LIVE. VS wil voor 1 miljard wapens leveren aan Israël - Hezbollah-leider gedood in Libanon

De oorlog tussen Israël en Hamas in de Gazastrook blijft duren, terwijl de spanningen inmiddels ook hoog oplopen in de rest van het Midden-Oosten. Volg alle ontwikkelingen hier live!

jvh, gjs, tg, mtm, wver, lto, sgg, gli, mts, adb
Sofie Geusens

Honderdvijftigtal personen houdt 'die-in' in Leuven ter nagedachtenis van Nakba

Ongeveer honderdvijftig mensen hebben woensdag een 'die-in' gehouden op het Martelarenplein in Leuven. De groep actievoerders wou daarmee de aandacht vestigen op de Nakba, die woensdag op 15 mei, 76 jaar geleden plaatsvond.
De Nakba - 'ramp' of 'catastrofe' in het Arabisch - verwijst naar de gebeurtenissen in 1948, toen de staat Israël opgericht werd. Tijdens de Arabisch-Israëlische oorlog van dat jaar werden honderden Palestijnse dorpen van de kaart geveegd en vonden massaslachtingen plaats. Honderdduizenden Palestijnen werden verdreven of gedwongen te vluchten. 
Om de gebeurtenissen te herdenken en om de huidige oorlog in de Gazastrook aan te klagen, kwamen woensdag zowat honderdvijftig mensen samen op het Martelarenplein aan het station van Leuven. "Aan het geweld, de verdrijving, de illegale kolonisatie van het land is nooit een einde gekomen. Vandaag is het leven in de bezette Palestijnse gebieden, in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever een nachtmerrie", vertelt organisator Tobias Van Os. "We organiseren deze actie om Leuven te laten stilstaan bij de gruwel van al deze doden."
Gehuld in blauwe vuilniszakken, om zich tegen de regen te beschermen, lagen de manifestanten op de grond, verspreid over het plein. Onder de aanwezigen waren ook de Leuvense schepenen David Dessers en Lies Corneillie van de partij Groen. Een pakkende getuigenis kwam er van de Palestijnse Dalia, die recent uit Gaza gevlucht is.
Na de actie trok de groep naar het KU Leuven-college De Valk, waar op dit moment een bezetting van studenten en medewerkers aan de gang is. De bezetters kaarten de banden van de universiteit met Israëlische instellingen aan.
Sofie Geusens

Hezbollah beweert het noorden van Israël te hebben gebombardeerd na dood van commandant

De Libanese islamistische beweging Hezbollah beweert dat het woensdag militaire doelwitten onder vuur heeft genomen in het noorden van Israël. De reden van de bombardementen is volgens de pro-Iraanse groepering de dood van een van hun commandanten.
Woensdagochtend kondigde het Israëlische leger aan dat het de lokale Hezbollah-commandant, Hussein Makki, had "uitgeschakeld" tijdens een luchtaanval in het zuiden van Libanon. Een Israëlische drone raakte de auto van de commandant.
Sinds het begin van de oorlog in de Gazastrook tussen de extremistische Palestijnse beweging Hamas en Israël zijn er dagelijks vuurgevechten tussen het Israëlische leger en Hezbollah. Het doelwit van de aanvallen van Hezbollah waren de Israëlische militaire luchtmachtbasis Meron in het noorden van Israël en de Biranit kazerne. 
Israël doodde de commandant omdat er een Israëlische burger was gestorven en vijf soldaten gewond raakten door een raket, afgevuurd vanuit Libanon. Het conflict in de Gazastrook heeft in Libanon al minstens 412 mensen het leven gekost, waarvan 79 burgers. Aan Israëlische kant minstens 14 soldaten en 10 burgers. 
Wim Verhaert

Netanyahu legt omstreden wetsvoorstel voor om ultraorthodoxe Joden in te lijven in het leger

Het Israëlische wetsvoorstel dat ultraorthodoxe Joden in het leger wil inlijven, is erg omstreden in het land. Eerste minister Benjamin Netanyahu heeft toch besloten het voorstel donderdag voor te leggen aan een ministeriële commissie. Het voorstel dateert nog van het vorige parlement, maar ligt nu extra gevoelig vanwege de oorlog in Gaza en de verschillende fronten die als gevolg daarvan zijn ontstaan. 

