Duitsland bant 18 Saudische burgers na moord op journalist

© AP

Achttien Saudische burgers mogen Duitsland niet binnen omdat ze betrokken zouden zijn bij de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi. Dat heeft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas maandag gezegd in de zijlijn van een bijeenkomst van de Europese Unie in Brussel.

belga

Khashoggi, die onder meer schreef voor Washington Post en kritisch was voor de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman, is op 2 oktober vermoord in het Saudische consulaat in Istanboel.

De internationale gemeenschap zet Saoedi-Arabië steeds meer onder druk om informatie te geven over het incident. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken riep Saudi-Arabië op om een naadloos en transparant onderzoek te voeren nadat Riyad bekendmaakte dat elf mensen aangeklaagd worden in de zaak-Khashoggi. Voor vijf van de elf verdachten is de doodstraf geëist.

Riyad erkent dat de journalist gedood is in het consulaat toen hij naar daar ging om papieren voor zijn huwelijk te verkrijgen. Volgens de Saudische aanklager gebeurde de moord met voorbedachte rade omdat er speciaal team naar Istanboel gestuurd was.

Volgens Amerikaanse media gelooft de CIA dat Mohammed bin Salman achter de moord zit. Toch zou hij niet op de lijst staan van mensen die Duitsland niet binnen mogen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen