De trappenloop in Turnova is voor velen een sportieve uitdaging.© Annelies Frederickx

Trappenlopen in Turnova, 398 treden in iets meer dan 3 minuten: “Mijn benen zijn helemaal choco”

Turnhout -

Meer dan tweehonderd sportievelingen namen zaterdag deel aan Trappenloop Turnova. Ze bedwongen de achttien verdiepingen, oftewel 398 treden van de Turnhoutse toren als sportieve uitdaging, training of vrijgezellenfeest. “Rode wijn en kaas om te recupereren.”

Annelies Frederickx

Vzw Buiten-Gewoon-Sporten (BSG) organiseerde zaterdagnamiddag de allereerste editie van Trappenloop Turnova ten voordele van Alzheimer Liga Vlaanderen. “We bestaan sinds 1994 en organiseren onder meer de Turnhoutse Variathlon, maar met deze trappenloop slaan we een nieuwe weg in”, legt Karl Keuppens uit. “De deelnemers zijn onderverdeeld in drie categorieën: individuen, competitieve ploegen en recreatieve ploegen. Ze beklimmen allemaal de 398 treden van de achttien verdiepingen van Turnova.”

Karl Keuppens (r) aan de onthaaltafel op de Grote Markt.© Annelies Frederickx

Voor de deelnemers is een afgebakend parcours gemaakt richting de Turnova-toren.© Annelies Frederickx

Opdat het evenement zou kunnen plaatsvinden in de hoogste woontoren van de Kempen werden duidelijke afspraken gemaakt met de bewoners van Turnova en de brandweer. “We zijn ons evenement gaan voorstellen op de algemene bewonersvergadering van Turnova. Tijdens die vergadering konden de bewoners hun bezorgdheden uiten en vragen stellen.”

Veiligheidsvoorschriften

“We houden ons uiteraard aan alle veiligheidsvoorschriften”, verzekert Karl Keuppens ons. “Op het dakterras van de toren mogen maximaal negentig mensen tegelijk aanwezig zijn. Daarom krijgen de deelnemers exact een kwartier de tijd om er op adem te komen en tegelijk te genieten van het prachtige uitzicht. Na een kwartier worden ze verzocht om zich opnieuw naar beneden te begeven.”

Voor de start worden de deelnemers hier duidelijk over gebrieft en ook het systeem van de tijdopname, dat normaal gebruikt wordt bij het oriëntatielopen, wordt uitgelegd. Aan tragere lopers wordt bovendien gevraagd om de buitenkant van de traphal te gebruiken, opdat snellere lopers hen aan de binnenkant zouden kunnen passeren.

Jan Deckx, Herman Proost en Chris Deckx staan klaar om als eersten aan de trappenloop te beginnen.© AF

Om stipt 14.30 uur ging de eerste loper van start. Die eer was weggelegd voor Herman Proost uit Vosselaar. “Ik kreeg een half jaar geleden te horen dat ik Alzheimer heb”, vertelt hij net voor de start. “Na mijn diagnose besloot ik om niet bij de pakken neer te zitten en deze uitdaging hoort daar uiteraard bij. Ik wil mensen hiermee aansporen om zich zo vroeg mogelijk te laten testen. Ik weet dat mij een beproeving te wachten staat, maar gelukkig ben ik niet alleen. Ik ga de uitdaging aan met Jan en Chris Deckx en er zijn ook veel supporters opgedaagd om ons te steunen.”

Het trio komt enkele minuten later fris ogend boven. “Dat is maar schijn”, knipoogt Herman Proost. “Ik was al snel moe, maar gek genoeg recupereer ik nu ook snel. Als ik dit uitzicht zie, was het het allemaal waard. Een bezoek aan het dakterras van Turnova om foto’s te kunnen nemen, stond eerlijk gezegd op mijn bucketlist en dat kan ik nu dus ook alweer afvinken.”

