Luister naar

Productie cocaïne Colombia naar record

Nieuws
De Colombiaanse cocaïneproductie is in 2017 naar een recordhoogte gestegen. Dat blijkt uit een recent verschenen rapport van de Verenigde Naties.
vrijdag 21 september 2018 om 03:00
Oogst van cocabladeren in Colombia.
Oogst van cocabladeren in Colombia. ap / Fernando Vergara

Bogota

De cocagewassen werden in 2017 geteeld op 171.000 hectare, een stijging van zeventien procent ten opzichte van een jaar daarvoor. De geteelde hoeveelheid is genoeg voor de bereiding van 1400 ton cocaïne.

Colombia blijft hiermee ’s werelds grootste cocaproducent. Peru en Bolivia volgen daarna. De teelt bevindt zich vooral bij de grens van Venezuela en Ecuador, waar de linkse guerrillabeweging FARC actief was in de drugshandel. De waarde van deze productie wordt geschat op 2,7 miljard dollar op de lokale markt.

De Verenigde Naties maken zich zorgen dat dit kapitaal de Colombiaanse wet verzwakt, gewapende groepen versterkt en leidt tot corruptie bij democratische instanties. Het rapport zegt dat ook de vredesopbouw in het geding komt.

In 2016 werd een vredesovereenkomst getekend met de FARC, waardoor er een einde kwam aan een 52 jaar durende burgeroorlog. De FARC is nu een politieke partij. Boeren kregen overheidssteun om cocaïnegewassen te vervangen door ‘veiliger’ gewassen. Deze maatregel heeft er juist toe geleid dat meer boeren hun cocaïneteelt uitbreidden, in de hoop overheidshulp te krijgen in de overstap naar legale teelt. Anderen deden dit onder druk van gewapende groepen.

handel

De cocaïnehandel groeit er ondertussen nog steeds, ondanks de vorig jaar door Colombia ondertekende overeenkomst met de Verenigde Naties om deze productie te verminderen. Het plan om drones in te zetten om cocagewassen te besproeien met het bestrijdingsmiddel glyfosaat, werd uiteindelijk afgeblazen na kritiek van de Wereldgezondheidsorganisatie, die waarschuwde dat de stof kankerverwekkend is. Deskundigen zeiden dat de besproeiing waarschijnlijk ook niet zal helpen de productie tegen te gaan.

Al jaren is er een strijd gaande tegen de cocaïneproductie in Colombia. Colombiaanse veiligheidsgroepen ­namen vorig jaar in totaal 435 ton cocaïne in beslag. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het statement dat door de vakbond van de Belgische omroep VRT getoond werd bij de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival.

Protestactie in uitzending Songfestival wekt woede joodse organisaties

De vakbond bij de Belgische publieke omroep VRT heeft donderdag bij de uitzending van het Eurovisiesongfestival geprotesteerd door een bord te tonen tegen ‘schendingen van de mensenrechten door de staat Israël’.

Ook in Nederland zijn er felle demonstraties tegen het Israëlische optreden in Gaza, waarbij Israël van genocide wordt beschuldigd.

In de Gazastrook lijkt het recht onder de puinhopen te zijn bedolven, samen met de slachtoffers

Vertrapt Israël het oorlogsrecht in zijn oorlog tegen de terreurorganisatie Hamas in Gaza? Dat is niet bij voorbaat het geval. 'Een aanval op een belangrijke commandant in een vluchtelingenkamp kan gerechtvaardigd zijn.'

Twee mensen lopen door overstroomd gebied in Eldorado do Sul, in de Braziliaanse deelstaat Rio Grande do Sul.

Ongekende watersnoodramp in zuiden Brazilië is 'klimaatrekening'

Hevige regenval en overstromingen hebben ten minste honderd levens geëist in de zuidelijke deelstaat Rio Grande do Sul. ‘De aarde presenteert ons de rekening’, stelt president Lula da Silva.

Via een groot scherm is de jaarlijkse toespraak van president Vladimir Poetin op het Rode Plein in Rusland te volgen.

Poetin verwijt Westen 'geschiedenis te willen herschrijven' op wederom sobere Dag van de Overwinning

Traditiegetrouw haalde Vladimir Poetin in zijn toespraak ter ere van de jaarlijkse viering van de overwinning op nazi-Duitsland, flink uit naar het Westen.

Israëlische tanks zijn bij opgesteld bij de grens met Gaza. De Verenigde Staten dreigen wapenleveranties aan Israël te stoppen als het de aanval op Rafah opent.

Biden dreigt leverantie van sommige wapens te stoppen als Israël Rafah binnenvalt

De Amerikaanse president Joe Biden dreigt voor het eerst wapenleveranties aan Israël te stoppen als het de aanval op Rafah opent. Met deze ongekende koerswijziging probeert de VS te voorkomen dat het leger alsnog de stad binnentrekt.

De Dominicaanse immigratiedienst arriveert bij de grens met Haïtiaanse burgers die worden uitgezet.

Het eiland van de tegenpolen: in hun succesvoller buurland dreigt voor Haïtianen elke dag deportatie

Ze delen een eiland en een geschiedenis, maar het contrast tussen Haïti en de Dominicaanse Republiek is enorm. Naast het stuurloze Haïti oogt de Dominicaanse Republiek als een paradijs. Maar wel een waar Haïtianen niet welkom zijn.