Veertigste editie van Go-Kart Race op campus Middelheim: “Alle studentenclubs samen hebben dit mogelijk gemaakt”

Antwerpen -

Op campus Middelheim van de UAntwerpen streden studenten van de ‘buitencampussen’ donderdag voor de overwinning tijdens de jaarlijkse Go-Kart Race. De wedstrijd vierde zijn veertigste verjaardag. Een traditie dus, al was het dit jaar even onzeker of het kon doorgaan.

Jan Stassijns

Al sinds 1984 gaan de studentenclubs van de ‘buitencampussen’, zijnde Middelheim, Groenerborger en Drie Eiken, de sportieve strijd aan op gocarts. Een ludieke wedstrijd, maar daarom niet onbelangrijk. De race is een van de traditionele, studentikoze hoogtepunten van het academiejaar.

Alle veertien studentenclubs sturen een versierde gocart de baan op. In twee manches strijden ze om de eer, luid aangemoedigd door de cheerleaders van hun eigen club. De snelste valt in de prijzen, maar ook het best versierde rijtuig en de meest enthousiaste cheerleaders maken kans op een prijs.

De aanloop naar het studentenevenement verliep dit jaar wel wat anders. Normaal gezien neemt ASK-Stuwer, de overkoepelende studentenvereniging voor de buitencampussen de organisatie op zich. Maar de Universiteit Antwerpen besliste enkele weken geleden om ASK-Stuwer haar verantwoordelijkheden als koepelvereniging af te nemen. De UAntwerpen haalde vooral de moeizame samenwerking en de vele wissels in het presidium aan als voornaamste reden.

LEES OOK. Studentenvereniging ontheven aan Universiteit Antwerpen: “Gesprekken om negatieve spiraal te doorbreken, bleven zonder resultaat”

© Dirk Kerstens

“Samen aan de slag”

Maar op campus Middelheim was daar donderdag weinig van te merken. Integendeel. De verschillende studentenclubs hebben zich verenigd om in recordtijd de Go-Kart Race tot een goed einde te brengen. “Het is fantastisch om te zien hoe iedereen samen aan de slag is gegaan”, vertelt Leelou (21), preses van Fabiant. “Dat voel je wel bij ons, we zijn een heel hechte groep. Binnen de studentenclubs kennen we elkaar allemaal, net omdat we hier met minder zijn dan in de stad bijvoorbeeld. En de Go-Kart Race is nu echt wel iets waar iedereen naar uitkijkt.”

“Wat ASK betreft, is het jammer hoe het gelopen is”, zegt Leelou. “Maar ook zij staan hier vandaag om te helpen, he.”

Leelou (21), preses van studentenclub Fabiant© Dirk Kerstens

Niemand die zegt dat alles vlekkeloos verliep met ASK-Stuwer, maar de communicatie van de UAntwerpen twee weken geleden kwam toch hard aan. De koepelvereniging staat onder meer in voor de herbruikbare bekers en de drank bij TD’s of evenementen. Maar de groep werd steeds kleiner en de verwachtingen van de unief steeds groter, klinkt het onder studenten: “Zowel ASK-Stuwer als de UAntwerpen draagt hierin een verantwoordelijkheid.

Studentenleven

Terug naar de gocarts zelf dan. Iets voor 15 uur schieten de eerste gocarts uit de startblokken. Studentes Chiana (20), Juna (22) en Danika (20) zijn blij om opnieuw van de partij te zijn. “Hier heerst een heel familiaire sfeer”, zeggen ze. “En dit is echt wel één van de topevenementen van het academiejaar. We hebben deze namiddag ook allemaal vrij en dat maakt dat iedereen wel eens komt kijken. Het studentenleven op de buitencampussen is misschien wat rustiger dan in ’t stad, maar het is minstens even plezant.”

Studenten Sterre Zambon, Sam Pieters, Alexander Bostyn en Maarten Peirsman (alle vier 23) van het organiserend comité zijn blij met deze veertigste editie. “Het is fijn om te zien dat alle clubs hier actief aan hebben meegewerkt, ook ASK trouwens”, zegt Sam. “Dit is een uniek evenement waar sport en sfeer hand in hand gaan. Je merkt zo dat we als clubs sterk aan elkaar hangen. We hebben elkaar nodig en dat hebben we vandaag nog eens bewezen.”

Studentes Danika (20), Juna (22) en Chiana (20)© Dirk Kerstens

Het organiserend comité van de Go-Kart Race: studenten Maarten Peirsman, Sam Pieters, Sterre Zambon en Alexander Bostyn.© Dirk Kerstens

Ook de cheerleaders van de verschillende studentenclubs waren van de partij.© Dirk Kerstens

© Dirk Kerstens

© Dirk Kerstens

© Dirk Kerstens

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Universiteit Antwerpen