May waarschuwt voor ‘patroon van Russische agressie tegen Europa’

Theresa May. © REUTERS

De Britse premier, Theresa May, heeft donderdag bij haar aankomst op de Europese top in Brussel gewaarschuwd voor ‘Russische bedreiging die geen grenzen kent’. De recente gifaanval op een vroegere Russische dubbelspion in Salisbury maakt, volgens haar, ‘deel uit van een patroon van Russische agressie tegen Europa en zijn buren, van de westelijke Balkan tot het Midden-Oosten’.

rdc

May zal haar Europese ambtgenoten donderdagavond bijpraten over het onderzoek naar de gifaanval op Sergei Skripal en zijn dochter in Salisbury begin deze maand. Voor Londen is het zonneklaar dat Moskou achter het incident zit. ‘Rusland heeft een schaamteloze en roekeloze aanval tegen Groot-Brittannië uitgevoerd’, betoogde de premier.

May bedankte haar Europese partners voor de solidariteit. Die scharen zich niet volmondig achter het Britse standpunt, maar de EU neemt het volgens May ‘bijzonder ernstig dat de Britse regering oordeelt dat het heel waarschijnlijk is dat de Russische Federatie verantwoordelijk is’. Verwacht wordt dat de staatshoofden en regeringsleiders donderdagavond een verklaring goedkeuren waarin ze de gifaanval veroordelen en de Britten hun volledige steun toezeggen.

Belastingen voor internetbedrijven?

Op de top zal het ook gaan over twee voorstellen over belastingen voor internetbedrijven. Het eerste voert op korte termijn een voorlopige belasting in. Het tweede voorstel voorziet in de introductie van een belasting op de plaats waar er sprake is van aanzienlijke interactie via digitale kanalen tussen een bedrijf en zijn gebruikers. Het bedrijf hoeft daarvoor niet fysiek aanwezig te zijn in de lidstaat.

Maar de aanwezigen zijn het al bij aanvang grondig oneens over de voorstellen. Daardoor dreigt de discussie, volgens premier Charles Michel, ‘moeilijk’ te worden. ‘Als we meer steun willen geven aan onze bedrijven, kmo’s en zelfstandigen, moet iedereen een rechtvaardige bijdrage betalen’, vindt Michel. Ook de Franse president Emmanuel Macron is voor het Commissievoorstel, andere landen zijn meer terughoudend.

Ierland en Luxemburg vrezen bijvoorbeeld voor de blijvende aanwezigheid van buitenlandse techbedrijven op hun grondgebied. Duitsland is dan weer kritisch voor de timing van het voorstel. Zal het feit dat vooral Amerikaanse bedrijven de taks moeten betalen, niet de toorn van de Amerikaanse president Donald Trump opwekken?