Een wapenfabriek in de VS, waar onder andere munitie wordt gemaakt die naar Oekraïne wordt opgestuurd.
Foto: AFP

Na maanden treuzelen: VS stemt straks over miljardensteun voor Oekraïne en Israël

Na maanden vertraging neemt het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden vandaag een beslissing over het militaire hulppakket voor Oekraïne en Israël. Het pakket heeft veel voeten in de aarde en kan voorzitter Mike Johnson zelfs zijn kop kosten. Toch wil hij dat er vandaag over gestemd wordt. Nu steeds meer congresleden, zowel Democraten als Republikeinen, zich achter het pakket scharen, groeit de kans dat militaire hulp richting Israël en Oekraïne kan.

Het feit dat het militaire hulppakket vandaag ter stemming voorgelegd wordt, is al een overwinning op zich. Het Huis van Afgevaardigden moest daarvoor gisteren eerst de finale goedkeuring geven. De Democraten leverden uiteindelijk de nodige stemmen om het hulppakket te laten passeren, voorbij de Republikeinse oppositie, zodat er vandaag definitief over gestemd kan worden.

Dat het nu zover komt, is een teken aan de wand dat het pakket goedgekeurd kan worden door de Afgevaardigden in het Huis, schrijft de Amerikaanse krant The New York Times. Al zit er wel een addertje onder het gras.

Wat houdt het militaire hulppakket in?

Het militaire hulppakket voorziet financiële en militaire hulp aan enkele bondgenoten van de Verenigde Staten. Het pakket bevat 57 miljard euro aan militaire hulp voor Oekraïne, bijna 25 miljard euro hulp voor Israël en 7,6 miljard euro aan hulp voor bondgenoten rond de Indische Oceaan, waaronder Taiwan.

Het pakket bevat ook enkele wetgevende initiatieven, zoals enkele privacymaatregelen die verband hebben met het sociale mediaplatform TikTok, het verkopen van bevroren Russische tegoeden en het afkondigen van nieuwe sancties tegen Iran, Rusland en China.

Het hulppakket wordt niet in zijn geheel gestemd. De voorzitter van het Huis Mike Johnson heeft het pakket opgedeeld in 4 componenten, waarover elk apart gestemd zal worden. De kans bestaat dus dat bepaalde delen van het hulppakket goedgekeurd zullen worden, en andere delen dan weer niet. Voor elke component moeten ook weer andere coalities gevormd worden. De militaire hulp aan Israël, bijvoorbeeld, vindt over het algemeen meer voorvechters aan Republikeinse zijde, terwijl dat voor de hulp aan Oekraïne net andersom is.

Bovendien moet het hulppakket, als het de zegen krijgt van het Huis van Afgevaardigden, ook nog naar de Senaat, al worden daar geen grote problemen verwacht. Ten slotte belandt het document nog op het bureau van president Joe Biden voor zijn signatuur, maar die heeft al gezegd dat hij er geen gras over zal laten groeien en het zo snel mogelijk zal ondertekenen.

De hele situatie kan wel slecht uitpakken voor de voorzitter van het Huis Mike Johnson. Om het hulppakket goedgekeurd te krijgen, had Johnson (zelf Republikein) zich tot de Democraten gewend. Een onconventionele methode, die ze niet gewoon zijn in het Huis van Afgevaardigden.

Het leverde hem heel wat kritiek op binnen de radicale Republikeinse fractie. Volksvertegenwoordiger voor Georgia Marjorie Taylor Greene wil dat Johnson het voor bekeken houdt en afstand doet van zijn functie als speaker.

Hulp staat klaar

Wat de militaire hulp betreft, kan het na vandaag dus erg snel gaan. En daar zijn ze in Kiev, waar de stemming met argusogen wordt gevolgd, niet rouwig om. De Oekraïense president Zelenski dringt al maanden aan op meer westerse hulp. Hij hekelt dat het land dringend meer luchtafweer nodig heeft, om de Oekraïense inwoners en de kritieke infrastructuur te beschermen tegen de Russische aanvallen. Doordat het Russische leger steeds vaker gebruik maakt van zogenoemde glijbommen, heeft Oekraïne dringend meer geavanceerde luchtafweersystemen nodig.

Deze boodschap is ook bij het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, beland. Daar zijn medewerkers al begonnen met het samenstellen van pakketten met militair materieel, zodat die snel opgestuurd kunnen worden naar de bondgenoten van de VS. Dat vertellen de medewerkers aan Politico, op voorwaarde van anonimiteit. Zo kan het hulppakket, eens de president het heeft goedgekeurd, snel door het bureaucratische proces geloodst worden, klinkt het.

Wapenfabrieken in de VS produceren aan de lopende band munitie voor Oekraïne.
Foto: AFP

Heel wat wapens staan bovendien al klaar in opslagplaatsen verspreid in Europa. Die kunnen meteen vrijgemaakt en opgestuurd worden richting Oekraïne. Bepaald materieel kan Oekraïne in slechts een paar weken, in sommige gevallen zelfs een paar dagen, bereiken. "De Verenigde Staten hebben een robuust logistiek netwerk dat ons in staat stelt om materieel erg snel te verplaatsen", zegt de woordvoerder van het Pentagon Patrick Ryder.

"We begrijpen en erkennen zeker de hoogdringendheid en we zijn gemotiveerd om snel te kunnen schakelen", zegt hij nog.

Hoogdringend

De situatie aan het front in Oekraïne is zorgwekkend. Het Oekraïense leger heeft een groot munitietekort en het moreel aan het front is laag nu het Russische leger terreinwinst boekt, blijkt uit verklaringen van de administratie van Joe Biden. 

"Er is een reëel risico dat de Oekraïeners verliezen op het slagveld aan het einde van 2024, of dat er op zijn minst een scenario komt waar de Russische president Vladimir Poetin in een positie is waar hij voorwaarden kan stellen of een politieke overeenkomst kan bemiddelen", zei de directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA afgelopen donderdag. 

"We zien nu dat het tij op het slagveld in het voordeel van Rusland keert. We zien dat ze terreinwinsten boeken. We merken ook dat de Oekraïners het moeilijk hebben om hun posities aan het front te verdedigen", stelt de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin.

Oekraïne heeft dus dringend hulp nodig. Dat voelen ook de andere NAVO-lidstaten. Gisteren bereikten de verschillende NAVO-landen een akkoord over extra luchtafweer voor Oekraïne. Dat heeft topman Jens Stoltenberg aangekondigd. "Naast de Patriot-luchtafweersystemen, zijn er ook andere wapens die bondgenoten kunnen leveren", zegt hij.

Maar de Oekraïense president Zelenski is de loze beloftes en de vele vertragingen zat. Hij hekelt dat er op dit moment nog steeds te weinig steun is voor de Oekraïense zaak. "De hoeveelheid buitenlandse hulp is op dit moment erg beperkt. We hebben minimaal 7 Patriots of andere hoogtechnologische defensiesystemen nodig om de Russische luchtaanvallen te kunnen afslaan." Israël werd niet in de steek gelaten na de aanval van Iran, verwijt hij de NAVO.

Meest gelezen