Direct naar artikelinhoud
Tomorrowland

Deze 80-jarige is de oudste bezoeker van Tomorrowland: "Het is een sprookje"

‘De beats kunnen me wel opzwepen’, aldus Kamiel De Clerck (80), al veertien jaar de vaste huisfotograaf van Tomorrowland.Beeld Tine Schoemaker

Slechts weinigen kunnen het zeggen, dat ze erbij zijn sinds het prille begin. Kamiel De Clerck (80) wel. Hij was er tijdens de eerste editie van Tomorrowland in 2005, als amateurfotograaf. Vandaag is hij nog steeds de trouwste/oudste bezoeker van het dance-festival. En vaste huisfotograaf. 

Kamiel De Clerck woont aan de rand van de Schorre, de kleiput waar dit weekend Tomorrowland plaatsvindt. De schrijnwerker op rust is er kind aan huis. Al sinds het ontstaan in 2005 legt hij als amateurfotograaf de volledige productie vast op de gevoelige plaat. Ook tijdens het festival. Want hoewel de buurtbewoner de gezegde leeftijd van 80 jaar heeft bereikt, blijft hij erg jong van geest.

“Op Tomorrowland voel ik me thuis”, zegt Kamiel. “De muziek is zo ritmisch dat je het ondergaat, en meeleeft. Natuurlijk is het mijn genre niet, maar de beats kunnen me wel opzwepen. Dan voel ik dat ik nog gevoel voor ritme heb, ondanks mijn ouderdom. Al kan ik mijn lichaam natuurlijk niet verhinderen te verouderen.”

Kamiel was erbij sinds de eerste editie in 2005.Beeld Kamiel de Clerck

Het jonge publiek kijkt alvast niet vreemd op als ze voor de lens van de oudste bezoeker van Tomorrowland poseren. “Zodra ik met mijn camera door de mensen zigzag, wordt er aan mijn mouw getrokken om foto’s te nemen. Maar zelfs zonder fototoestel zou ik me hier op mijn gemak voelen. Dan zou ik mijn pet wat schuiner zetten en gewoon in de massa opgaan. Had er in mijn jonge tijd zo’n fantastisch festival bestaan, was ik er ook een trouwe bezoeker geweest.”

‘Zelfs zonder fototoestel zou ik me hier op mijn gemak voelen’
Kamiel De ClerckHuisfotograaf Tomorrowland

Toch komt Kamiel maar toevallig op de guestlist van het grootse dancefestival terecht. “Ik zet regelmatig een stapje in de Schorre. Tenminste als de weersomstandigheden het toelaten. Op die manier heb ik de organisatoren leren kennen, tijdens de opbouw van de eerste editie. Ik maakte er foto’s, zonder me opdringerig op te stellen, en die mensen waren erg begripvol. Ze lieten me toe om ook tijdens het festival beelden te schieten.”

Kamiel De Clerck is al veertien jaar huisfotograaf van Boomse dance-festival
Beeld Kamiel De Clerck

Gouden beker

Dat doet hij sinds 2005 elk jaar opnieuw. “Kamiel is een vaste waarde in onze productie geworden”, bevestigt organisator Michiel Beers. “Iedereen kent hem, iedereen ziet hem graag terugkomen. Hij is ook super gepassioneerd. Het is niet dat hij elk weekend foto’s gaat maken op andere festivals. Tomorrowland is ook voor hem een project op zich. Niemand die zo veel beelden van het festival heeft als hij. En zolang hij enthousiast blijft, zullen wij hem graag blijven uitnodigen.”

Kamiel was erbij sinds de eerste editie. ‘Toen liepen er al van die speciale elementjes rond.’Beeld Kamiel De Clerck

De mooie woorden doen Kamiel deugd. Op zijn beurt is hij erg trots op dat spectaculaire feest in zijn achtertuin. “Niemand had verwacht dat Tomorrowland zo groot zou worden. Ook ik niet. Maar ik ben fier op wat deze creatieve gasten doen. Men noemt dit festival wel eens de Efteling voor volwassenen. Terecht. Het is een sprookje, eentje met veel ritme.”

Tussen de massa wurmen doet Kamiel zelden, met zijn rugzak vol fotomateriaal is het een hele klus daar door te dringen. ‘Ik verkies veelal de heuvel voor het hoofdpodium als uitvalsbasis.’Beeld Tine Schoemaker

Kamiel scrolt nog eens door zijn selectie beelden van de afgelopen edities Tomorrowland. Boven de computer – op een weinig zichtbare plek – staat een gouden beker te blinken. Geen stoeferij, maar een aandenken van vorig jaar als clubkampioen van de Boomse fotoclub Argus. Dit alles is voor hem van weinig belang, zolang hij zijn hobby maar kan blijven uitoefenen.

“Fotograferen is mijn passie. Tot vandaag blijf ik actief. Op dat vlak dan toch. Ik hoop volgend jaar nog mee te maken, dan wordt hier de vijftiende editie gevierd. Dat is een mooi moment, een hoogtepunt om ermee te stoppen.”