Direct naar artikelinhoud

Medewerkers Cambridge Analytica op verborgen camera: verkiezingen heimelijk beïnvloed, soms met prostituees of steekpenningen

Het omstreden Britse databedrijf Cambridge Analytica zet steekpenningen, voormalige spionnen, nep-identiteitsbewijzen en prostituees in om wereldwijd verkiezingen te beïnvloeden. Dat zou blijken uit een undercover-onderzoeksdocumentaire van de Britse televisiezender Channel 4 News.

Cambridge Analytica-topman Alexander Nix.Beeld afp

De raad van bestuur van Cambridge Analytica heeft topman Alexander Nix inmiddels met onmiddellijke ingang op non-actief gesteld, in afwachting van uitgebreid onafhankelijk onderzoek naar zijn uitlatingen. Alexander Tayler is aangesteld als vervanger.

Hooggeplaatste medewerkers van het bedrijf, onder wie dus Nix, werden in het geheim gefilmd terwijl ze pochen hoe ze politici compromitteren met steekpenningen en Oekraïense prostituees. Cambridge Analytica beweert de Amerikaanse president Trump zijn verkiezingszege te hebben bezorgd. Het bedrijf kwam de afgelopen dagen in het nieuws omdat het 50 miljoen Facebookprofielen had verzameld.

Handige regelaar

Cambridge Analytica-topman Alexander Nix en enkele collega's beweren in de documentaire dat het bedrijf via diverse tussenpersonen en nepbedrijven in het geheim meer dan tweehonderd verkiezingen over de hele wereld heeft beïnvloed, van Nigeria en Kenia tot India, Tsjechië en Argentinië.

De geheime opnamen werden tussen november 2017 en januari 2018 gemaakt in Londense hotelkamers. Een medewerker van Channel 4 News deed zich voor als een handige regelaar die voor een vermogende opdrachtgever politieke kandidaten gekozen wil krijgen bij parlementsverkiezingen in Sri Lanka.

Oekraïnse meisjes

Topman Nix zegt tijdens een van de gesprekken in antwoord op de vraag hoe materiaal te verzamelen over politieke tegenstanders, dat hij 'wat meisjes naar het huis van de kandidaat kan laten sturen'. 'Oekraïense meisjes zijn heel mooi', voegt hij toe. 'Dat werkt erg goed.'

Het bedrijf ontkent de aantijgingen. 'Wij wijzen elke beschuldiging van de hand dat Cambridge Analytica of een van zijn dochterbedrijven uitlokking, omkoping of zogenaamde honey traps gebruikt voor welk doel dan ook.' En: 'Cambridge Analytica gebruikt geen onwaar materiaal voor welk doel dan ook.'