© Boumediene Belbachir

“Ik wil mijn tweede kans grijpen”: wat mag de neurochirurge wel en niet doen?

“Ik wil mijn tweede kans grijpen”, zei Mehrnaz Didgar (51) nadat ze donderdagavond in de assisenzaal te horen kreeg dat ze zou worden vrijgelaten. De vrouw is nog steeds een gediplomeerd arts, en volgens haar advocaat wil ze in ontwikkelingslanden mensen gaan helpen. Maar mag een veroordeelde moordenaar wel dokter blijven? En wat brengt haar nabije toekomst?

Cedric Lagast en Pieter Huyberechts

Vóór de moord op haar dochter Eline Pans (14) was Mehrnaz Didgar een gerespecteerde neurochirurge. Ook haar eigen advocaat Jef Vermassen was één van haar patiënten, en hij zegt dat hij zijn leven aan haar te danken heeft.

Donderdag kreeg de vrouw in de assisenzaal te horen dat ze een straf met uitstel kreeg en zou worden vrijgelaten. “Ik zal niemand ontgoochelen. Ik wil mijn tweede kans grijpen”, verklaarde de neurochirurge nadien. Volgens haar advocaat, Jef Vermassen, wil ze als dokter aan de slag blijven. Didgar zou zich bij Artsen zonder Grenzen willen aansluiten, en in Afrika hulpbehoevende kinderen helpen.

LEES OOK. Neurochirurge die haar dochter vermoordde mag vandaag al naar huis in plaats van naar de gevangenis.

Kan ze dokter blijven?

“Eerst zal de Orde der artsen zich over haar moeten uitspreken”, zegt professor Michel Deneyer, ondervoorzitter van de Orde. “Als een arts door een rechtbank veroordeeld wordt, stuurt die het vonnis door naar onze provinciale raad.”

© if

In het geval van Didgar is dat de provinciale raad van Vlaams-Brabant en Brussel. Die is samengesteld uit één magistraat en twaalf artsen en zou zich in principe binnen enkele maanden over het dossier moeten buigen. Didgar mag zich daar laten bijstaan door een advocaat.

“Elke dossier wordt apart bekeken”, zegt Deneyer. “Bij zaken die in de privésfeer zijn gepleegd, bekijkt men de ernst van de feiten, én of de gebeurtenissen de eer en de waardigheid van het beroep aangetast hebben.”

Welke sanctie volgt na moord?

De mogelijke uitspraken van de raad gaan van een vrijspraak, tot een schrapping als arts. Deneyer wil zich niet uitspreken over dit specifieke dossier. Hij kan ook niet zeggen wat de mogelijke sancties zijn bij moord. Er is geen lijst die misdaden vastkoppelt aan een passende straf, zoals in het strafrecht.

“De provinciale raad moet naar eigen inzichten oordelen”, aldus Deneyer. De beslissing wordt ook niet publiek gemaakt. Wel zijn er precedenten: een arts die jaren geleden voor de provinciale raad verscheen nadat hij veroordeeld was voor de moord op zijn vrouw, werd geschrapt als arts.

Kan Didgar dan in het buitenland aan de slag?

De beslissing wordt daarna meegedeeld aan alle nationale instanties binnen Europa. Als een arts geschrapt wordt, kan hij of zij dus ook niet meer in andere Europese lidstaten het beroep uitoefenen.

Wat met haar geestelijke gezondheid?

Kan Didgar wel arts blijven, aangezien ze zich in een psychiatrische kliniek moet laten opnemen? Daarover moet zich nu een tweede instantie buigen. Ook de Provinciale Geneeskundige Commissie (PGC) – een onderdeel van de FOD Volksgezondheid – krijgt het vonnis toegestuurd.

Die PGC moet onderzoeken of een arts nog psychisch en fysiek capabel is om het beroep uit te oefenen. Als dit niet zo is, kan de PGC haar visum intrekken. Dat kan tijdelijk zijn, of definitief.

Kan ze aan de slag blijven bij UZ Leuven?

Hoewel haar foto van de website is verdwenen, is Didgar nog steeds in dienst bij het UZ Leuven. Over haar toekomst blijft het ziekenhuis vaag. “Er is een gesprek met haar gepland. Meer kunnen we niet zeggen”, aldus de woordvoerster.

Wat brengt haar nabije toekomst?

“Ze moet zich onmiddellijk laten opnemen in een psychiatrische inrichting”, zegt haar advocaat Jef Vermassen. “Allicht gebeurt dat na het weekend, dan kan ze twee dagen écht van haar herwonnen vrijheid genieten. We gaan ook contact opnemen met de probatiecommissie. Ik ga er hoogstpersoonlijk voor zorgen dat haar vaste adres, als door Justitie opgelegd referentieadres, in orde is. Want de procureur heeft destijds een klacht ingediend omdat ze zogezegd een vals adres had. We gaan alles netjes in orde brengen om te vermijden dat ze haar voorwaarden zou schenden. Dat zou dramatisch zijn.”

Hoelang Didgar opgenomen zal worden, is koffiedik kijken. “In een eerste fase gebeurt het residentieel”, zegt haar andere advocaat Stephen Schellinck. “Het zijn de artsen en therapeuten in het psychiatrisch centrum die de duur bepalen. Nadien zal een ambulante begeleiding volgen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER