© JAN VORSSELMANS

Vormingscentrum breidt uit en krijgt fikse opfrisbeurt

Het Provinciaal Vormingscentrum Malle wordt gerenoveerd en uitgebreid om te voldoen aan de eisen van de moderne tijd. Een masterplan is in voorbereiding, meldde gedeputeerde van Onderwijs Inga Verhaert (sp.a) tijdens de viering van het veertigjarige bestaan van het complex.

Jan Vorsselmans

Er deden even geruchten de ronde dat het Provinciaal Vormingscentrum, bekend in heel Vlaanderen, zou worden opgedoekt of worden overgenomen door de Vlaamse overheid. “Nee, de provincie blijft eigenaar van het hele domein. Het Vlaamse Gewest vindt een eventuele overname te duur en laat die kelk aan zich voorbijgaan”, zegt Verhaert.

Dat heeft als gevolg dat de weg naar een totale facelift van het gebouw openligt. “Een masterplan is in de maak, maar er is nog niet concreet beslist over hoe het gebouw er in de toekomst moet uitzien”, weet de gedeputeerde.

Dat het Vormingscentrum zijn sporen heeft verdiend, behoeft geen betoog. Het verwelkomde vorig jaar 40.000 bezoekers. Bovendien beschikt het over tweehonderd bedden, die goed waren voor 25.000 overnachtingen in 2017. U kunt er terecht voor vergaderingen, studiedagen, congressen en sportactiviteiten. Die zijn in eerste instantie bedoeld voor de jeugdsector, maar ook scholen, bedrijven en andere groeperingen uit binnen- en buitenland zijn welkom.

Van 12 naar 54 werknemers

Eredirecteur Hugo Haegemans, die er dertig jaar werkte, blikt vol dankbaarheid terug op een mooie tijd. “De provincie kocht in Oostmalle een stuk bosgrond van ongeveer 11 hectare voor 12 miljoen frank, ongeveer 300.000 euro. De eerste steen werd gelegd in 1973 en vier jaar later werd het complex in gebruik genomen. Daarna vonden nog heel wat aanpassingen plaats.” Veertig jaar geleden waren er twaalf personeelsleden, nu zijn er 54 mensen in dienst. Een van hen, Rita Herijgers (65) uit Oostmalle, heeft heel wat meegemaakt en gaat nu met pensioen. “Ik werkte hier graag: schoonmaken, in de keuken helpen, herstellingen uitvoeren en zo verder”, lacht zij.

Het Vormingscentrum is niet alleen een verblijfscentrum, maar leent ook materialen en technische apparatuur uit aan scholen, verenigingen en organisaties. In 2017 waren er 19.000 uitleningen, goed voor 35.000 didactische en audiovisuele toestellen. Een vrij recente realisatie zijn de Talentenklassen, waarbij kinderen van de lagere school op een ongedwongen wijze hun talenten leren ontdekken, zodat er later heel wat minder foute studiekeuzes worden gemaakt. Vorig jaar kwamen tweeëntwintig scholen op bezoek. Die Talentenklassen zijn inmiddels al volgeboekt tot 2021.

Huidig directeur Johan Mutert: “De meeste van onze bezoekers zijn vaak al jaren vaste klanten en keren tevreden terug. Onze mascotte is niet voor niets een kameleon. Wij worden wat jij wil.”