© Erik Vandewalle

Parkvijver staat bijna helemaal droog, maar “begin van oplossing” is in de maak

Alle eendjes zwemmen in het water, maar niet in het park van Kapellen. Daar staat de vijver zo goed als kurkdroog. De werken aan ’t Bruggeske en de droogte van vorig jaar zijn onder meer de oorzaak.

Erik Vandewalle

Verantwoordelijk schepen Frederic van Haaren (Open Vld) is op de hoogte van het probleem. “De hete zomer en de weinige neerslag de voorbije maanden zorgden al voor een laag grondwaterniveau. Maar dat is niet de enige reden voor het tekort aan water in de parkvijver. Vlak bij het park wordt er volop gewerkt aan een ondergrondse parking op de site ’t Bruggeske. Dat haalt grondwater uit de bodem en die werken duren nog wel enkele maanden. Het opgepompte water gaat direct naar de rioleringen, omdat de bodem moet worden gesaneerd. De vervuiling van dat grondwater is miniem, maar het beantwoordt toch niet aan de gestelde eisen om te kunnen worden overgepompt naar de parkvijver. Wekelijks controleren we de kwaliteit van dat grondwater. Wanneer uit de stalen blijkt dat het grondwater op de site van ’t Bruggeske schoon genoeg is, beginnen we de bemaling om het opgepompte grondwater weer in de bodem te krijgen (retourbemaling, red.)”, legt schepen van Haaren uit.

Begin van een oplossing

“Vlak bij het park wordt er ook nog volop gewerkt aan de oude notariswoning van Henri Wuyts. Ook daar wordt aan bronbemaling gedaan. De kwaliteit van dat grondwater laat toe dat we hier wel aan retourbemaling kunnen doen. In de loop van deze week moet dat effectief gebeuren. Dat wil niet zeggen dat hierdoor het water in de vijver van de ene dag op de andere opnieuw hoog zal staan. Maar het is het begin van een oplossing”, aldus nog Frederic van Haaren.

Het tekort aan grondwater kan op termijn ook een probleem geven voor de planten en bomen in het park. “Onze groendienst volgt dat op de voet. Vooral beuken hebben snel te lijden onder een tekort aan grondwater. Dat is echter een fenomeen dat niet alleen de beuken in het park treft. Door de klimaatverandering kampen beuken in heel Europa met hetzelfde probleem”, aldus nog de Kapelse schepen.