Geen debatten bij holebi-organisatie RainbowHouse omdat… N-VA zou deelnemen: “Sinds wanneer gaan we in dialoog met extreemrechts?”

N-VA’er en zelf homo Gilles Verstraeten reageert verbolgen op de afgelasting door holebi-organisatie RainbowHouse© Gemeente Schoten, Anne Deknock

De holebi-organisatie RainbowHouse Brussel annuleert haar politieke debatten. De reden? Het simpele feit dat N-VA zou deelnemen, was voor veel Franstalige leden een brug te ver. “Sinds wanneer gaan we in dialoog met extreemrechts?”, klonk het onder meer.

Arnout Gyssels

“Het woord geven aan N-VA is het cordon sanitaire breken. Komende van een organisatie als de uwe is dat schandalig.” “Sinds wanneer gaan we in dialoog met extreemrechts? In dialoog met een racistische, xenofobe, transfobe en homofobe partij...”, en nog meer van dat fraais. De Franstalige reacties op de verkiezingsdebatten “Is the future queer?” van de holebi-organisatie RainbowHouse Brussel zijn er niet naast. Het gaat over de deelname van N-VA aan die debatten. Vlaams Belang was zelfs niet uitgenodigd.

De organisatie had zich duidelijk niet aan die hevige reacties verwacht en trekt de stekker uit haar verkiezingsprogammatie. “Het is belangrijk voor ons om de situatie te kalmeren en terug te keren naar de rust”, schrijft ze op Instagram. Medewerkers en vrijwilligers werden de dupe van de hetze.

“Het is belangrijk voor ons om de situatie te kalmeren en terug te keren naar de rust”

RainbowHouse Brussel

“Diep bedroefd”

RainbowHouse weerlegt dat ze haar grondslagen zou verloochenen. “Voor het RainbowHouse is de confrontatie van ideeën belangrijk en moet deze mogelijk zijn, oog in oog, ook met mensen wier waarden wij niet delen.” En ook: “Van normalisering is geen sprake en het feit dat daar twijfel over bestaat, stemt ons diep bedroefd.”

“Wij tellen Nederlandstalige verenigingen en mensen onder onze leden en, hoewel in de minderheid, is het onze plicht om de stem van al onze minderheden te laten horen.” Maar in een debat zal het toch niet meer zijn.

(Lees verder onder de Instagram-post)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Hardste roepers”

Gilles Verstraeten, Brussels Parlementslid voor N-VA en zelf homo, zou deelnemen aan het debat. Hij reageert verbolgen bij ‘Bruzz’. “Het is spijtig dat we moeten vaststellen dat het debat onmogelijk gemaakt wordt door de hardste roepers en door de meest extreme militanten die eigenlijk zeggen: ‘Het debat mag enkel plaatsnemen met mensen die het eens zijn met onze visie.’ Dan kan je even goed geen debat organiseren. Het is heel jammer dat RainbowHouse daaraan toegeeft. Het moet ophouden met het riedeltje dat wij een extreemrechtse homofobe partij zouden zijn.”

Hij wijst naar het feit dat N-VA het homohuwelijk en homoadoptie mee goedkeurde en het werk van voormalige N-VA-staatssecretarissen voor Gelijke Kansen Elke Sleurs en Zuhal Demir.

LEES OOK. België klimt weer naar tweede plaats op Europese ranking voor LGBTI+-rechten

“Het is spijtig dat we moeten vaststellen dat het debat onmogelijk gemaakt wordt door de hardste roepers en door de meest extreme militanten”, zegt N-VA’er Gilles Verstraeten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen