Olympische Spelen

3x3 Lions op rand van uitschakeling na nederlagen in eerste twee duels

© belga

De kwalificatie voor de Olympische Spelen in Parijs hangt voor de 3x3 Belgian Lions aan een zijden draadje. De Belgische basketters verloren vrijdag hun eerste twee wedstrijden op het olympisch kwalificatietoernooi in het Hongaarse Debrecen tegen Japan (19-21) en Mongolië (21-17) en hebben hun lot door die valse start niet meer in eigen handen.

Belga

Het Belgische viertal Thibaut Vervoort, Dennis Donkor, Bryan De Valck en Jonas Foerts begon nochtans goed aan zijn eerste opdracht in Hongarije en kwam 3-1 voor, maar zakte nadien helemaal weg. De Japanners profiteerden van foutjes bij de Belgische ploeg en draaiden de score om tot 3-7. Die voorsprong gaven ze nadien niet meer uit handen, al kwam België nog dicht bij een comeback dankzij een late opwelling.

De Belgen moesten nadien al vol aan de bak tegen Mongolië in het tweede groepsduel, maar grepen opnieuw naast de zege. Wederom gaven ze een voorsprong uit handen. De Lions voerden halverwege de partij de dans aan met 11-13, maar gingen na sterke tweede wedstrijdhelft van de tegenstanders nog ten onder met 21-17.

Kwartfinales

België heeft zijn lot nu niet meer in eigen handen. Enkel als het in de laatste groepswedstrijd op zaterdag wint van Polen en Mongolië tegelijk wint van Japan maakt het nog kans op de kwartfinales, die voorbehouden zijn voor de nummers een en twee uit elke groep. Momenteel staat België op de laatste plek in groep D.

De kwartfinales gaan zondag van start. Ook de halve finales en finale worden dan gespeeld. De twee finalisten en de winnaar van de match om de derde plaats plaatsen zich voor de Olympische Spelen in Parijs.

De Belgen willen zich voor de tweede keer op rij plaatsen in het 3x3 basket. In Tokio stond de sport voor de eerste keer op de agenda. Nick Celis, Thibaut Vervoort, Rafael Bogaerts en Thierry Mariën moesten toen de duimen leggen tegen Servië in de match om het brons.