Direct naar artikelinhoud

Nee, we zijn niet allemaal Weinstein, maar we zijn wel handelaren in lichamelijk kapitaal

Nee, we zijn niet allemaal Weinstein, maar we zijn wel handelaren in lichamelijk kapitaal
Beeld de Volkskrant

Verandert er iets na Weinstein? Niet echt. Na het bloedbad van Las Vegas is er ook niets veranderd aan de wapenwetgeving in Amerika.

Weinstein komt voort uit onze cultuur, een cultuur geobsedeerd door schoonheid en jeugd. En geweld.

Naast financieel kapitaal, cultureel kapitaal en kenniskapitaal bestaat er ook lichamelijk kapitaal. De secretaresse die met haar baas trouwt, zet vermoedelijk lichamelijk kapitaal in om aan opwaartse sociale mobiliteit te doen. Prima, zeker als je voorstander bent van opwaartse sociale mobiliteit.

Uit deze an sich respectabele transactie komt echter de uitwas van Weinstein voort. Nee, we zijn niet allemaal Weinstein, en het slachtoffer is niet schuldig. Maar we zijn wel vrijwel allemaal handelaren in lichamelijk kapitaal, in die grijze zone bevinden we ons.

Een van de vrome leugens van onze cultuur is dat schoonheid en jeugd doelen op zich zijn. Welnee, schoonheid en jeugd zijn middelen om doelen mee te verwezenlijken.

Nee, we zijn niet allemaal Weinstein, en het slachtoffer is niet schuldig

Lees verder over de Harvey Weinstein-affaire

Ineens voelde Sylvia Witteman in de trein een hand tegen haar bil. ' Zolang het niet ontaardt in knijpen, graaien of hijgen stoort het me meestal niet. Soms hééft het zelfs wel iets.' (+)

De stilte in Hollywood na het Weinstein-schandaal was oorverdovend
Nadat Harvey Weinstein was beschuldigd van seksuele intimidatie bleef het opmerkelijk stil in Hollywood. (+)

Waarom heeft het zo lang geduurd voordat de God van Hollywood viel?
Met zijn films oogstte producent Harvey Weinstein 341 Oscarnominaties (en 81 Oscars). Verklaart dat het lange zwijgen van Hollywood over zijn donkere kanten? (+)

Tienduizenden Fransen delen met 'verlink je varken'-actie hun verhalen over seksuele intimidatie
De affaire-Harvey Weinstein leidt ook in Frankrijk tot zelfonderzoek. De journaliste Sandra Muller riep vrouwen op mannen door wie ze seksueel waren lastig gevallen - of erger - via Twitter aan te geven. 

Harvey Weinstein: kind van de jaren zeventig 
Wat Weinstein-achtig gedrag betreft, vormden de jaren zeventig een absoluut dieptepunt. 'Ik werd volwassen in de jaren zestig en zeventig, toen alle regels over gedrag en de arbeidsplek anders waren', schreef Harvey Weinstein in zijn afschuwelijke pseudoverontschuldiging. 'Dat was toen de cultuur.' Lees hier de column die Ross Douthat van The New York Times over Weinstein schreef.