GETEST. HP Tango: Printen met uw phone

Wanneer we aan een printer denken, komt ons meestal niet het meest aantrekkelijke of verstandigste apparaat voor ogen. Hewlett Packard heeft hard nagedacht om daar verandering in te brengen. De Tango (X) is een slimme printer voor de moderne, mobiele generatie. Het compacte afdrukfabriekje verwijst de kabel naar de prullenmand en gaat voluit voor draadloos, met de smartphone als danspartner.

Raoul Putzeys

Concept

De HP Tango is een no-nonsense A4-printer voor de hedendaagse generatie. Er is aandacht besteed aan de looks en vooral de eenvoudige bediening met moderne mogelijkheden; volledige draadloze controle via de app op smartphone of tablet. De printer is niet bedoeld voor de veeleisende gebruiker die snel grote volumes documentenprints of hoogkwalitatieve fotoafdrukken wil maken. De “smart home”-printer is betaalbaar, maar niet echt goedkoop. De HP Tango is er vanaf 149 euro, de X-versie met een stevige, met linnen beklede cover, kost 199 euro.

Design

De looks zijn eenvoudig stijlvol, de printer past perfect in elk interieur, zéker in moderne decors. Het toestel meet zo’n 40 op 25 cm en is slechts 9 cm hoog. Het gewicht bedraagt minder dan 3,5 kilogram. De printer is dus makkelijk verplaatsbaar en zelfs mee te nemen. Dat geldt zeker voor de Tango X, dankzij de stevige beschermcover – met grijskleurige stof bekleed – die rondom de printer geklapt kan worden. Uitgeklapt doet de hoes ook dienst als opvangplateau voor de afdrukken. De gewone Tango heeft die optie niet, en heeft vooraan een uitschuifbaar opvangbakje voor de papieren. De hoes kan ook dienen om de printer stijlvol te verbergen in de huiskamer, wanneer deze niet gebruikt wordt. De printer is gebouwd uit kunststof, met kleuren gebroken wit (printerklep en behuizing rondom bovenaan) en donkergrijs (het basisgedeelte onderaan en de binnenklep bovenop het inktcompartiment). De hoeken zijn mooi afgerond, ietwat retromodern. Een hip detail is nog de ledverlichtingsstrook vooraan, die oplicht in blauw, groen of wit, naargelang de taak en functie. Opvallend: er is géén USB-aansluiting, enkel een connectie voor de stroomkabel. Verder ook geen lcd-scherm of geheugenkaartslot.

Hardware

Printen met de Tango gebeurt via de inkjettechnologie. Binnenin zitten twee cartridges: een voor zwart en een voor kleur (drie kleuren). Het maximale afdrukformaat is A4, kleinere formaten zoals bijvoorbeeld 10 x 15 cm zijn uiteraard mogelijk (ook randloos). De printer is geschikt voor documenten en foto’s. De beste afdrukkwaliteit in kleur is 4.800 x 1.200 dpi, maximale documentsnelheid in kleur bedraagt volgens HP theoretisch tot 8 pagina’s per minuut. In werkelijkheid ligt dit toch eerder rond de 4 à 5 pagina’s. Zoals gezegd, is er geen mogelijkheid om deze printer met een USB-kabel op een laptop of pc aan te sluiten. De communicatie gebeurt draadloos via bluetooth of het wifinetwerk.

Gebruik

De eerste installatie is kinderspel. We sluiten de printer aan op de stroom en openen de kleppen. We voeren de twee inktcartridges in de vrije slots in – plaatsen en vastklikken – en leggen een stapeltje A4-papier in de feeder bovenaan. Dan gaan we naar de HP Smart App (voor Android en iOS) en kiezen het plusteken voor het toevoegen van een printer. Met bluetooth ingeschakeld, zien we de printernaam tussen onze wifinetwerken op de smartphone. We selecteren deze en kunnen de printer dan connectie laten maken met ons thuisnetwerk. Klaar.

Vanaf dan gebeurt alles via de app. Draadloos afdrukken vanaf een computer kan uiteraard ook, maar we zijn toch vooral in de smartphonefuncties geïnteresseerd. In de app kunnen we kiezen voor het afdrukken van foto’s/documenten uit het geheugen van onze phone of vanuit Facebook, Instagram, DropBox, Evernote of Google Drive. Scannen of kopiëren gebeurt niet via de printer, maar ook via de telefoon. In de app scannen we documenten in via de camera van de telefoon. De randen van de scans worden automatisch gedetecteerd en rechtgetrokken indien nodig. We kunnen het bestand opslaan als jpeg of pdf, of dus ook draadloos afdrukken, met een druk op het printicoontje. De verbinding met de Tango wordt zeer snel gemaakt en de scan rolt er voldoende vlot uit. Toch vinden we deze methode voor scannen niet altijd ideaal, omdat er soms schaduwen, lichtweerkaatsingen of wat waas op de fotogebaseerde scan kunnen te zien zijn. Over de document- en nog meer de fotoafdrukken zijn we wel erg tevreden. De fotokwaliteit is meer dan respectabel in deze klasse. Het afdrukken gaat wel niet razendsnel, maar blijft binnen de normen. Met een HP Connected-account kunt u tot slot ook nog vanop eender welke locatie buitenshuis op de printer afdrukken, door een foto of tekstblad naar het eigen e-mailadres van de Tango te sturen.

HP biedt – zoals bij zijn andere recente, geconnecteerde printers – de mogelijkheid om een abonnement te nemen op de HP Instant Ink-formule, met verschillende (betaalbare) maandplannen van 50, 100 of 300 pagina’s per maand. De printer weet dan wanneer u nieuwe inkt nodig heeft en laat deze automatisch aan huis bezorgen.

Conclusie 8/10

We zijn best wel te spreken over de aanpak van HP bij de Tango/Tango X. Er zijn nog tal van andere goede netwerkprinters, maar niet altijd zo makkelijk en toegankelijk. De app maakt alles klaar als een klontje. Dit soort draadloos printen via het thuisnetwerk is erg handig in een gezin met verschillende mobiele toestellen. De afdrukkwaliteit is goed. We beseffen dat het mogelijk wat breekt met het “kale” concept, maar toch hadden een USB-poort en kaartslot volgens ons nog steeds aanwezig mogen zijn, voor als er geen draadloze technologie voorhanden is.

Prijs: vanaf 149 euro

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer