Neergestoken bisschop uit Sydney roept op tot kalmte en vergeeft dader

© via REUTERS

De bisschop die maandag werd neergestoken in een kerk in Sydney vergeeft zijn aanvaller. Dat zei hij in een audioboodschap waarin hij oproept om kalm te blijven.

lto

Mar Mari Emmanual zou snel aan het herstellen zijn, dat liet de bisschop van de Assyrisch-orthodoxe kerk “Good Sheperd” in Sydney zelf weten via een audioboodschap. Ook gaf hij aan dat hij oké is en “dat er geen reden is om bezorgd te zijn”.

Vervolgens vergaf hij de dader die hem aanviel tijdens de live-uitzending van de mis, waarbij vier mensen gewond raakten. “Ik zal altijd voor je bidden. En wie je ook gestuurd heeft om dit te doen, ook hen vergeef ik in Jezus’ machtige naam,” zei de bisschop over de dader.

LEES OOK. Opnieuw mesaanval in Sydney: tiener steekt bisschop neer tijdens misviering, drie kerkgangers raken gewond terwijl ze dader overmeesteren

Geweld

In datzelfde bericht vroeg hij zijn gemeenschap ook om kalm te blijven na de aanval. De religieus gemotiveerde terreurdaad veroorzaakte namelijk een rel buiten de Good Sheperd Church, waar boze aanhangers van de bisschop zich verzameld hadden.

Toen grafische video’s van de aanval zich maandagavond snel online verspreidden, trokken ze honderden mensen naar de kerk. Door de gewelddadige onrust raakten twee politieagenten gewond, 10 politieauto’s werden vernield en paramedici vreesden voor hun veiligheid. De politie heeft beloofd dat de betrokkenen zullen worden opgespoord en aangeklaagd. De eerste arrestatie, een 19-jarige man, werd woensdagavond verricht.

(Lees verder onder de foto)

Heel wat mensen verzamelden buiten na de aanval.© AFP

LEES OOK. Kerkgangers vallen agenten en hulpdiensten aan nadat tiener bisschop had neergestoken in Sydney: “Volstrekt onaanvaardbaar”

Bisschop Emmanuel gebruikte zijn audioboodschap ook om zijn aanhangers op te roepen om samen te werken met de politie. “Ik wil dat jullie je als Christus gedragen. De Here Jezus heeft ons nooit geleerd om te vechten. De Heer Jezus heeft ons nooit geleerd om wraak te nemen”, zei hij nog.

Een 16-jarige dader - die ook gewond raakte - is gearresteerd naar aanleiding van het incident, maar is niet aangeklaagd. De autoriteiten hebben herhaaldelijk geweigerd om het vermoedelijke geloof van de jongen bekend te maken. Eerder deze week zei Mike Burgess, baas van de Australian Security Intelligence Organisation, dat de autoriteiten video’s onderzochten waarop te zien zou zijn hoe de verdachte in het Arabisch schreeuwt en verwijst naar “de Profeet”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen