De verschillende biljetten: blauw voor Europees Parlement, bleek voor de Kamer en roze voor de Gewest- en Gemeenschapsparlementen
Foto: VRT NWS

Twee West-Vlaamse bedrijven maken zo'n 8 miljoen stembiljetten voor verkiezingen van 9 juni

In Heule, bij Kortrijk, wordt druk gewerkt om de stembiljetten en oproepingsbrieven voor de verkiezingen van volgende maand op tijd klaar te krijgen. 2 West-Vlaamse bedrijven leveren al het materiaal voor zo'n 70% van de stembureaus in ons land. Of: zo'n 8 miljoen stembiljetten en 3 miljoen oproepingskaarten.

Binnen een kleine 4 weken trekken miljoenen Belgen naar de stembus voor de verkiezingen van het Europees Parlement, de Kamer van volksvertegenwoordigers en de Gewest- en Gemeenschapsparlementen.

2 West-Vlaamse bedrijven, Vanden Broele uit Brugge en INNI Group uit Heule, zorgen voor al het materiaal voor 70% van alle stembureaus. "Dat gaat van de oproepingsbrieven tot de stembiljetten, maar ook de praktische zaken zoals de stemhokjes en de rode potloden om mee te stemmen", zegt Tom Deschildre van INNI Group.

Enkele cijfers op een rijtje

  • Meer dan 1.000 stemhokjes
  • Meer dan 1.000 stemhokjes voor mindervaliden
  • Meer dan 10.000 rode stempotloden
  • Meer dan 10.000 pakketten voor de stem- en telbureaus met praktisch materiaal zoals elastieken, stempelinkt, balpennen ...
  • Ongeveer 3.000.000 oproepingskaarten
  • Ongeveer 7.850.000 stembiljetten

De West-Vlamingen zijn ook verantwoordelijk voor het bekende rode stempotlood. "Een goed stempotlood is redelijk dik, want we moeten bovenaan een gaatje boren voor de ketting. Daardoor blijft het potlood in het stemhokje en verdwijnt het niet", zegt Tom. En voor de vroege stemmers die het zich afvragen: "De potloden worden op voorhand geslepen. Dat doen de mensen van Tordale in Torhout." Dat is een voorziening voor mensen met een verstandelijke beperking.

Deze en volgende week zijn de drukste weken voor de 2 bedrijven, omdat alles op tijd de deur uit moet. Zo worden de oproepingsbrieven - die normaal deze week in de bus vallen - nog volop gedrukt. "Deze oproepingsbrieven worden straks in dozen gestoken voor de post en kunnen morgen al in de bus liggen", vertelt Tom. "Maar alles zal normaal op tijd klaar zijn. Ook zondag 9 juni zelf zijn we nog tot de middag stand-by voor zaken die zouden ontbreken of verloren gingen."

Bekijk: Om de verkiezingsdrukte de baas te kunnen heeft INNI Group uit Heule een gigantische tent op de parking staan

Videospeler inladen...

Verschillende stemformulieren

Extra uitdagend is het feit dat we op 9 juni maar liefst 3 stembiljetten onder onze neus krijgen. Die voor het Europees Parlement, de Kamer van volksvertegenwoordigers en de Gewest- en Gemeenschapsparlementen. "Ze hebben allemaal een andere kleur. De blauwe biljetten zijn voor Europa, de bleke voor de Kamer en de roze voor het Gewest en de Gemeenschap."

Maar ook in oktober trekken we opnieuw naar de stembus. "Die 5 verkiezingen op 1 jaar tijd zijn een grote uitdaging. Het zorgt voor extra druk op het bedrijf en de medewerkers. Zeker als je weet dat er ook veel voorbereiding aan vooraf gaat. We zijn al sinds 2023 bezig met plannen."

De grote affiches met de kieslijsten om in de stembureaus op te hangen
Foto: VRT NWS

In Vlaanderen stemt ongeveer de helft van de steden en gemeenten nog met papier en potlood, in Wallonië is dat overal. Enkel de Duitstalige en de Brusselse gemeenten stemmen allemaal digitaal. "Het is moeilijk te voorspellen wat de toekomst brengt. De digitalisering in Wallonië is niet dezelfde als die in Vlaanderen. We zullen zien wat de toekomst brengt, maar we zijn ervan overtuigd dat stemmen op papier een vrij goedkope, efficiënte en goed controleerbare manier is."

De pakketten met praktisch materiaal voor de stem- en telbureaus
Foto: VRT NWS

Meest gelezen