© Isosport/Fotomontage GVA

REACTIES. Vincent Janssen erkent dat “Union de verdiende winnaar was”, Toby Alderweireld: “Spelers komen en gaan, maar deze mooie club blijft altijd bestaan”

Vincent Janssen was de eerste die voor de camera’s van Sporza werd gehaald. Zijn gelaat sprak boekdelen. “Vorig jaar was een geweldig seizoen (met titel en beker, red.), maar dit jaar was er één met ups en downs. Ook een jaar dat we met deze bekerfinale positief hadden kunnen afsluiten. Net voor de rust liep het echter fout”, sprak de Nederlandse spits van de Great Old.

havg, tsfn, belga

LEES OOK. Geen nieuwe prijs voor Great Old: Union wint flauwe bekerfinale met kleinste verschil (1-0)

Antwerp begon met een 4-4-2 aan de match in plaats van de gekende 4-2-3-1. “We hadden een andere aanpak en gaven eigenlijk niet veel weg. Niet meer dan de tegenstander. Maar deze match werd op details beslist. Door een corner. Het was moeilijk om erdoorheen te komen bij Union en dan zijn zij de verdiende winnaar.”

Na een jaar waarin Antwerp alles won wat er te winnen viel, blijft het nu met lege handen achter. “Hier zijn geen woorden voor, net omdát we uit zo’n topjaar komen. Dit is niet wat we als club wilden. Ik kan niet zeggen dat dit geen klap is. Dit voelt niet lekker. Naar de bekerfinale toeleven met mindere resultaten is iets anders, want het was een match op zich. Hier gaan we effe kapot van zijn”, aldus Janssen, die de vraag kreeg of dit voor hem een afscheid in mineur was bij de Great Old. “Dat is nog niet aan de orde. Tot hier toe voel ik me heel gelukkig hier”, besloot hij.

© BELGA

LEES OOK. “Veel goede wil, maar een gebrek aan vernuft: de bekerfinale was voor Antwerp een samenvatting van het seizoen”

Alderweireld: “Een grote teleurstelling”

“Dit is een grote teleurstelling”, stak Toby Alderweireld zijn ontgoocheling niet weg. “We hebben hier lang naartoe gewerkt en wilden heel graag winnen. Heel zuur als je dan verliest na een doelpunt op een stilstaande fase. Pijnlijk.”

“Het is niet de eerste keer dat we voor rust nog een goal slikken. In de tweede helft hebben we nog alles gegeven. Met een tikkeltje geluk maak je daar nog een doelpunt. Maar Union kan goed verdedigen. Dat weten wij ook. Het mocht jammer genoeg niet zijn vandaag.”

“Of het seizoen nu gefaald is? Zo wil ik het niet zien. De teleurstelling is natuurlijk wel groot. Zeker na vorig seizoen waar we verschillende prijzen hebben gepakt. Nu sluiten we het seizoen af met lege handen. We gaan er de laatste wedstrijden nog het beste van proberen te maken en Europees voetbal te halen.”

De aanvoerder van Antwerp reageerde ook op het eventuele vertrek van coach Van Bommel en een aantal van zijn ploegmaats: “Spelers komen, spelers gaan, maar deze mooie club blijft altijd bestaan.”

© BELGA

Gyrano Kerk: “Europees voetbal is nog mogelijk”

Gyrano Kerk was de verrassing in de basiself van Van Bommel. De Nederlander kwam naast Vincent Janssen postvatten vooraan. “Vincent is balvast, ik heb meer diepgang”, legde Kerk uit. “We hebben daar redelijk kort op getraind, maar genoeg om zo te kunnen beginnen. Na de nederlagen tegen Union zijn we bij elkaar te rade gegaan om te bekijken wat we best konden doen voor de bekerfinale.”

Vorig jaar was Kerk nog beslissend in de ontknoping van de competitie met zijn doelpunt in de slotmatch tegen Genk, dit jaar heeft Kerk minder impact op RAFC gehad. “Ik heb dit jaar veel minder gespeeld, dat klopt. Dat is niet fijn, maar dat is nu eenmaal mijn rol in het team. In de kleedkamer proberen we elkaar uiteraard wel op te lappen, maar de nederlaag is nog vers dus dat is lastig. Dit weekend is er weer een wedstrijd en moeten we er weer staan, want Europees voetbal is nog mogelijk”, aldus Kerk.

© BELGA

Owen Wijndal verlaat Antwerp zonder trofee: “Je kan niet elk jaar alles winnen”

“Zij scoren en wij niet.” Bondiger dan deze analyse van Owen Wijndal over de bekerfinale wordt het niet. De teleurstelling viel af te lezen van het gezicht van de Nederlandse linksachter. Hij kwam als huurling in een ploeg terecht die alles had gewonnen wat er te winnen viel en keert aan het einde van dit seizoen terug naar Ajax. Zonder zilverwerk.

“Het had een mooi afscheid kunnen worden. En het had ook gewoon mooi kunnen zijn voor heel het team. We hebben hier lang naar uitgekeken, dus de teleurstelling is ontzettend groot. Een finale spelen is al bijzonder, maar zo’n topjaar kan je niet altijd meemaken”, aldus Wijndal, die bij het enige doelpunt niet snel genoeg kon reageren om Machida het scoren te verhinderen.

Veel roodhemden bleven na het laatste fluitsignaal minutenlang op de grond liggen. “Logisch. Iedereen had er vertrouwen in, maar het draaide helemaal anders uit. Iedereen baalde, er werd weinig gepraat. De trainer heeft in de kleedkamer nog een klein woordje gezegd. Dat we de kopjes omhoog moeten houden en nog zo hoog mogelijk moeten eindigen in de competitie. Iedereen van het team moet erin blijven geloven en we gaan de fans hard nodig hebben om nog Europees voetbal te halen. Alle focus lag op deze finale en we keken niet naar de volgende matchen. We moeten de knopjes snel omdraaien. Zondag (tegen Cercle Brugge, red.) moeten we weer vol aan de bak en het team wil er nog steeds voor gaan, zoals we in deze finale ook tot de laatste seconde zijn blijven strijden.”

© BELGA

Mark Van Bommel : “Wij zijn Antwerp, niet Chelsea of Real Madrid”

Antwerp is er donderdag niet in geslaagd zijn bekertitel te verlengen. The Great Old verloor in de finale met 1-0 van Union en sluit het seizoen zo af zonder prijs, want ook de landstitel is gaan vliegen voor het stamnummer een. Zo verlaat Mark Van Bommel, die recent zijn afscheid aankondigde, de club via de achterdeur. De Nederlandse coach toonde na de verloren finale op de persconferentie, waar hij “zo snel mogelijk weg wilde”, zijn teleurstelling.

“Omdat we weten hoe goed het voelt om te winnen, is het extra zuur om hier te verliezen. We maken nu mee wat Union vorig jaar meemaakte in de competitie. Vandaag zijn wij degenen die afzien”, aldus de coach.

“Het was geen geweldige wedstrijd. De beslissing viel op een stilstaande fase, maar voor de rest deed Union weinig met de bal. Deze nederlaag is daarom des te pijnlijker, maar nu zit er niets anders op dan vooruit te kijken en proberen het maximum te halen uit de laatste drie competitiewedstrijden.”

Dat het seizoen zonder trofee mislukt is, wuift Van Bommel dan weer weg. “Wij zijn Antwerp, niet Chelsea of Real Madrid. Vorig jaar hebben we alles gewonnen. Je kan niet verwachten dat altijd zo zal gaan, dat is onmogelijk. Niemand zal me zeggen dat we dit seizoen gefaald hebben. Veel teams zouden vandaag graag in onze schoenen staan. Niemand had durven voorspellen dat we in twee jaar tijd drie prijzen zouden pakken.”