© rr

Oppasser met enkele jaren ervaring liet deuren open: “Het is snel ontdekt”

Een oppasser “met enkele jaren ervaring” heeft de dubbele deuren van de buitenren van de leeuwen laten openstaan. Daardoor is leeuwin Rani donderdag kunnen ontsnappen en vervolgens doodgeschoten. Planckendael gaat nu een half miljoen euro investeren in automatische sassen.

Dirk Hendrikx

Het systeem houdt in dat je de tweede deur pas kunt openen als de eerste op slot is. De zogenaamde lock out tag is al in gebruik in de Zoo van Antwerpen, dat het systeem als een van de eerste dierentuinen in Europa installeerde bij de mensapen. “In Planckendael gaan we het versneld ­aanbrengen bij de roofdieren, ­olifanten en mensapen”, zegt woordvoerster Ilse Segers.

Nonchalance

Vandaag is het nog zo dat de dierenverzorgers zelf nooit de twee deuren tegelijk mogen openen, maar dat is alleen maar een voorschrift en laat ruimte voor menselijke fouten of nonchalance, “bijvoorbeeld als iemand met een kruiwagen heen en weer moet en geen zin heeft in dat gedoe met de deuren”, zegt een anonieme ­oppasser.

© RR

Snel ontdekt

Hoe het precies gegaan is donderdag, wil de Zoo nog niet kwijt. De oppasser heeft niet alleen de regels overtreden, maar is ook onwaarschijnlijk verstrooid geweest. “De oppasser heeft haar verhaal gedaan, maar dat moeten we nog verder bekijken. Ze is intussen op non-actief gezet voor de duur van het verdere onderzoek”, zegt Segers. “Het gaat om iemand met enkele jaren ervaring en ze was alleen toen het gebeurde.”

Hadden ook de andere leeuwen kunnen ontsnappen? “Het is snel ontdekt”, zegt Segers daarover.

In Planckendael bestaat het leeuwengebouw uit een stuk of vijf aparte binnenkooien. Die geven uit op het buitenverblijf dat de bezoekers zien en nog een buitenren daarachter waar dieren apart kunnen worden gehouden.

Het is niet duidelijk uit welke buitenren de leeuwin is ontsnapt. De sas of sassen van de buitenverblijven komen uit op een dienstweg achter het leeuwengebouw die toegang geeft tot de rest van het park.

Verdoving te moeilijk

De infrastructuur werd een paar jaar geleden nog goedgekeurd door de Europese Vereniging voor Zoos en Aquaria (EAZA). “Dat klopt. Planckendael is een van de driehonderd Europese dierentuinen die bij ons zijn aangesloten en zij houden zich aan onze veiligheidsstandaarden”, zegt woordvoerder David Williams-Mitchell.

De verdovingsprocedure werd nauwkeurig gevolgd volgens de Zoo. “Het protocol voor de vuurlinies van de politie schreef een ruimte voor waarbinnen de dierenarts zich mocht bewegen. Hierdoor kon hij het dier niet dichter naderen dan 21 meter en dan nog onder een ongunstige hoek. Dat bleek te ver om de leeuwin te kunnen verdoven. De tweede poging kon zelfs maar vanaf 32 meter. Na bijna drie uur werd het dier erg onrustig en kwam ze gevaarlijk dicht bij bezoekers.” Daarop besliste de crisiscel om het dier dood te schieten.

Volgens experten moet je een leeuw verdoven met een schot in de bil, is precies mikken met een luchtdrukgeweer en een pijltje maar doenbaar vanop maximum dertig meter en blijft het ook dan nog een hachelijke onderneming.