Volgens zijn kantoor wil Netanyahu de vrijstelling voor ultraorthodoxe joden ongedaan maken en daarmee maatschappelijke en politieke verdeeldheid overbruggen. Hun weigering om te dienen in oorlogen waar ze over het algemeen achter staan, is een lang slepend schisma in de Israëlische samenleving. Eerder dit jaar kwam het wetsvoorstel al ter sprake. Dat leidde tot groot protest onder de ultraorthodoxe bevolkingsgroep, die 13% van de Israëlische inwoners uitmaakt.
Sofie Geusens

Rode Kruis opent veldhospitaal in Rafah

Het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) opent een nieuwe veldhospitaal in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. Op volle capaciteit zal het veldhospitaal met 60 bedden dagelijks 200 mensen kunnen behandelen, meldt Rode Kruis Vlaanderen woensdag in een persbericht.
Het veldhospitaal van het Internationale Rode Kruis moet de Palestijnse Rode Halve Maan helpen om de zeer grote medische noden op te vangen. Elf nationale Rode Kruisverenigingen (onder meer uit Canada, Oostenrijk, Finland, Duitsland, Australië en Zwitserland) ondersteunen het veldhospitaal met materiaal of personeel. Het veldhospitaal zal bijvoorbeeld dienen voor noodoperaties, zorg voor zwangere vrouwen, pasgeborenen of kinderen, of als polikliniek.
De aanhoudende crisis in de Gazastrook vraagt om bescherming van medische faciliteiten, klinkt het in het persbericht. "De gezondheidsnoden in Gaza nemen nog met de dag toe. Daarom herhaalt de Rode Kruisbeweging haar oproep om medische faciliteiten te beschermen, zoals bepaald onder het internationaal humanitair recht. Geen enkele patiënt mag worden gedood terwijl hij in een ziekenhuisbed ligt. Geen enkele arts, verpleegkundige of andere medische professional mag sterven terwijl hij levens probeert te redden."
Rode Kruis-Vlaanderen verzamelde tot nu meer dan 240.000 euro om de hulpverlening ter plaatse te ondersteunen. Steunen kan via rekeningnummer BE53 0000 0000 5353 met vermelding "conflict Midden-Oosten" of online via rodekruis.be/conflict.
Sofie Geusens

Opnieuw tachtigtal KU Leuven-studenten overnacht in bezet collegebouw

In de nacht van dinsdag op woensdag heeft opnieuw een tachtigtal studenten geslapen in het collegegebouw De Valk, tussen het Ladeuzeplein en de Tiensestraat in Leuven. Dat meldt een van de woordvoerders van het collectief woensdag. De derde dag van de bezetting verloopt opnieuw gemoedelijk.
Sinds maandagochtend kamperen tientallen studenten en medewerkers in De Valk, het gebouw waar de rechtsfaculteit van de KU Leuven huist. De groep voert actie om de samenwerkingen tussen de Leuvense universiteit en Israëlische instellingen aan te klagen. De universiteit heeft geen structurele banden met Israëlische instellingen, maar werkt wel samen met hen via een vijftiental onderzoeksprojecten, veelal in grotere consortia gefinancierd door het Europese Horizon-programma. 
De studenten zijn niet van plan om hun tenten op te breken alvorens de KU Leuven haar samenwerkingen stopzet. "De Israëlische universiteiten zijn gelinkt aan de wapenindustrie en het veiligheidsapparaat van het land: dat is problematisch", vertelt woordvoerder Samier Khaled. "We zijn blij met de steun die we krijgen voor onze actie: mensen vragen ons hoe ze kunnen helpen en komen bijvoorbeeld eten brengen. We blijven intussen openstaan voor dialoog met de universiteit." 
De sfeer in het kamp is gemoedelijk en huiselijk. Er worden activiteiten georganiseerd, er is een kleine bibliotheek geïnstalleerd en er is een uitgebreide dagplanning uitgewerkt.
Sofie Geusens

