Direct naar artikelinhoud
Politiek

Groenen voeren hun prijs op: steun voor Michel zal afhangen van zijn klimaatambitie

De kopstukken van Groen en Ecolo leggen hun eisen voor premier Michel op tafel.Beeld BELGA

De groenen leggen een klimaatresolutie op tafel. De steun van Groen en Ecolo aan de premier zal afhangen van zijn bereidwilligheid om die goed te keuren. Dat hebben beide partijen laten weten op een persconferentie vandaag.

en

De groene partijen in ons land zijn duidelijk: ze zullen de minderheidsregering van Michel enkel steunen als die ook groene ambities op tafel legt. “Onze positie rond de vertrouwensstemming zal afhangen van wat de premier deze namiddag zegt over onze voorstellen”, zegt Groen-voorzitter Meyrem Almaci. Deze avond zit Groen-fractieleider Kristof Calvo samen met de premier na de conferentie van de voorzitters.

Twitter bericht wordt geladen...

Concreet leggen Groen en Ecolo een resolutie op tafel die pleit voor een ambitieuzer klimaatbeleid en vraagt dat België het voortouw neemt in dat klimaatbeleid. Zo zou ons land strengere normen moeten hanteren voor het uitstoten van broeikasgassen, vinden de Groenen. “De afgelopen jaren zijn we een klimaatsceptisch land geworden, een klimaatsaboteur”, vindt voorzitster Almaci. Een ambitieuzere koers moet van ons land weer een “klimaatleider” maken. Ze hopen die resolutie woensdag of donderdag gestemd te krijgen om het einde van de klimaattop in Katowice voor te zijn. “Op die manier kan de resolutie nog impact hebben”, klinkt het.

Maar de groenen willen dus vooral de klimaatambitie van de premier testen, die het klimaat als een van de drie grote thema’s voor de minderheidsregering bestempelde. “Dit is geen onderhandelingsnota”, klinkt het bij Calvo. “Wel het begin van een lange reeks parlementaire initiatieven.”

Covoorzitter van Ecolo, Jean-Marc Nollet, windt er geen doekjes om: “Profiteer van dit moment zonder N-VA. Laten we voortgaan.” Nollet liet uitschijnen dat de andere regeringspartijen verder wilden gaan op klimaatvlak, maar dat N-VA steevast op de rem stond. “Zullen ze nu wel de moed hebben?”