In de Antwerpse haven zijn er geregeld drugsvangsten.
Foto: Belga

Nieuw drugsexpertisecentrum moet politie en douane ondersteunen in strijd tegen drugscriminaliteit

Er komt een nieuw drugsexpertisecentrum om de politie te ondersteunen in de strijd tegen drugshandel- en criminaliteit. Daarvoor maakt minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) een half miljoen euro per jaar vrij. Het centrum zal onder andere een drugsdatabank bijhouden en drugsstalen beter kunnen analyseren.

De strijd tegen drugshandel -en criminaliteit in ons land is nog niet gestreden. Gisteren bijvoorbeeld, is de politie nog op meer dan 20 adressen binnengevallen in Schaarbeek. 13 verdachten zijn opgepakt, en er werden ook drugs, 150.000 euro aan cash geld en 5 voertuigen in beslag genomen.Ā 

Daarom komt minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) nu met een nieuw drugsexpertisecentrum. Het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) krijgt van de minister een half miljoen euro per jaar om dat centrum uit te bouwen.

Stap verder

Het NICC analyseert nu al stalen van inbeslagnames om te kijken of er in die stalen drugs zitten of niet.Ā  Maar met dit nieuwe drugsexpertisecentrum kunnen ze nog een stap verder gaan om de politie te helpen in de strijd tegen drugscriminaliteit, zegt Natalie Meert,Ā gerechtsdeskundige drugs van het NICC.

"We zullen drugsstalen beter kunnen analyseren met geavanceerde technieken. We maken dan profielen van alle genomen stalen en houden die bij in een drugsdatabank."

"Daardoor kunnen speurders veel beter linken leggen tussen verschillende inbeslagnames en bendes. Of tussen ladingen drugs die in de haven worden onderschept en waar de drugs opduiken op straat."

"Daarnaast zullen we uniforme en veilige staalafnameprocedures ontwikkelen voor de politie en de douane. Zo kunnen ze gerichter te werk gaan. Daardoor kunnen ook grote inbeslagnames van drugs sneller vernietigd worden. Dat zal qua veiligheid een belangrijke verandering zijn."

"Ten laatste zal er onderzoek gedaan kunnen worden naar hoe de drugs geproduceerd worden en kan de politie bepalen wat de winst van de drugsbendes is."

Meest gelezen