Volgens de Turkse president Erdogan is na Hamas Turkije aan de beurt

De Turkse president, Recep Tayyip Erdogan, heeft woensdag betoogd dat als Israël erin slaagt om Hamas te verslaan in de Gazastrook, het "vroeg of laat" achter Turkije aan zal komen. "Denk niet dat Israël zal stoppen bij Gaza", zei het Turkse staatshoofd tegen parlementsleden van zijn AKP-partij.
"Als we hen niet stoppen, zal deze schurken- en terroristenstaat vroeg of laat zijn zinnen zetten op Anatolië", voegde hij eraan toe. Turkije, het enige land met een moslimmeerderheid dat Israël erkent, heeft onlangs zijn handelsbetrekkingen met Israël opgeschort. Turkije wil Israël zo dwingen om een staakt-het-vuren te accepteren en meer humanitaire hulp binnen te laten in Gaza.
De Turkse leider heeft in het verleden al tal van steunbetuigingen uitgesproken voor de extremistische Palestijnse beweging Hamas. "We zullen Hamas blijven steunen, dat vecht voor de onafhankelijkheid van zijn eigen land en Anatolië verdedigt", aldus Erdogan. 
Op 7 oktober voerden Hamas-commando's die infiltreerden vanuit Gaza een aanval uit op Israël, waarbij meer dan 1.170 mensen omkwamen, de meesten onder hen burgers. Als vergelding beloofde Israël Hamas te vernietigen en voerde het een grootscheepse militaire operatie uit in de Gazastrook, die resulteerde in al meer dan 35.000 doden.
Jef Van Hoofstat

Ook EU zet Israël onder druk om militaire operatie in Rafah te staken

De Europese Unie heeft er bij Israël op aangedrongen om zijn militaire operatie in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, "onmiddellijk te staken". Doet het dat niet, dan komt de relatie met de EU "ernstig onder druk te staan". Dat zegt EU-buitenlandvertegenwoordiger Josep Borrell in een mededeling.
Daarnaast roept de EU Israël ook op om "de toch al rampzalige humanitaire situatie in Gaza niet te verergeren", en om "de grensovergang bij Rafah te heropenen". De internationale gemeenschap probeert Israël al langer af te brengen van zijn voornemen om een grootschalig offensief te voeren in Rafah, maar de oproepen - onder meer van bondgenoot VS - lijken in dovemansoren te vallen.
Intussen blijven duizenden Palestijnen vluchten uit de stad in het zuiden van Gaza, die op 7 mei door Israël met tanks werd binnengevallen. Waar ze naartoe moeten is een raadsel, want volgens de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen en heel wat andere hulporganisaties zijn er geen veilige plekken meer in Gaza.
Jef Van Hoofstat

Belgische ngo's spannen rechtszaak aan voor wapenhandel richting Israël

Een groep Belgische ngo's heeft een strafklacht ingediend voor inbreuken op de wapenhandelwetgeving richting Israël, bijvoorbeeld via de haven van Antwerpen. Niet toevallig op 15 mei komen de ngo's met hun klacht naar buiten: vandaag wordt de Nakba herdacht, wat "ramp" betekent in het Arabisch en verwijst naar gebeurtenissen in 1948. Tijdens de Arabisch-Israëlische oorlog werd toen een groot aantal Palestijnen gedwongen hun huizen te verlaten.
De coalitie van ngo's die de klacht nu indient, bestaat uit 11.11.11, Association Belgo-Palestinienne, Al-Haq Europe (een afdeling van de Palestijnse ngo Al-Haq), Broederlijk Delen, De-Colonizer, Vrede vzw, en Vredesactie. Een recent onderzoek van International Peace Information Service en Vredesactie toonde aan dat de afgelopen jaren voor minstens 43 miljoen euro vergunningen werd afgeleverd voor de export van onder meer buskruit, drone-materialen, en F-16-vliegtuigonderdelen.
Via de haven van Antwerpen en de luchthaven van Luik zou meer dan 253 ton aan munitie en andere wapens richting Israël zijn gegaan. Volgens Vredesactie werd voor geen enkele van die passages een doorvoervergunning aangevraagd, "hoewel dat nochtans wettelijk verplicht is". Sinds 2009 hebben de verschillende gewesten in ons land afgesproken om geen wapenexport met het Israëlische leger als eindgebruiker toe te staan. Onderdelen zoals beeldverwerkingstechnologie voor private bedrijven kunnen wel.
Jef Van Hoofstat

