn VVD en PvdA echt groter? Dat is volstrekt onverteerbaar.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Minister-president Mark Rutte in het Catshuis met vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties.

Rutte na gesprek in Catshuis: antisemitisme is onacceptabel, samenleving zal zelf moeten ingrijpen

Mark Rutte sprak maandag met maatschappelijke organisaties over het toegenomen aantal meldingen van antisemitisme. Joodse Nederlanders aanspreken op acties van de Israëlische staat is uit den boze, stelde hij.

Brink was sinds 2022 fractievoorzitter van het CDA in de Provinciale Staten van Overijssel.

Politicus Rick Brink (38), eerste honoraire 'minister van Gehandicaptenzaken', overleden

Rick Brink was van 2019 tot 2021 de eerste ‘minister van Gehandicaptenzaken’, een honoraire functie van KRO-NCRV om mensen met een beperking te vertegenwoordigen.

Decorwisseling: de informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol zijn uit de boksring gestapt.

Omtzigt heeft geen aanleg voor acteren; 'week van waarheid' werd een reeks waardeloze toneelstukjes

Pieter Omtzigt viel als altijd uit de rol waarin anderen hem pressen. En het Haagse formatietheater in deze ‘week van de waarheid’ was een ongefaseerde schertsvertoning: zonder bedrijven, zonder regisseur.

Volgens demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) is het ‘onderwerp van discussie’ of de sollicitatieplicht in de huidige vorm wel werkt.

Kabinet begint groot experiment met werkloosheidsuitkering zonder sollicitatieplicht

Het demissionaire kabinet wil met een grootschalig experiment kijken of de sollicitatieplicht voor het verkrijgen van een werkloosheidsuitkering wel werkt.

De EU beschikt sinds 2007 over snel inzetbare legergroepen, hier te zien tijdens een training in Spanje. Nu wil Brussel de eigen defensie verder versterken.

Buiten is het guur, maar op deze manier blijft Europa overeind in een grimmige wereld

Wordt de Europese Unie vermorzeld tussen China, Amerika en Rusland? Tijd voor indringende vragen. ‘Gaan we in de lege VDL-fabriek in Born weer personenauto’s maken? Of liever pantservoertuigen?’

Dilan Yesilgöz (VVD) en Geert Wilders (PVV) komen aan voor de voortzetting van de formatiegesprekken. De partijen moeten het deze week eens worden over een hoofdlijnenakkoord. Dit akkoord moet er op 15 mei liggen.

Finaleweek met een verlenging: hoe de formerende partijen zich een weg naar een kabinet banen

De finale van de formatie wordt er eentje met een verlenging. PVV, VVD, NSC en BBB hoopten woensdag een punt te kunnen zetten, maar onderhandelen ook de komende dagen nog door.