Luister naar

Productie cocaïne Colombia naar record

Nieuws
De Colombiaanse cocaïneproductie is in 2017 naar een recordhoogte gestegen. Dat blijkt uit een recent verschenen rapport van de Verenigde Naties.
vrijdag 21 september 2018 om 03:00
Oogst van cocabladeren in Colombia.
Oogst van cocabladeren in Colombia. ap / Fernando Vergara

Bogota

De cocagewassen werden in 2017 geteeld op 171.000 hectare, een stijging van zeventien procent ten opzichte van een jaar daarvoor. De geteelde hoeveelheid is genoeg voor de bereiding van 1400 ton cocaïne.

Colombia blijft hiermee ’s werelds grootste cocaproducent. Peru en Bolivia volgen daarna. De teelt bevindt zich vooral bij de grens van Venezuela en Ecuador, waar de linkse guerrillabeweging FARC actief was in de drugshandel. De waarde van deze productie wordt geschat op 2,7 miljard dollar op de lokale markt.

De Verenigde Naties maken zich zorgen dat dit kapitaal de Colombiaanse wet verzwakt, gewapende groepen versterkt en leidt tot corruptie bij democratische instanties. Het rapport zegt dat ook de vredesopbouw in het geding komt.

In 2016 werd een vredesovereenkomst getekend met de FARC, waardoor er een einde kwam aan een 52 jaar durende burgeroorlog. De FARC is nu een politieke partij. Boeren kregen overheidssteun om cocaïnegewassen te vervangen door ‘veiliger’ gewassen. Deze maatregel heeft er juist toe geleid dat meer boeren hun cocaïneteelt uitbreidden, in de hoop overheidshulp te krijgen in de overstap naar legale teelt. Anderen deden dit onder druk van gewapende groepen.

handel

De cocaïnehandel groeit er ondertussen nog steeds, ondanks de vorig jaar door Colombia ondertekende overeenkomst met de Verenigde Naties om deze productie te verminderen. Het plan om drones in te zetten om cocagewassen te besproeien met het bestrijdingsmiddel glyfosaat, werd uiteindelijk afgeblazen na kritiek van de Wereldgezondheidsorganisatie, die waarschuwde dat de stof kankerverwekkend is. Deskundigen zeiden dat de besproeiing waarschijnlijk ook niet zal helpen de productie tegen te gaan.

Al jaren is er een strijd gaande tegen de cocaïneproductie in Colombia. Colombiaanse veiligheidsgroepen ­namen vorig jaar in totaal 435 ton cocaïne in beslag. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Een Kanak-vlag wappert naast een brandend voertuig bij een onafhankelijke wegversperring in La Tampa.

Nieuw-Caledonië hoopt op gebaar Macron

Na ruim een week van rellen en geweld is president Macron onderweg naar Nieuw-Caledonië, in een poging de orde te herstellen op de Franse eilandengroep in de Stille Oceaan. Wat is er aan de hand?

Rishi Sunak kondigt nieuwe verkiezingen aan voor de deur van zijn ambtswoning op 10 Downing Street

Britse premier Sunak kondigt nieuwe verkiezingen aan

De Britten mogen op 4 juli naar de stembus. Dat heeft de huidige premier Rishi Sunak woensdagavond in Downing Street bekendgemaakt.

De Spaanse premier Pedro Sánchez (links) krijgt applaus nadat hij in het congres heeft aangekondigd dat Spanje op 28 mei de Palestijnse staat zal erkennen.

Spanje gaat de Palestijnse staat erkennen. Waarom zet het land zich daar zo gepassioneerd voor in?

Als reactie op de oorlog in Gaza kondigde de Spaanse premier Pedro Sánchez woensdag aan dat zijn regering, samen met die van Ierland en Noorwegen, op 28 mei officieel Palestina als staat gaat erkennen.

Volodymyr Zelensky tijdens een interview met persbureau AFP

Oorlog houdt president Zelensky in het zadel - en daar spint vooral het Kremlin garen bij

Vijf jaar na zijn verkiezing zit de ambtstermijn van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky er officieel op. Toch blijft hij aan: vanwege de staat van beleg zijn geen verkiezingen mogelijk. Kan dat eigenlijk wel?

Premier Simon Harris (links) en buitenlandminister Michel Martin tijdens de aankondiging dat Palestina door Ierland, Noorwegen en Spanje zal worden erkend als onafhankelijke staat.

Drie Europese landen erkennen in ongekende stap Palestijnse staat, Israël reageert woedend

Noorwegen, Spanje en Ierland hebben woensdag in een ongekende stap aangekondigd dat ze Palestina gaan erkennen als onafhankelijk staat. De Palestijnse president Mahmoud Abbas verwelkomde het besluit.

Ayatollah Khamenei kondigde vijf dagen nationale rouw af.

Iran vijf dagen in rouw om overleden president Raisi. Maar hoe belangrijk was hij?

De dood van de president en de minister van Buitenlandse Zaken komt op een moment dat alles al op scherp stond. Wat betekent dit voor Iran zelf? En voor het conflict met Israël?