Zwitserse politie ontruimt pro-Palestijns protest in universiteit van Bern

De Zwitserse politie heeft woensdagochtend een gebouw van de universiteit van Bern ontruimd, dat bezet werd door pro-Palestijnse studenten. Op het moment van de politieactie bevond zich een dertigtal mensen in het gebouw. De studenten hebben zich niet verzet, aldus een woordvoerder van de manifestanten. De politie heeft de toegang tot het gebouw afgesloten.
De studenten hadden een ultimatum van de universiteit genegeerd, nadat het rectoraat de actie maandag als onaanvaardbaar had bestempeld. De studenten beschuldigen de universiteit ervan een eenzijdig, pro-Israëlisch standpunt in te nemen over het conflict in het Midden-Oosten, wat de universiteit ontkent.
Jef Van Hoofstat

Hezbollah-leider gedood bij Israëlische aanval in Libanon

Bij een drone-aanval op een wagen in het zuiden van Libanon zijn dinsdagavond twee personen om het leven gekomen. Dat meldt het Libanese persagentschap ANI. Eén van de twee zou een commandant van Hezbollah zijn. De islamistische groep bevestigde woensdagochtend dat een van zijn strijders is omgekomen.
Eerder op dag meldde het Israëlische leger al dat in het noorden van Israël een Israëlische burger werd gedood en vijf soldaten gewond raakten door een raket uit Libanon. "Tijdens de dag hebben we tientallen doelwitten van Hezbollah aangevallen in het zuiden van Libanon", klonk het ook.
Sinds het begin van de oorlog in de Gazastrook tussen Israël en Hamas zijn er aan de Israëlisch-Libanese grens dagelijks vuurgevechten tussen het Israëlische leger en Hezbollah, dat Hamas steunt. In die periode vielen zeker 413 doden in Libanon, vooral Hezbollah-strijders maar ook 79 burgers. Aan Israëlische kant stierven zeker veertien soldaten en tien burgers. Aan beide zijden van de grens moesten ook tienduizenden mensen hun huizen verlaten.
Ans Debruyne

Gennez trekt naar Jordanië en Westelijke Jordaanoever

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) trekt deze week naar Jordanië en de Palestijnse gebieden. De reis staat onder meer in het teken van de humanitaire crisis in de regio en de heropbouw van Gaza. De reis begint woensdag in Jordanië, waar Gennez een bezoek brengt aan Jabal El Hussein, een vluchtelingenkamp van UNRWA, het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen. De minister zal in Amman ook de Jordaanse prins Rashi bin El Hassan ontmoeten. Hij is voorzitter van de Hashemite Charitable Organization, een nationale non-profit die noodhulp levert aan Gaza.

Daarna verhuist de missie naar de Westelijke Jordaanoever. Daar zal Gennez spreken over de hulpverlening aan Gaza en de bezette Palestijnse gebieden met verschillende hoofden van VN-agentschappen en humanitaire organisaties. Het verbeteren van de humanitaire toegang tot Gaza is een topprioriteit voor Gennez, klinkt het. Gennez ontmoet in de Palestijnse gebieden ook leden van de nieuwe Palestijnse regering en vertegenwoordigers van middenveldorganisaties.  In Oost-Jeruzalem tot slot staan bezoeken aan een medisch centrum van UNRWA en een jeugdproject van Enabel, het Belgisch ontwikkelingsagentschap, op het programma.

"Het lijkt op dit moment ondenkbaar, maar er moet een politieke oplossing komen, waarbij zowel Israëli's als Palestijnen in alle veiligheid en in vrede met elkaar kunnen samenleven. En dat betekent dat Gaza zal heropgebouwd moeten worden", aldus de minister.
Ans Debruyne

"VS leveren dan toch wapens aan Israël"

De Amerikaanse regering heeft het Congres dinsdag op de hoogte gebracht dat ze voor een miljard euro aan wapens wil leveren aan Israël. Dat werd vernomen van bronnen dicht bij het dossier. Een week geleden dreigde president Joe Biden nog dat hij bepaalde wapens niet naar Israël zou sturen, indien er een groot offensief gelanceerd wordt tegen Rafah. Dinsdag voerde Israël aanvallen uit tegen verschillende sectoren in de Gazastrook, waaronder Rafah.

Volgens de Wall Street Journal zou het gaan om een levering van 700 miljoen dollar aan munitie voor tanks en 500 miljoen aan militaire tactische voertuigen. Het pakket maakt deel uit van het omvangrijke hulpplan ter waarde van 91 miljard dollar dat eind april werd goedgekeurd en waarvan 13 miljard voorzien is voor Israël. Volgens CNN zit het plan om wapens te sturen wel nog in een vroeg stadium. Het Congres moet de wapenlevering sowieso nog goedkeuren, de kans bestaat dat linkse Democraten zullen proberen daar nog een stokje voor te steken.
Guy Stevens

Israëlische leger voert luchtaanval uit op "commandocentrum van Hamas" in school

Het Israëlische leger (IDF) zegt dinsdag een gerichte luchtaanval te hebben uitgevoerd op een commandocentrum van Hamas in een school in het centrum van de Gazastrook. Volgens de extremistische Palestijnse organisatie zijn vijftien mensen om het leven gekomen bij de aanval.

Hamas en Israël hanteren erg uiteenlopende verklaringen over de luchtaanval. De door Hamas gecontroleerde gezondheidsautoriteiten in de Gazastrook melden de dood van vijftien ontheemden. Israël zegt dat tien Hamas-leden werden gedood, maar maakt geen melding van de vijf andere slachtoffers. Volgens het IDF werd de "oorlogskamer" in de school door de militaire tak van Hamas gebruikt om aanvallen op het Israëlische leger te plannen. Het Israëlische leger beweert ook dat de school wordt beheerd door UNRWA, het VN-agentschap voor hulpverlening aan Palestijnse vluchtelingen. De verklaringen kunnen niet door onafhankelijke instanties geverifieerd worden.

Israël heeft Hamas er herhaaldelijk van beschuldigd civiele voorzieningen zoals scholen en ziekenhuizen voor militaire doeleinden te gebruiken. Israël heeft ook al herhaaldelijk kritiek geuit op UNRWA. Het land zegt dat een groot deel van de UNRWA-medewerkers lid is van een terroristische organisatie, zoals Hamas of de Islamitische Jihad.
Ans Debruyne

Pentagon: Amerikaanse kunstmatige pier "in de komende dagen" operationeel


De kunstmatige pier die het Amerikaanse leger bouwt om de levering van hulpgoederen aan de Gazastrook te faciliteren, zal "in de komende dagen" operationeel zijn. Dat meldt het Pentagon dinsdag. De bouw liep door de weersomstandigheden vertraging op.

Amerikaanse marineschepen zijn ter plaatse om de operatie te faciliteren. President Joe Biden had begin maart aangekondidgd dat de VS een tijdelijke constructie gingen bouwen op het water, aangezien Israël de levering van hulpgoederen via het land aan de Gazastrook beperkt. De internationale gemeenschap en ngo's benadrukken echter dat de maritieme corridor en airdrops van hulpgoederen met parachutes, de levering van hulpgoederen via de weg niet kunnen vervangen.
Laurence Torck

Bezetters weigeren onderhoud met Gentse rector

In Gent willen de bezetters van de universiteit niet in dialoog gaan met de Gentse rector Rik Van de Walle. Die heeft hen morgen/woensdag uitgenodigd voor een gesprek over het beleid rond samenwerkingen met Israëlische organisaties. De demonstranten vinden dat de UGent moet kiezen voor een volledige academische boycot sinds de situatie in het Midden-Oosten is ontvlamd.

Ze vragen een open dialoog en zijn niet geïnteresseerd in een gesprek achter gesloten deuren. De activisten houden een dagelijkse "open vergadering" in het UFO-gebouw dat ze hebben ingenomen. Oorspronkelijk hadden ze de rector uitgenodigd om zo'n bijeenkomst bij te wonen, maar de rector stelde een andere locatie voor en vroeg een onderhoud met een vijftal delegatieleden. Dat weigeren de activisten dus.
"Ondanks de huidige weigering, hoop ik dat de actievoerders de komende dagen wél bereid zullen zijn om een respectvol gesprek te hebben", zegt Van de Walle dinsdagavond. "De uitnodiging daartoe die ik aan hen bezorgde blijft dus geldig."

Sinds vorige week bezetten honderden studenten een deel van de universiteit om te protesteren tegen de oorlog in Gaza. Sinds maandag krijgen ze het gezelschap van een zestigtal professoren, PHD-studenten en personeelsleden. De actievoerders van Ghent Students For Palestine en End Fossil Gent eisen dat de universiteit met een actieplan komt om alle banden met Israëlische instellingen door te knippen en duurzaamheidsoverwegingen centraal te stellen bij budgettaire en onderwijskeuzes.
 
De UGent ging dinsdag niet in op hun eisen en gaf geen toestemming voor de bezetting, maar er werden wel afspraken gemaakt met de intussen 300 bezetters. De universiteit stuurde als reactie op de protesten een overzicht van de gescreende samenwerkingen met Israëlische partners sinds de implementatie van het UGent-mensenrechtenbeleid in 2018. Maar de UGent heeft naar eigen zeggen geen enkele samenwerking met partijen betrokken bij ernstige mensenrechtenschendingen. Alle Israëlische banden verbreken, vindt de rector geen goed idee.
 
 
Laurence Torck

Studenten UAntwerpen zullen lijst krijgen met Israëlische samenwerkingen

De studenten die sinds maandag aan de Universiteit Antwerpen een vreedzame bezetting houden, zullen van de rector een lijst krijgen met alle samenwerkingen met Israëlische instellingen. Dat meldt de studentenorganisatie uantwerpforpalestine dinsdag.

"We hebben van de rector te horen gekregen dat onze eerste eis, namelijk die voor transparantie, ingewilligd zal worden", klinkt het bij de studenten. "Naar aanleiding van de druk die we al weken uitoefenen via de sit-ins, en nu met de bezetting, zal de rector ons een lijst bezorgen met alle concrete samenwerkingen met Israëlische instellingen." 

Voor de studenten gaat de lijst echter nog niet ver genoeg. Zij eisen een academische boycot en een officiële uitspraak voor een staakt-het-vuren. De bezetting gaat dus voorlopig gewoon voort, zij het rederlijk rustig en in overleg met de universiteit zelf. Amsterdamse toestanden lijken voorlopig niet aan de orde in ons land.
 
Laurence Torck

Pro-Palestijnse betoging aan Israëlische ambassade: politie breekt betoging op

In Ukkel is de politie dinsdag rond 18.20 uur begonnen met het opbreken van de betoging van een veertigtal pro-Palestijnse activisten. Die hadden dinsdagmiddag de toegangsweg tot de Israëlische ambassade in Brussel geblokkeerd. De politie pakt de activisten soms hardhandig aan. Dat stelt Belga ter plaatse vast.

De activisten blokkeerden dinsdag rond 16.30 uur de toegang tot de straat waar de Israëlische ambassade gehuisvest is door een muur te plaatsen. De actie vindt plaats naar aanleiding van de herdenkingsdag van de Nakba, of 'Catastrofe', die plaatsvond op 14 mei 1948.

De betogers eisten dat de federale regering de politieke, diplomatieke en economische banden met Israël verbreekt en concrete maatregelen neemt om een staakt-het-vuren te bereiken in het Midden-Oosten. De politie was talrijk aanwezig, met politiecombi's, wagens en een waterkanon.

Omstreeks 18.50 uur was de blokkade helemaal opgebroken. Er resten nog enkele activisten die leuzen scanderen, waaronder "bourgmestre complice" en "police partout, justice nul part."
 
Laurence Torck

Pro-Palestijnse burgers blokkeren toegang tot Israëlische ambassade in Ukkel

Een veertigtal pro-Palestijnse burgers heeft dinsdagmiddag de toegangsweg tot de Israëlische ambassade in Brussel geblokkeerd. De solidaire burgers eisen dat de federale regering de politieke, diplomatieke en economische banden met Israël verbreekt en concrete maatregelen neemt om een staakt-het-vuren te bereiken in het Midden-Oosten. Dat stelt Belga ter plaatse vast. De politie is talrijk aanwezig, met politiecombi's, wagens en een waterkanon.

De activisten blokkeerden dinsdag rond 16.30 uur de toegang tot de straat waar de Israëlische ambassade gehuisvest is door een muur te plaatsen. De actie vindt plaats naar aanleiding van de herdenkingsdag van de Nakba, of 'Catastrofe', die plaatsvond op 14 mei 1948. "Dat is de dag dat meer dan 70 procent van het grondgebied in Palestina werd overgenomen door de koloniale staat Israël", aldus Marie, actievoerder van het collectief.

Volgens het naamloze collectief vragen Belgische burgers al maandenlang dat er concrete stappen genomen worden om een staakt-het-vuren te bereiken in het Midden-Oosten. "Elke dag wordt de situatie in Gaza erger, maar er gebeurt helemaal niets."

De actievoerders eisen vooral dat de diplomatieke en politieke banden tussen de Belgische staat en Israël verbroken worden. Dat is meteen ook de reden dat de actie plaatsvindt aan de Israëlische ambassade, die symbool staat voor de diplomatieke banden tussen België en Israël. "België moet stoppen met de collaboratie met Israël", stelt Marie. 

Daarnaast moet er een economische boycot in voegen treden en moet de handel tussen België en Israël stopgezet worden. "Verder moet België ook sancties nemen tegen Israël", aldus de woordvoerster van het collectief zonder naam. Ook de universiteiten moeten hun steentje bijdragen door een academische boycot uit te vaardigen, zoals ook de conferentie van Spaanse rectoren laatst besloten heeft. "Er moet meer druk komen om deze genocide van Israël op Palestina stop te zetten."
 
Laurence Torck

Tachtigtal KU Leuven-studenten heeft nacht doorgebracht in bezet College De Valk

Een tachtigtal studenten en medewerkers van de KU Leuven heeft maandagavond de nacht doorgebracht in College De Valk. Sinds maandagochtend hebben de studenten er een tentenkamp opgezet, om te protesteren tegen de samenwerkingen die hun universiteit heeft met enkele Israëlische universiteiten.

In de inkomhal van De Valk kamperen sinds maandag tientallen studenten. Enkele tientallen andere doen mee aan de actie. In totaal zijn zo volgens de organisatie al 200 studenten langsgekomen. Het tentenkamp begint intussen op een kleine gemeenschap te lijken: er is een dagprogramma uitgewerkt waaraan studenten kunnen deelnemen, er is een kleine bibliotheek opgericht, er worden naaicursussen gegeven enzovoort. 

"Het stemt me hoopvol", zegt Samier Khaled, student geneeskunde en woordvoerder van het collectief. "We krijgen veel positieve reacties en hulp van mensen die met ons sympathiseren. De energie en motivatie zit hoog genoeg om te blijven doorgaan tot onze eisen ingewilligd zijn." 

Die eisen gaan over de samenwerkingen met Israëlische universiteiten. De KU Leuven heeft geen structurele partnerschappen met Israëlische academische instellingen, maar heeft wel enkele onderzoeksprojecten lopen waaraan ook Israëlische onderzoekers werken. Gisteren/maandag had een delegatie van het collectief een nieuw onderhoud met KU Leuven-rector Luc Sels. 

"De universiteit heeft Israël al bestempeld als problematische partner (in een mededeling riep de rector onderzoekers op om voorzichtig en terughoudend te zijn bij het aangaan van nieuwe samenwerking, zolang de overheid haar harde lijn aanhoudt, red.), maar voor ons is het niet genoeg", zegt Khaled. "Bovendien is er een probleem van transparantie: de KU Leuven heeft sinds januari van dit jaar een samenwerking met Technion University, de 'backbone' van het Israëlisch militair onderzoek, maar dat wordt niet vermeld op hun website. Dat is niet alleen zeer problematisch, maar ook inconsequent op vlak van openheid en transparantie."
 
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen