Koen Wynants © Kioni Papadopoulos

Antwerpenaar is beu dat parkeerverbodsborden worden genegeerd en komt met creatieve oplossing

Er lopen heel wat klachten binnen bij de Antwerpse ombudsvrouw over parkeerverboden die niet gerespecteerd worden. De lokale politie voert de controle uit, maar dat loopt niet altijd van een leien dakje. Bovendien is de aanvraag niet gratis. Buurtbewoner Koen Wynants zocht naar een alternatief.

Britt Peeters

Het aanvragen van een parkeerverbod zorgt bij heel wat Antwerpenaren voor frustratie. Koen Wynants kan hierover meespreken. Op Twitter plaatste hij een ludieke foto. “Gisteren succesvol geëxperimenteerd met parkeerverbod in Antwerpen! Ik mail een suggestie door”, luidde het bericht aan de lokale politie. Op de foto is een parkeerverbod te zien, dat Wynants zelf geschreven heeft, en dus niet bij de stad heeft aangevraagd.

“Ik ben al een tijdje aan het verbouwen en heb dus al regelmatig een parkeerverbod moeten aanvragen, bijvoorbeeld om een container te plaatsen”, vertelt hij. “Via de site van de stad heb ik telkens online een verbod aangevraagd. Sinds ze de werkwijze hebben veranderd, kost dat ook geld. Telkens er een parkeerverbod geplaatst wordt, staan er de volgende dag toch gewoon auto’s geparkeerd. Dat zorgt voor de nodige stress en frustraties, om nog maar te zwijgen over het geld dat ik er al aan ben kwijtgespeeld.”

Wijkteams

Wynants gaf zijn verhaal aan bij de ombudsvrouw, die het op haar beurt meldde aan de lokale politie. Zij controleren of de parkeerverboden gerespecteerd worden. “Er komen heel wat klachten binnen over parkeerverboden die uiteindelijk onnuttig blijken te zijn”, zegt ombudsvrouw Karla Blomme. “De politie doet het toezicht, maar daar loopt het vaak mis. Ook de dienst Stadsontwikkeling kan niet meer doen dan de bordjes plaatsen. Het is een vervelende situatie.” De lokale politie onderzoekt momenteel hoe het ze de wijkteams efficiënter kunnen laten controleren.

Bord met eigen opschrift

Koen is in de toekomst niet van plan om nog te betalen voor de parkeerverboden die hij aanvraagt. “Ik heb bij wijze van experiment zelf een parkeerverbod geplaatst, met een eigen onderschrift dat ik er duidelijk op heb geplakt. Het staat er niet op gekribbeld zoals ik het regelmatig zie. Verbazend genoeg stond er de volgende dag helemaal niemand geparkeerd. Waarom zou ik nog betalen als het op deze manier ook lukt? De honderden euro’s die ik er al aan gespendeerd heb, zal ik niet terugkrijgen, maar ik wil er wel voor zorgen dat het bedrag niet meer oploopt.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.