© AP

Rusland start met eerste fase van oefeningen met kernwapens

Het Russische ministerie van Defensie kondigt aan dat Rusland begonnen is met nucleaire oefeningen. In een eerste fase gaat het om “praktische opleidingen voor de voorbereidingen en het gebruik van niet-strategische nucleaire wapens” in het zuidelijke militaire district, klinkt het, en de oefening heeft betrekking op Iskander- en Kinzhal-raketten.

gjs

De oefening is bedoeld om ervoor te zorgen dat eenheden en uitrusting klaar zijn voor “het militair gebruik van niet-strategische kernwapens om te reageren en onvoorwaardelijk de territoriale integriteit en soevereiniteit van de Russische staat te waarborgen in reactie op provocerende uitspraken en dreigementen van individuele Westerse functionarissen tegen de Russische Federatie”, aldus het ministerie.

LEES OOK. De ene nog gewelddadiger dan de andere: Netanyahu en Hamas-leiders dreigen illuster groepje van oorlogsmisdadigers te vervoegen

De Russische president Vladimir Poetin had eerder deze maand het bevel gegeven om over te gaan tot die oefeningen. Dat was toen volgens het Kremlin het gevolg van “militante verklaringen” van westerse functionarissen. Het ging meer bepaald over uitspraken van de Franse president Emmanuel Macron, die had geopperd dat er best Europese troepen in Oekraïne ingezet kunnen worden om het Russische leger daar te bestrijden. De Britse minister van Buitenlandse Zaken David Cameron had dan weer gezegd dat Oekraïne het recht had om door Londen geleverde wapens te gebruiken om doelen in Rusland aan te vallen. Volgens Poetin reden genoeg om aan te tonen dat een aanval dreigde tegen zijn land, en dus zijn tanden te tonen.

Veiligheidsanalisten zeggen dat de oefening is bedoeld als een waarschuwingssignaal van Poetin om het Westen ervan te weerhouden zich nog meer in de oorlog in Oekraïne te mengen, waar het wel wapens en inlichtingen aan Kiev heeft geleverd, maar geen troepen heeft gestuurd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER