24 mei 2019 om 03:00
Luister naar

Psst: Liggend op de parketvloer luisteren naar elpees van Elly en Rikkert

Dat veilige gevoel. Liggend op de parketvloer, luisteren naar de elpees van Elly en Rikkert.

‘De muren van Jericho, vallen om.’ ‘Soms zou ik willen vliegen als een vlindertje.’ ‘God heeft de wereld zo liefgehad, dat Hij zijn Zoon heeft gegeven, dat ieder kind dat in Hem gelooft, eeuwig zal leven.’ ‘In het huis van de Vader, is een plaatsje voor jou.’

Later maakte ik kennis met het volwassen werk van het duo dat niet iconisch genoemd wil worden. ‘Het was in Rotterdam, ergens op de Lijnbaan.’ ‘Stil maar m’n kind, de wereld vergaat pas na de reclame.’ ‘De hand die uit z’n mouwen stak, kende ik ergens van.’

Op YouTube vond ik een playlist van een concert van Elly en Rikkert in Carré. Dat luisterde ik lange tijd zondagochtend tijdens het scheren. Een veilig gevoel. Ik kocht ook altijd hun cd’s, tot en met de laatste aan toe: In het voorbijgaan – die titel is door zijn dubbele bodem voor mij erg troostrijk. ‘Een cd uitbrengen is tegenwoordig in principe verliesgevend; zo’n fysiek product wordt bijna niet meer verkocht’, stelt Rikkert in een interview. Ik hoop dat ze het toch doen. Ik koop ’m, dat beloof ik. Want ik heb soms behoefte aan een uurtje veiligheid op de harde parketvloer van het leven.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Julia ter Beek is journalist en werkzaam in de ouderenzorg.

Een ontevreden en zieke man leerde mij iets waar ik nog bijna elke dag aan moet denken

Hij leidt een pijnlijk en oncomfortabel leven, is afhankelijk van zorg. Echt léven zat er voor hem niet meer in, was zijn idee. Aan Julia ter Beek vertelt hij dat hij van dode bloemen houdt.

Het tuinleven begint: laat de barbecue of vuurkorf niet roken als je om je buren geeft

TV-programma's over burenruzies houden ons een spiegel voor. Het is een wonder dat er nog vrede te vinden is op aarde, schrijft Reina Wiskerke. Begin met vrede stichten in je eigen tuin.

Annemarie van Heijningen-Steenbergen is schrijver en spreker.

Een dodelijk ongeluk en een schietpartij moet je niet dichtmetselen met vlugge christelijke oneliners

Een dodelijk scooterongeluk en een schietpartij lieten Alblasserdam in verbijstering achter. 'Alle zorgvuldig gekozen zinnen waren niet bij machte ons hart te verzachten', schrijft Annemarie van Heijningen.

nd

Beste studenten! Wat zal ik doen met het woordje 'wuft'? Is dat antiek? Of juist heerlie-de-peerlie?

Ergens heb ik altijd wel geweten dat dit moment zou komen ... de dag, dat je gaat uitburgeren uit je eigen land, je eigen taal. Omdat je ineens ouderwets praat. Volgens sommige twintigers dan, schrijft Hilbrand Rozema.

Ad de Bruijne is hoogleraar ethiek en spiritualiteit aan de Theologische Universiteit Kampen/Utrecht.

De treurige nalatenschap van het christelijke Westen kleurt het huidige conflict tussen Israël en Gaza

'Het vanouds christelijke Westen is mee schuldig aan de huidige tragedie in Gaza. Dat was mijn antwoord toen iemand vroeg waarom ik mij nauwelijks uitlaat over het huidige conflict, schrijft ethicus Ad de Bruijne.

Afbeelding

Na de oorlog was het: zwijgen en vooruit maar weer, het leven hernam zijn loop. Met grote gevolgen

De grootvader van Bart Jan Spruyt werd in de oorlog onder dwang tewerkgesteld in Duitsland. Daar sprak hij na de oorlog nooit meer over. 'Voor mij is hij altijd volstrekt ontoegankelijk gebleven.'

Paul Schenderling

Kun jij als grootgrondbezitters die zwaar onderbetaalde dagloner recht in de ogen aankijken?

Je kunt je een wereld zonder naasten en naastenliefde nauwelijks voorstellen. Toch was dit een groot deel van de wereldgeschiedenis het geval, stelt Paul Schenderling.

Heb je een mening die ons stoort? Dan slepen we gerust de fouten van je voorouders erbij

Lodewijk Asscher wordt nog steeds gepest met de rol van zijn grootvader in de Joodse Raad, signaleert Reina Wiskerke. Wat gebeurt er met de nakomelingen van NSB'ers als de archieven over hen opengaan?

Afbeelding

Op de koffie bij 'filmster' Gerlach van Beinum, de laatste akkerbouwer onder de rook van Amsterdam

Met een documentaire over zijn leven groeit boer Gerlach, de bijzondere akkerbouwer onder de rook van Amsterdam, uit tot een begrip. Maar een echte filmster zal hij nooit worden, merkt columnist Gerard ter Horst.