Het Brasschaats Mandoline-Orkest aan het werk.© Koen Fasseur

Brasschaats Mandoline-Orkest werkt aan nieuwe concerten en bereidt 70-jarig bestaan voor

Brasschaat -

Het Brasschaats Mandoline-Orkest werkt samen met een Nederlands ensemble aan een groots Concert van de Lage Landen. Het BMO draait nu bijna twee jaar zonder dirigent Marcel De Cauwer en vond een nieuwe adem.

Jan Brys

Ongeveer twee jaar geleden overleed dirigent Marcel De Cauwer. Hij was 60 jaar de drijvende kracht achter het orkest. “We hebben hem vervangen door vier mensen. We staan nu voor een drukke periode. Op 8 juni spelen we samen met Belgriego een concert waaraan ook leerlingen van de muziekacademies van Wijnegem en Lier deelnemen. Dat vindt plaats in Theater Hemelhoeve in Brasschaat”, legt pr-man Tom Budts uit.

Het Brasschaatse Mandoline-Orkest kende zijn officiële start in het jaar 1955. Het was Robert Janssens die enkele jaren daarvoor banjo-, mandoline- en gitaarles gaf aan leerlingen van de Gemeentelijke Jongensschool Brasschaat Centrum. Toen Robert Janssens er in 1962 mee stopte, nam Marcel De Cauwer het over. Hij bleef gedurende 60 jaar dirigent. Vorig jaar kreeg hij nog een hommageconcert.

“In 2025 bestaan we 70 jaar. Dat gaan we uiteraard vieren met een concert op 29 november in Zaal Kadans in Wuustwezel. Van zodra de nieuwe Ruiterhal klaar is, kunnen we onze repetities daar houden. Maar voor het concert moesten we twee jaar op voorhand een zaal vastleggen. Dat is Kadans in Wuustwezel geworden. Voor veel van onze leden is ook het sociale aspect zeer belangrijk. Verschillende koppels hebben elkaar hier leren kennen. ”

De nieuwe dirigente, Daniëlle de Rover, komt uit Nederland waar zij ook een orkest leidt: “Ons oudste lid, Karel Janssens, is 82 jaar, de jongste 25. De gemiddelde leeftijd schommelt rond de 50. Ik heb hier een mooi geoliede machine geërfd. Het niveau ligt net iets hoger dan mijn orkest in het Nederlandse Harinxveld-Giessendam. Maar daar is de mandoline wel populairder dan hier. Het instrument staat daar op gelijke hoogte met de viool”, legt dirigente Daniëlle de Rover uit.

www.brasschaatsmandolineorkest.be

Dirigente Daniëlle de Rover.© Koen Fasseur

Het oudste lid, Karel Janssens, is er 82.© Koen Fasseur

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners