Kinderen schuiven aan bij voedselbedeling in het vluchtelingenkamp Jabalia, in het noorden van de Gazastrook.
Foto: AP

Opnieuw tientallen doden bij Israëlische aanvallen in Gaza, terwijl ondervoeding bij kinderen toeneemt 

Vannacht zijn opnieuw 66 Palestijnen gedood door hevige Israëlische luchtaanvallen in Gaza. De aanvallen zijn in strijd met de nieuwe VN-resolutie die oproept tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. Intussen dreigt een dramatische hongersnood in het noorden van de Gazastrook.

De grondoperaties van het Israëlische leger rond drie grote ziekenhuizen in de Gazastrook gaan onverminderd voort. Concreet gaat het om Al-Shifa in Gaza-Stad, en Al-Nasser en Al-Amal in Khan Younis. Die laatste twee liggen maar op een afstand van 1 kilometer van elkaar.

Duizenden Palestijnen zoeken dagelijks onderdak en medische hulp in de ziekenhuizen, maar volgens het Israëlische leger houden ook strijders van Hamas er zich schuil. 

Intussen laat de Palestijnse Rode Halve Maan weten dat het Al-Amal-ziekenhuis volledig buiten werking is. Volgens de Verenigde Naties zijn 2 op de 3 ziekenhuizen van de 36 in Gaza niet langer operationeel. De andere ziekenhuizen werken slechts in beperkte mate.

Ook aanvallen op Rafah

"Je ziet ook een toenemend aantal luchtaanvallen op Rafah in het zuiden van de strook, waar op dit moment 1,4 miljoen Palestijnen op elkaar gedrukt zitten", zegt Israël-correspondent Ralph Dekkers in De Ochtend op Radio 1.  

Aanvallen op Rafah worden internationaal veroordeeld omdat het risico op burgerdoden daar te groot is. Ook vanuit de VS, de belangrijkste bondgenoot van Israël, komt er steeds meer kritiek op de aanpak van Israël in de Gazastrook. Daardoor is de relatie tussen beide landen al enkele weken gespannen.

Vrachtwagens met hulpgoederen moeten 45 kilometer afleggen, dwars door oorlogsgebied met vernielde wegen en plunderaars

Ralph Dekkers, Israël-correspondent

"De Israëlische premier Netanyahu is uit op de totale overwinning en dat betekent dat hij naar Rafah wil gaan", zegt de correspondent. Volgens Israël houden duizenden Hamasstrijders zich schuil in de grensstad. "Israël wil de grens met Egypte in handen krijgen, zodat er geen connectie meer is tussen Hamas en de buitenwereld", zegt Dekkers.

"Maar daarmee botst Israël met de VS, die niet inziet hoe zo'n offensief mogelijk is in Rafah, waar op dit moment meer dan een miljoen Palestijnse burgers zitten. De confrontatie tussen de 2 landen wordt nu politiek uitgespeeld."

Beluister hier het volledige gesprek met Israël-correspondent Ralph Dekkers in De Ochtend op Radio 1

Israël negeert VN-resolutie

Sinds 7 oktober zijn al meer dan 32.000 Palestijnen gedood en zijn meer dan 74.000 Palestijnen gewond geraakt bij Israëlische bombardementen en grondoperaties. Dat dodental is door de Israëlische luchtaanvallen van vannacht nog opgelopen, meldt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid.

Nochtans zou Israël de wapens moeten neerleggen. Althans, dat is wat de nieuwe VN-resolutie, die oproept tot een onmiddellijk staakt-het-vuren tot aan de ramadan, het land oplegt. Maar Israël weigert om de resolutie na te leven.

Bekijk: In het noorden van Gaza komen nu dagelijks kinderen binnen die zwaar ondervoed zijn (harde beelden)

Videospeler inladen...
Het gaat om uitgemergelde kinderen die aan de drempel van de dood staan als er niet dringend voedselhulp wordt doorgelaten
Geert Cappelaere, voormalig directeur Unicef Midden-Oosten

Maandag riep de Veiligheidsraad van de VN voor de eerste keer na 6 maanden oorlog op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. 14 van de 15 leden stemden in. De Verenigde Staten, die tegen eerdere resoluties hun veto hadden gebruikt, onthielden zich van de stemming. Hoewel de resolutie internationaalrechtelijk bindend is, negeert Israël de opgelegde maatregelen.  

Als reactie op de onthouding van de VS tijdens de stemming in de Veiligheidsraad, heeft de Israëlische premier Netanyahu zijn bezoek aan Washington geannuleerd. Intussen heeft het Witte Huis laten weten dat er toch gesprekken aan de gang zijn om een diplomatiek bezoek te organiseren.

Dreigende hongersnood

In de Gazastrook dreigt ook de hongersnood. Vooral in het noorden van de strook is de situatie dramatisch, zegt Dekkers. "Gisteren hebben 25 vrachtwagens het noorden van de Gazastrook bereikt. Dat is veel te weinig om de 300.000 Palestijnen in dat gebied te voeden."

De weinige vrachtwagens die mondjesmaat door Israël worden doorgelaten, moeten bovendien een moeilijk parcours afleggen om tot bij de mensen in nood te geraken. "Vrachtwagens moeten 45 kilometer afleggen, dwars door oorlogsgebied met vernielde wegen en plunderaars", zegt Dekkers.

Ook Geert Cappelaere, voormalig directeur bij Unicef in het Midden-Oosten, maakt zich grote zorgen over de humanitaire crisis. "30 procent van de kinderen in het noorden van Gaza zijn acuut ondervoed. Het gaat om uitgemergelde kinderen die aan de drempel van de dood staan als er niet dringend voedselhulp wordt doorgelaten."

Palestijnse kinderen wachten op voedsel in het vluchtelingenkamp Jabalia, in Noord-Gaza. 27 maart 2024.
Foto: AP

Schuld afschuiven

Volgens Cappelaere wil Israël de verantwoordelijkheid rond voedselhulp van zich afschuiven en schuift het de schuld door naar de hulporganisaties. "Israël zegt dat de hulporganisaties niet voorbereid zijn om hulpgoederen te vervoeren. Dat klopt niet: alle humanitaire organisaties staan klaar. De schuld op hen afschuiven, is onaanvaardbaar. Als goederen niet binnenkomen in Gaza, dan heeft dat uitsluitend te maken met beslissingen van het Israëlische leger." 

Afgelopen weekend liet de VN-hulporganisatie UNRWA weten dat Israël haar een formeel verbod heeft opgelegd om nog voedselhulp te leveren in het noorden van Gaza. "Dat is een immens probleem", zegt Cappelaere. 

Wat de reden ook mag zijn voor de oorlog in Gaza, het is de burgerbevolking en meer dan een miljoen kinderen die vandaag het eerste slachtoffer zijn

Geert Cappelaere, voormalig directeur Unicef Midden-Oosten

"UNRWA is de belangrijkste organisatie voor de Palestijnen in Gaza en heeft het exclusieve mandaat om de bevolking te ondersteunen. UNRWA niet meer toelaten om hulp te organiseren, is een doodvonnis voor de burgerbevolking. Zo duidelijk moeten we zijn."

Volgens Cappelaere is het nog mogelijk om de situatie te keren, maar dan moet er nu worden gehandeld. "Wat de reden ook mag zijn voor de oorlog in Gaza, het is de burgerbevolking en meer dan een miljoen kinderen die vandaag het eerste slachtoffer zijn. Ik ben nog hoopvol, maar dan moeten alle partijen dringend druk uitoefenen om de oorlog te stoppen. Ook de partijen die Israël en Hamas met wapens steunen, moeten die leveringen stopzetten." 

Palestijnse kinderen wachten op voedsel in het vluchtelingenkamp Jabalia, in Noord-Gaza. 27 maart 2024.

Meest gelezen