Direct naar artikelinhoud
Video

VS in de ban van de 'Great American Eclipse': hier kunt u meegenieten

VS in de ban van de 'Great American Eclipse': hier kunt u meegenieten
Beeld epa

In de Verenigde Staten stijgen de zenuwen in de aanloop naar de zonsverduistering die maandagvoormiddag (maandagavond Belgische tijd) van de westkust tot de oostkust te zien is. Aan de westkust van de VS is de langverwachte totale zonsverduistering intussen al begonnen. Voor de liefhebbers: NASA streamt de volledige eclips gratis.

Mensen van over heel de VS zijn samengekomen in de 'zone of totality', een band van zowat honderd kilometer waar de maan volledig voor de zon zal komen te staan. Ook tientallen Belgen zijn naar de VS afgereisd om het spektakel aan de hemel te aanschouwen. De lokale handelaars pikken handig hun graantje mee, door de verkoop van onder meer speciale donuts én marihuana.

De eerste totale eclips die de VS sinds 99 jaar meemaken, begon om 18.05 uur Belgische tijd aan de westkust van het continent. Toen begon de Maan de Zonneschijf te bedekken. Het fenomeen verschuift naar het oosten.

VS in de ban van de 'Great American Eclipse': hier kunt u meegenieten
Beeld reuters

Zelf volgen

NASA liet speciaal voor het grote gebeuren 57 ballonnen de lucht in die samen met telescopen op de grond de eclips filmen zoals dat nog nooit gebeurd is. Van 18.00u tot 22.00u streamt NASA de eclips van begin tot einde vanop twaalf verschillende locaties in de Verenigde Staten.

NASA streamt de speciale webcast op Ustream en op de NASA-Facebookpagina.

Zelf volgen
Beeld reuters

Place to be

De zon zal in de VS, Canada en Mexico ten minste gedeeltelijk verduisterd zijn, maar de place to be voor eclipsfans is de strook van honderd kilometer in veertien staten, van Oregon tot South Carolina, waar de maan volledig voor de zon zal komen te staan. Volgens astronomen zullen kijklustigen in die regio volledige duisternis en een daling van de temperatuur waarnemen.

In de zuidwestelijke staat Oregon werden 12 uur voor het begin van de eclips al verkeersproblemen gemeld. De eclips zal vervolgens in een periode van iets minder dan 2 uur over het land trekken.

Eclipsgekte

Het gaat om de eerste 'coast to coast'-zonsverduistering in de VS sinds 1918, en het fenomeen krijgt dan ook uitzonderlijk veel aandacht in de VS. Nieuwszenders hebben speciale uitzendingen gepland, en de 'Great American Eclipse' legt ook de handelaars geen windeieren. Zo was er een stormloop op de speciale eclipsbrilletjes, en zijn er postzegels en T-shirts ontwerpen met het opschrift 'Eclipse it'.

Overal in het land duiken ook plaatselijke initiatieven op. Zo worden in talrijke cafés speciale eclipsdonuts en -koffie aangeboden. Een marihuanawinkel in Portland, Oregon bracht voor de gelegenheid zelfs de hasjsoort 'Moon Puppies' op de markt. Echte fans met veel geld konden bovendien een boottocht boeken op de Royal Carribean, met als kers op de taart een optreden van Bonnie Tyler. Zij zal tijdens de eclips haar hit uit 1983 'Total eclipse of the heart' zingen.

Eclipsgekte
Beeld afp
Eclipsgekte
Beeld reuters
Eclipsgekte
Beeld afp
Eclipsgekte
Beeld epa
Eclipsgekte
Beeld ap
Eclipsgekte
Beeld epa
Eclipsgekte
Beeld ap
Eclipsgekte
Beeld reuters
Eclipsgekte
Beeld photo_news

Twitter bericht wordt geladen...