EU bereidt nieuwe sancties voor na Iraanse aanval op Israël

Europese Raadsvoorzitter Charles Michel kondigde de sancties aan.© AFP

In een reactie op de grootschalige Iraanse luchtaanval op Israël gaat de Europese Unie sancties treffen tegen de bedrijven die Teheran nodig heeft voor de productie van drones en raketten. Dat heeft de Europese Raadsvoorzitter Charles Michel woensdagavond gezegd.

Bron: BELGA

“We hebben besloten om sancties op te leggen tegen Iran. We willen een duidelijk signaal sturen”, kondigde Michel aan na afloop van de eerste dag van een top van de Europese leiders in Brussel. “Het idee is om bedrijven te viseren die nodig zijn voor drones en raketten”, zo voegde de Belg toe.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In hun slotconclusies veroordelen de Europese leiders de Iraanse aanval op Israël en roepen ze het regime in Teheran en zijn bondgenoten op om alle aanvallen te stoppen. Alle partijen in het conflict wordt gevraagd om “de grootste terughoudendheid” aan de dag te leggen en geen acties te ondernemen die het vuur in de regio nog meer oppoken.

“Militaire reactie niet gepast”

Iran lanceerde in de nacht van zaterdag op zondag vanop eigen grondgebied een ongeziene aanval met drones en raketten op Israël. De aanval vormde een vergelding voor de dodelijke luchtaanval op het Iraanse consulaat in de Syrische hoofdstad Damascus, een operatie die wordt toegedicht aan het Israëlische leger.

Israël zint nu op zijn beurt op een vergeldingsactie, maar de Europeanen hopen op de-escalatie. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz betoogde eerder op de dag dat Israël de succesvolle afweer van de Iraanse aanval zou moeten gebruiken “om zijn eigen positie in de hele regio te versterken”. Op deze basis zou “een overeenkomstige militaire reactie zeker niet gepast zijn”, zei hij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen