Direct naar artikelinhoud
DM Zapt

Als ook de goocheltrucs van Papa Chico je programma niet meer kunnen redden

Als ook de goocheltrucs van Papa Chico je programma niet meer kunnen redden
Beeld Benny Proot

Pieter Dumon zet deze week de blik op oneindig. Vandaag schrijft hij over het stilaan aan bloedarmoede lijdende format Met vier in bed.

Zomeravonden breng je door op een terras met een Duvel of een glas rosé. Een principe dat ook de verzamelde programmadirecteurs van de Vlaamse televisiezenders hoog in het vaandel dragen. En dus schrappen ze in onderling overleg tijdens de zomermaanden zowat alles wat kijkwaardig is uit de planning. Maar omdat de meteorologische omstandigheden ondanks de klimaatopwarming toch af en toe durven tegen te zitten, en er op die dagen toch hier en daar een onverlaat zijn televisietoestel durft aan te zetten, verstoppen ze uit eerlijke schaamte toch hier en daar iets wat geen herhaling is in hun zendschema. 

Bij VTM is dat ene lichtpuntje nu al voor het tiende seizoen Met vier in bed, een programma waarin B&B-uitbaters afwisselend bij elkaar gaan logeren om dat verblijf daarna een score te geven. Een even simpel als geniaal concept. De voorbije seizoenen slaagde het programma er dankzij de uitstekende casting en net genoeg tot de verbeelding sprekende logeeradressen in om de televisiekijker ook op minder zomerse avonden te verwarmen. 

Maar het lichtpuntje dat Met vier in bed ooit was, is ondertussen een dof schijnsel geworden. Logisch ook. Zowat alle B&B’s die Vlaanderen rijk is, zijn ondertussen weleens de revue gepasseerd. Alle streken én hun toeristische trekpleisters zijn ondertussen uitgebreid belicht. En ook het arsenaal kunstgrepen, zoals de uitstapjes naar Vlaamse B&B-uitbaters in het buitenland, raakt stilaan uitgeput. Of toch niet? In de eerste week van het tiende seizoen probeerden de makers nog de meubelen te redden door een heuse clown op te voeren. Nu doken er de voorbije seizoenen wel vaker clowns in Met vier in bed, maar toen ging het telkens om figuurlijke exemplaren. Met Papa Chico was het er deze keer een van het letterlijke soort. 

Maar ook de goocheltrucs van Papa Chico konden het programma de voorbije week niet uit de grijze middelmaat tillen. Net nu het weer kwakkelt en er dus tegen alle verwachtingen in toch mensen voor de tv zitten, pakte Met vier in bed uit met misschien we de saaiste paar afleveringen uit de geschiedenis van het programma. B&B’s waar je zelfs met een bijna verlopen Bongo-bon niet naar toe wil, activiteiten waar zelfs de lokale OKRA-afdeling liever voor past en commentaren die rechtstreeks uit de voorbije seizoenen gekopieerd lijken. 

Maar er is beterschap op komst. De lijdensweg van Met vier in bed wordt ingekort. Later deze zomer pakt VTM immers uit met Goed verlof, een programma waarin Guga Baúl en Tine Embrechts samen op zoek gaan naar – jawel – leuke vakantieadressen. Nog beter zou zijn natuurlijk dat we toch nog een zomer krijgen. Kunnen we met zijn allen die tv laten voor wat hij is en op een terras gaan zitten. Met een Duvel of een glas rosé.