Direct naar artikelinhoud
Binnenland

Antwerps schepen: "Ruien als wateropslag gebruiken"

De Antwerpse ruien.Beeld rv

Antwerps schepen Ludo Van Campenhout (N-VA) wil de ruien onder Antwerpen laten onderlopen. Het ondergrondse tunnelnetwerk zou 30 miljoen liter water kunnen slikken.

De droogte noopt enkele politici tot creatieve oplossingen. Van Campenhout wil de zware piekregens die heel plaatselijk en hevig kunnen zijn, opvangen om in periodes van droogte voort te kunnen zonder leidingwater. Hiervoor kijkt hij naar de ruien om te bufferen. In theorie past daar het equivalent van tien olympische zwembaden in.

"Maar we zouden niet het hele stelsel gebruiken. We willen op strategische plekken starten met proeven. Zo willen we bijvoorbeeld de ruien onder het Blauwtorenplein, vlakbij het Theaterplein, afsluiten om water op te vangen. Zo kunnen we zien of we het Theaterplein en het Stadspark alvast kunnen voorzien van water." De wateropslag moet vooral dienen om bomen en planten te bewateren tijdens aanhoudende droogte. Naar schatting zal zo'n 10 procent van de bomen de zomer niet doorkomen. "Maar ook de vijver van het Stadspark willen we op deze manier vullen."

Het gebruik van de Ruien is een onderdeel van een groter waterplan dat de stad nu opmaakt om zowel heel natte als droge periodes te overbruggen.