Direct naar artikelinhoud
Politiek

Ook De Crem zal uittredingsvergoeding opnemen

Pieter De Crem.Beeld Joost De Bock

CD&V-staatssecretaris Pieter De Crem, die dinsdag zijn afscheid van de nationale politiek aankondigde, zal bij zijn vertrek in mei zijn uittredingsvergoeding opnemen. Dat heeft hij woensdag gezegd in De ochtend op Radio 1.

De Crem wordt de komende zes jaar de eerste burgemeester van de nieuwe fusiegemeente Aalter (dat samengegaan is met Knesselare), maar blijft tot mei nog staatssecretaris in de federale regering. Bij de federale verkiezingen zal hij geen lijsttrekker meer zijn in Oost-Vlaanderen en hij streeft ook geen nieuw mandaat meer na, zo kondigde hij dinsdag aan.

Net als zijn partijgenoten Jo Vandeurzen en Eric Van Rompuy is De Crem van plan de uittredingsvergoeding op te nemen waar hij als voormalig parlementslid recht op heeft. “Er is een regeling en ik zal daarvan gebruikmaken”, aldus De Crem. 

Lees ook

Lees ook
Beeld Photo News

“Moeten we blijven zitten tot in de eeuwigheid, zoals Herman De Croo?”: Van Rompuy over uittredingsvergoeding

Over die uittredingsvergoedingen ontstond de voorbije week ophef. Gisteren bleek dat Jo Vandeurzen bij zijn vertrek 391.000 euro opstrijkt.

Europese lijst

De Crem geeft ook toe dat hij interesse had in het trekken van de CD&V-lijst bij de Europese parlementsverkiezingen in 2019. Dinsdag raakte bekend dat de keuze daarvoor op Kris Peeters is gevallen

“Men heeft geoordeeld dat Kris Peeters een goede keuze is, ik denk dat hij dat goed kan doen”, aldus De Crem. “Ik had aan mijn voorzitter (Wouter Beke, red.) laten weten dat ik het profiel had om kandidaat bij de Europese verkiezingen te zijn. Maar ik heb mij ook niet doodgelopen, ik heb het gewoon in een gesprek aan mijn voorzitter laten weten.”

De voormalige CD&V-vicepremier benadrukt dat hij er zelf voor gekozen heeft om de nationale politiek te verlaten. “Ik zit niet te wachten op een oproep.”