© Joren De Weerdt

Ambitienota van vijf partijen raakt niet tijdig klaar

De nieuwe brede coalitie in Heist-op-den-Berg van CD&V, N-VA, PRO Heist, Open Vld en Groen heeft tijdens de gemeenteraad géén gezamenlijke ambitienota voorgesteld. Dat was nochtans eerder beloofd.

Bert Provoost

In de ambitienota worden de algemene krachtlijnen van het nieuwe beleid voor de komende zes jaar geschetst. Eerder werd door burgemeester Luc Vleugels (CD&V) nog gesteld dat het werkstuk deze week tijdens de gemeenteraad zou worden voorgesteld, maar dat gebeurde dus niet. “De onderhandelingen zijn grotendeels afgerond, we zijn het eens. Maar we zijn niet tijdig klaar geraakt met het redactionele. We willen dat elke partij mee kan waken over de juiste woordkeuze en dat neem uiteraard wat tijd in beslag. Daarom mikken we nu op de gemeenteraad van 12 februari”, duidt de burgemeester.

“We staan nu zeker niet met het schaamrood op de wangen omdat we niet tijdig klaar zijn. We zijn amper een maand na het vormen van de coalitie en twee weken na de installatievergadering. Zes jaar geleden hebben we onze beleidsnota trouwens pas in juni voorgesteld. We wilden nu zo snel mogelijk met een eerste richtinggevende nota komen omdat we beseffen dat deze coalitie met de nodige argwaan wordt bekeken door de buitenwereld. Er zijn helaas maar 24 uur in een dag en het is beter om nog even te wachten tot het document op punt staat.”

KoosnaampjeTijdens de raadszitting van dinsdagavond liet oppositieraadslid Jan Baestaens (ETA+) het alvast niet na om de nieuwe coalitie met een nieuw koosnaampje te bedenken. “Dit wordt een carrouselcoalitie vol verliezers, met een groen sausje. Met twee burgemeesters, twee voorzitters van de gemeenteraad en twaalf verschillende schepenen met dan nog verschuivende bevoegdheden kan niemand er nog aan uit wie wat de komende zes jaar gaat doen. We wensen Luc Vleugels als burgemeester alvast een jaar vol geborgenheid in het komende jaar als voorlopig enige CD&V’er in het schepencollege. Je moet een Einstein zijn om er aan uit te kunnen”, verwees hij ook naar de term die Luc Vleugels eerder op de grote, brede coalitie plakte.

Baestaens verwees las ook letterlijk de kritiek voor die politicoloog Dave Sinardet eerder in deze krant had geuit en hij sprak de schepenen consequent aan met ‘huidig schepen van…’, om te benadrukken dat er veel gewisseld zal worden. “Ik begrijp dat Jan Baestaens oppositie voert en ik apprecieer zijn werk, want dat is zijn taak. Maar in feite citeerde hij grotendeels wat er eerder in de krant stond. Deze coalitie heeft een zeer grote kans op slagen gezien de inhoudelijke gelijkenissen. We zullen dat bewijzen in de feiten”, reageert Luc Vleugels nog.