© politie Antwerpen

Waarom het in Vlaanderen verboden is om paddenstoelen te plukken: “Boetes van 100 tot wel 50.000 euro”

Acht kilo of zo’n tweehonderd paddenstoelen hadden drie illegale paddenstoelenplukkers zaterdag in Berendrecht al verzameld toen ze werden betrapt door de politie. De drie krijgen nu een proces-verbaal en hun buit werd in beslag genomen. “We controleren niet actief op paddenstoelenplukkers, maar het is wel verboden”, klinkt het bij de politie.

Rebecca Van Remoortere

De buit van drie paddenstoelenplukkers zaterdag liep op tot een waarde van zo’n 400 euro voor ze werden tegengehouden door de politie. De lokale recherche leefmilieu hield zich op dat moment in een ander onderzoek op in de buurt van de Konijnendreef in Berendrecht. De speurders merkten een persoon op die in het bos tussen het kreupelhout paddenstoelen aan het plukken was.

“Onze mensen waren dus niet actief op zoek naar of controleren op paddenstoelenplukkers. Dat doen wij niet”, klinkt het bij de lokale politie Antwerpen.

Wilde paddenstoelen opzettelijk plukken en verzamelen, afsnijden, ontwortelen of vernielen is verboden onder het decreet natuurbehoud. “Op overtredingen staan volgens de letter van het Bosdecreet boetes van 100 tot 50.000 euro”, zei Ghislain Mees van het Agentschap Natuur en Bos daar eerder al over. “De grootte van de boete hangt af van de aard en de omvang. Ook bij een herhaling van het misdrijf zal de straf hoger zijn.”

Wél in Wallonië

Het verbod op paddenstoelen plukken geldt trouwens alleen in Vlaanderen. “In Wallonië kan het wel omdat de bosgebieden daar veel groter zijn”, zegt Lieve Deceuninck van de Antwerpse Mycologische Kring, die onderzoek doet naar paddenstoelen. “Als wij op excursie gaan en stalen willen nemen in de Vlaamse bossen, moeten wij daar ook eerst officiële toestemming voor krijgen. De bosbeheerder kijkt daarop toe.”

Giftig

Bij Natuurpunt vinden ze het verbod op het plukken van paddenstoelen logisch. “Paddenstoelen plukken voor consumptie is heel gevaarlijk. Er zijn heel veel soorten die op elkaar lijken en als je geen expert bent, is het moeilijk om te weten welke giftig zijn. Dat houdt een groot risico voor de gezondheid in”, zegt Hendrik Moeremans van Natuurpunt.

Dit jaar alleen al kreeg het Antigifcentrum al 285 oproepen binnen over het eten van giftige paddenstoelen.

“Daarnaast spelen paddenstoelen ook een belangrijke rol als voedsel voor eekhoorns, insecten, muggen en beesten die in winterslaap gaan. Het verwijderen van de paddenstoelen betekent schade berokkenen aan het ecosysteem. Daarnaast is het ook gewoon prettig voor medewandelaars als we de paddenstoelen laten staan. Dit jaar zijn er trouwens al niet heel veel paddenstoelen. Het is een slecht seizoen omdat het al zo lang droog is. Paddenstoelen hebben veel vocht nodig.”