Herman Proost komt blij en trots aan op de 18de verdieping.© Annelies Frederickx

Hans Janssen heeft de trappenloop naar eigen zeggen volledig verkeerd ingeschat, maar hij zette toch een snelle tijd neer.© Annelies Frederickx

Onderweg werd het trio uit Vosselaar bijgehaald door Hans Janssen, die de achttien verdiepingen overbrugde in 4 minuten en 56 seconden. “Ik ga af en toe wel lopen, maar eigenlijk was ik niet goed voorbereid”, verklapt de Turnhoutenaar. “Bovendien heb ik vooraf niet geïnformeerd naar het aantal verdiepingen. Zo heb ik de loop volledig verkeerd ingeschat en ben ik te hard begonnen bij de start. Als ik mijn krachten beter gedoseerd had, was ik wellicht sneller aan de finish gekomen.”

3 minuten en 3 seconden

Zijn tijd wordt even later verpulverd door Jan Segers en Arno Keuppens. Die overschrijdt de finishlijn na exact 3 minuten en 3 seconden. “Dit is echt doodgaan”, bekent Arno Keuppens terwijl hij zijn ademhaling probeert onder controle te krijgen. “Ik ben te snel begonnen. Eigenlijk had ik mij voorgenomen om dat niet te doen, maar door de vele supporters bij de start, ben ik toch meteen voluit gegaan. Daardoor was ik na vier of vijf verdiepingen al erg moe en ben ik overgeschakeld op snelwandelen. Een echte strategie had ik niet, maar ik probeerde wel twee treden tegelijk te nemen.”

Arno Keuppens en Jan Segers hadden slechts iets meer dan drie minuten nodig om de achttien verdiepingen naar boven te lopen.© Annelies Frederickx

Jan Segers behoorde met 3 minuten en 9 seconden ook tot de snelle lopers. “Ik ben echt kapot, mijn benen zijn helemaal choco. Bij iedere trede werd het zwaarder en zwaarder. In het begin ging alles nog vlot en kon ik een goed tempo aanhouden, maar naar het einde toe was het gewoon een kwestie van overleven.”

Twintig kilo uitrusting

Aan de trappenloop in Turnova namen ook brandweerkorpsen deel. Brandweerlieden uit Turnhout, Rijkevorsel, Vosselaar en Beerse beklommen de achttien verdiepingen in volledige uitrusting, goed voor twintig kilo extra gewicht. “Voor ons is dit eigenlijk een oefening, maar we hopen natuurlijk stiekem dat we sneller boven zijn geraakt dan onze collega’s”, verklapt Thomas Bax van de Turnhoutse brandweer.

“Deze trappenloop is een unieke kans voor ons als doorgedreven training. De Taxandrialoop staat ieder jaar op ons programma, maar dit is toch helemaal anders. De bordjes onderweg gaven een goed beeld waar we ons bevonden. Dat werkte bemoedigend, maar eerlijk gezegd ook ontmoedigend. We zijn in ieder geval heelhuids boven geraakt.”

Katrien Caeyers beklom de 398 trappen in een erg kleurrijke outfit. “Dit is een onderdeel van mijn vrijgezellenfeest. Eigenlijk staat dat pas volgende vrijdag gepland, maar mijn collega’s hadden voor deze trappenloop ook al een speciale outfit uitgekozen voor mij.” De Molse en haar gevolg hadden alvast een hele originele manier bedacht om snel te recupereren op het dakterras: “Met rode wijn, kaas en olijven komt dat zeker in orde.”

De Turnhoutse brandweer werd vertegenwoordigd door Thomas Bax, Tijs Van den Broeck, Koen Hereygers en Sven De Baets.© Annelies Frederickx

Ann Verhoeven, Katrien Caeyers, Jill Vanuytsel, Nathalie Rosy en Ellen Van Gorp recupereren met rode wijn en kaas.© Annelies Frederickx

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners