© Photo News

Sihame El Kaouakibi over haar overstap naar de politiek: “Er is geen andere keuze”

“Er is weinig andere keuze dan in de politiek stappen, want ik wil nog veel meer mensen bereiken dan nu het geval is. Wat Bart Somers als burgemeester doet in Mechelen, wil in Vlaanderen doen. En dat is werken aan een inclusieve samenleving.”

Patrick Van de Perre

Sihame El Kaouakibi krijgt de tweede plaats op de Vlaamse lijst voor Open Vld, na de Mechelse burgemeester Bart Somers. “Ik ben niet van plan om de volgende twintig jaar inde politiek door te brengen. Ik wil een en ander veranderen en liefst in een zo kort mogelijke tijd”, zegt ze

Daarmee legt Sihame El Kaouakibi de lat hoog voor zichzelf. “Ik ben het gewend om uitdagingen aan te gaan en die ambitie om dingen te veranderen, heeft er ook voor gezorgd dat ik tot op heden al een aantal zaken heb bereikt.”

Met haar jongeren- en dansproject Let’s Go Urban op het Kiel in Antwerpen bereikt Sihame El Kaouakibi ongeveer duizend jongeren. En als ondernemer zijn dat er nog eens enkele tientallen. “Maar ik wil ook die tienduizenden andere jongeren in Antwerpen, maar ook in Brussel bereiken. En dat kan alleen door in de politiek te stappen.”

© Photo News

“Geen traditionele politiek”

Dat een overstap naar de politiek niet zonder risico is, beseft Sihame El Kaouakibi zelf maar al te goed. “Ik denk dat, zeker jongere, mensen politici willen met praktijkervaring. Figuren die hun sporen verdiend hebben in het dagelijkse leven. Ik heb zelf ook niet alles in mijn schoot geworpen gekregen, maar wel de kansen die er lagen gegrepen. Het is die boodschap die ik wil overbrengen aan jongeren.”

En die boodschap wil Sihame El Kaouakibi brengen met iedereen die in dezelfde richting kijkt. “Dit gaat wat mij betreft niet over partijpolitiek. Ik ben bereid om met iedereen, ook buiten Open Vld samen te werken. Het is ook niet zo dat ik uitsluitend voor Open Vld gekozen heb gekozen. De reden waarom ik deze plek op de Vlaamse lijst heb aanvaard, heeft vooral te maken met het verhaal dat Bart Somers in Mechelen als burgemeester al jarenlang schrijft.”

Sihame El Kaouakibi, die eerder al het hof werd gemaakt door Open Vld en andere partijen, is nieuw in de politiek. Ze zat al wel voor Open Vld in de raad van bestuur van de VRT.

“Tweesprong”

Vlaams lijsttrekker Bart Somers is duidelijk in zijn nopjes met Sihame El Kaouakibi als tweede op de liberale lijst voor de Vlaamse verkiezingen. “We staan op een tweesprong in de samenleving. Het is kiezen voor het Vlaanderen van vroeger dat niet meer bestaat en ook niet meer zal terugkeren of voor het hedendaagse Vlaanderen. En dat is divers. Sihame is daar op verschillende manieren een voorbeeld van. Om als partij die moderne samenleving verder vorm te geven, hebben we mensen als Sihame nodig”, legt Bart Somers uit.

Co-lijsttrekker

De Mechelse burgemeester noemt Sihame El Kaouakibi zijn co-lijsttrekker. Dat betekent dat ze de komende maanden zeer vaak samen de boer op zullen gaan. “Er is de voorbije tien jaar veel gepraat over zaken als jongeren, diversiteit en inclusiviteit. Maar in de praktijk merk je dat er een status quo is”, aldus de kersverse liberale politica.

© Photo News

“ Heel wat mensen die we vandaag niet horen, moeten we een platform geven. En, we moeten investeren in alle mensen. Te beginnen in het onderwijs, zodat mensen die met een achterstand beginnen een inhaalbeweging kunnen maken”, legt Sihame El Kaouakibi uit.

Bart Somers knikt. “We moeten ook af van het gemeenschapsdenken. Want op die manier creëer je getto’s en maffiose toestanden. Het is niet langer meer van deze tijd, dat we mensen in een hokje stoppen omwillen van hun afkomst of etnie. Ik zeg niet dat in Mechelen alles rozengeur en maneschijn is. Maar we slagen er wel steeds meer in om iedereen Mechelaar te maken en niet lid van een gemeenschap.”

www.sihame.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER