Luister naar

Herten en moeflons op de Hoge Veluwe tellen vanuit je leunstoel

Nieuws
Nationaal park de Hoge Veluwe wil meer mensen betrekken bij wat het park te bieden heeft. Analyse van miljoenen foto’s van dieren in het park – vanuit de leunstoel via het internet – kan daarbij helpen. Snapshot, zoals het project heet, heeft ook een serieuze wetenschappelijke kant.
Theo Haerkens
woensdag 20 juni 2018 om 20:46
Patrick Jansen bij een van de automatische camera’s op de Hoge Veluwe.
Patrick Jansen bij een van de automatische camera’s op de Hoge Veluwe. nationaal park hoge veluwe

Otterlo – Wageningen

Miljoenen foto’s van zoogdieren op de Hoge Veluwe worden de komende tijd geanalyseerd met behulp van het publiek. Het programma, Snapshot Hoge Veluwe, is opgezet in samenwerking met de Wageningen Universiteit. De Hoge Veluwe wil er graag een breder publiek mee interesseren, de wetenschap wil meer informatie over aantallen dieren en over hun gedrag, zo vertelt hoofddocent ecologie Patrick Jansen, die het programma mee opzette.

In de verschillende gebieden die de Hoge Veluwe telt – natte heide, droge heide, stuifzand, bos en wildweides – staan bij elkaar 48 automatische camera’s opgesteld. De helft in rustgebieden waar nooit iemand komt en de helft in gebieden waar wel mensen komen. De camera’s staan op willekeurige plaatsen, maar binnen zorgvuldig gekozen zones, zodat er een ‘dwarsdoorsnede’ van zo’n gebied wordt gemonitord. Dieren die binnen het bereik van de camera komen, worden met hulp van warmtesensoren gefotografeerd, dag en nacht. Dat gaat in series van tien, zodat een indruk ontstaat van de snelheid waarmee het dier beweegt.

Aan de hand van de foto’s kan worden vastgesteld hoeveel edelherten, reeën, wilde zwijnen en moeflons er nu echt op de Hoge Veluwe rond­lopen en wat ze doen. ‘We willen ­weten hoe de dieren over het terrein bewegen en waarom.’ De aanwezigheid van voedsel en beschutting speelt daarin een rol, maar ook het weer en of er bezoekers zijn in het park of niet. Sinds begin 2016 mogen bezoekers niet meer buiten de paden struinen en de vraag is of daarmee de voorkeur van de dieren voor de rustgebieden is weggevallen.

openingstijden

De onderzoekers houden rekening met de openingstijden van het park, omdat de dieren zich ’s ochtends vroeg en na sluitingstijd anders gedragen dan overdag en zich dan op andere plaatsen ophouden. ‘Dat kan iets zeggen over de invloed van de bezoekers.’ Daarbij helpt dat het park door het jaar heen zijn openingstijden steeds aanpast aan het aantal uren daglicht. Bovendien zijn er extra drukke dagen, zoals het pinksterweekeinde en rustige doordeweekse dagen. ‘Het is interessant om te zien of de dieren in grote of kleine groepen rondtrekken. Dieren die zich veilig voelen, bewegen in kleinere groepjes en uit de foto’s valt op te maken of ze meer of minder alert zijn als er mensen in het park zijn. De boswachters zeggen altijd dat ze dat best weten, maar wij willen dat meten’, aldus Jansen. ‘Zij zien niet wat er ’s nachts gebeurt, de camera’s wel.’

hoefdieren

Het onderzoek moet ook duidelijkheid geven over het exacte aantal hoefdieren op de Hoge Veluwe. ‘Hiervoor experimenteren we met rekenmodellen die afgeleid zijn van ­modellen om de dichtheid van gasdeeltjes te meten’, legt Jansen uit. ‘Met zorgvuldig tellen kan worden nagegaan of die rekenmodellen betrouwbaar zijn.’ Dat blijft mensenwerk omdat computers wel dieren op een foto kunnen zien, maar niet een groep van passerende dieren kunnen tellen.

Nauwkeurig tellen is belangrijk ­omdat dit de grondslag vormt voor beleid. Denk aan het afschot dat wordt vastgesteld om overpopulatie en verkeerongelukken te voorkomen. ‘Ook voor ecologische vragen moet je weten hoeveel exemplaren er zijn. Je wilt weten of de populatie voldoende individuen telt om de soort duurzaam te laten voortbestaan.’

Vanuit hun leunstoel kunnen belangstellenden via het internet helpen de 4,5 miljoen foto’s te analyseren. De helft is al gedaan. ‘Na een week non-stop foto’s kijken heb je het wel gehad’, glimlacht Jansen. De ervaring leert dat een analyse van vijf procent door getrainde vrijwilligers volstaat als het resultaat overeenkomt met de analyse van de rest door een grote groep leken. Jansen: ‘Als vijf mensen zeggen dat het dier op een foto een vos is, kun je ervan uitgaan dat dit klopt. Bij een vrouwelijk edelhert, dat geen gewei heeft, is verwarring met een ree mogelijk en wil je dat meer mensen daarnaar kijken voordat je het zeker weet. Bij twijfel leg je het ook nog eens voor aan een deskundige.’

Wie meehelpt, leert zelf het nodige én maakt kans op een gratis bezoek aan het park, inclusief rondleiding door de boswachter. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
In een brief aan de studentenvakbond stelt het bestuur dat ‘stil blijven terwijl er een inbreuk is op mensenrechten, gezien kan worden als een indirecte vorm van steun voor hen die de rechten overschrijden’.

Haagse kunstacademie verbreekt na aandringen studenten banden met Israëlische academie

De Haagse Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) stopt de samenwerking met een prestigieuze Israëlische kunstacademie. Het is zover bekend de eerste Nederlandse onderwijsinstelling die na protest de banden verbreekt.

Zowel in Amsterdam als in Utrecht waren deze week protesten. Kay deed mee in Utrecht. 'De politie gebruikte geweld tegen mij.'

Deze christelijke student raakte gewond bij de universiteit. 'Wij zitten hier niet voor de lol'

Was het politieoptreden van afgelopen week bij universiteiten buitensporig gewelddadig? Ja, claimt demonstrant Kay, die vertelt dat hij aan het protesteren meerdere kneuzingen overhield.

Joost Klein tijdens een repetitie op het Eurovisie Songfestival.

Optreden Joost Klein bij finale Songfestival op losse schroeven, politieke spanningen lopen op

Het is nog altijd onduidelijk of Joost Klein mag meedoen aan de finale van het Eurovisie Songfestival vanavond. Organisator EBU en de Zweedse politie lieten weten dat ‘een incident’ rond Klein wordt onderzocht.

Wytze Walstra, Katja Zweerus en Simon Verboom (van links naar rechts) op de plek in Elst waar hun voedselbos moet komen.

Vier twintigers beginnen een eigen voedselbos: 'We gaan met eigen ogen zien hoe het landschap herstelt'

Vier jonge vrienden worden beheerders van een lap grond om een voedselbos te planten. Steeds meer mensen kiezen voor deze duurzame vorm van landbouw. ‘Onkruid is een stom woord - alle planten hebben een functie.’

Stolpersteine is een project van de Duitse kunstenaar Gunther Demnig (1947, Berlijn). Zijn motto is ‘Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is’.

Drie struikelstenen die holocaustslachtoffers herdenken uit de stoep gewrikt in Dordrecht: 'Buitengewoon bedroevend'

Het terugplaatsen van drie verdwenen struikelstenen in Dordrecht gaat waarschijnlijk een paar maanden duren, zegt de werkgroep Stolpersteine Dordrecht. Burgemeester Kolff spreekt van een ‘buitengewoon bedroevende’ actie.

In Amsterdam vonden deze week verschillende pro-Palestijnse protestacties plaats.

Waarom liepen de UvA-protesten voor Gaza uit de hand? 'Er ontstond een soort Beeldenstorm'

De escalatie is volgens UvA-student Titus van der Valk vooral te wijten aan het harde optreden van de politie. 'Maar niet iedereen was Gandhi inderdaad.'