Onder andere op het Heilige Geestcollege en de universiteitsbibliotheek werden boodschappen achtergelaten.© JOHE/if

Pro-Palestijnse activisten spuiten graffiti op tien gebouwen KU Leuven

Pro-Palestijnse activisten hebben in de nacht van maandag op dinsdag graffiti-boodschappen aangebracht op tien gebouwen van de KU Leuven. “Dit getuigt niet van een respectvol dialoog”, reageert de KU Leuven.

Hannelore Smitz en Jochen Henrouille

‘Genocide Free Gaza’. Die boodschap stond dinsdagochtend te lezen op de gevel van de Universiteitsbibliotheek aan het Ladeuzeplein. En het is niet het enige gebouw van de universiteit waar activisten boodschappen achterlieten. Op verschillende auditoria in de Parkstraat, het Psychologisch Instituut in de Tiensestraat, de gebouwen van Groep T, Alma 2, de universitaire parochie en ook het Heilige Geestcollege en de Universiteitshal prijkten gelijkaardige boodschappen op ramen, deuren en gevels. (Lees verder onder de foto)

De boodschap werd op de voorgevel van de universiteitsbibliotheek achter gelaten.© if

Wie de boodschappen aanbracht, is voorlopig niet duidelijk. Maar dat ze opduiken aan de gebouwen van de universiteit, is niet geheel onverwacht. Al maanden vinden er allerhande protestacties plaats, waarin activisten aan de universiteiten vragen om hun samenwerking met universiteiten in Israël stop te zetten. Aan de UGent bezetten studenten maandag nog enkele universiteitsgebouwen.

Gebrek aan respect

“We betreuren deze actie ten zeerste”, klinkt het bij de KU Leuven. “Het bekladden van onze gebouwen getuigt niet van een respectvolle dialoog, iets waar wij toch echt voor willen pleiten. We willen een veilige gemeenschap zijn, met de nodige openheid en ruimte voor dialoog, zeker in tijden van oorlog en ongeziene polarisering.”

LEES OOK. Amerikaans studentenprotest waait over naar Vlaanderen: “Momenteel faciliteert onze universiteit genocide”

Rector Luc Sels stuurde vorige week nog een communicatie naar alle studenten en personeelsleden, om iedereen aan te moedigen open te staan voor andere standpunten en verschil in visie te argumenteren met respect. Zelf ging hij zowel maandag als dinsdag in dialoog met medewerkers en studenten rond de oorlog.

Samenwerkingen blijven

De Leuvense universiteit heeft geen structurele banden met Israëlische universiteiten, maar wel projectmatige samenwerkingen. Vorige week nog besliste de universiteit die lopende onderzoeksprojecten verder te zetten, na een onderzoek door de bevoegde ethische commissie. Die wees uit dat de projecten geen inhoud bevatten die kan misbruikt worden voor militaire doeleinden, en ook niet gelinkt kunnen worden aan een schending van de mensenrechten.

De politie heeft een proces-verbaal opgesteld. De technische diensten van de KU Leuven zijn dinsdag meteen gestart met de opkuis van de boodschappen. Tegen de namiddag was dat op de meeste locaties gelukt.

Ook het Psychologisch Instituut werd beklad.© JOHE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER