nederland

Thierry Baudet dreigt Jesse Klaver “op zijn bek te slaan” in Nederlands parlement

Na afloop van het debat in de Nederlandse Tweede Kamer woensdag, heeft FVD-fractievoorzitter Thierry Baudet GroenLinks-PvdA-Kamerlid Jesse Klaver bedreigd.

Flore Clarisse
Bron: nrc, belga

Tijdens het debat raakte Baudet geïrriteerd door vragen van Jesse Klaver en D66-Kamerlid Jan Paternotte. De FVD-fractievoorzitter werd uitgehoord over de jaarverslagen van Stichting Forum voor Democratie uit de periode van het Oekraïne-referendum in 2016 (waarin aan Nederlanders gevraagd werd: ‘Bent u voor of tegen de wet tot goedkeuring van de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne?’ – de meerderheid stemde tegen). Klaver vroeg meermaals om die verslagen op te sturen.

Het incident vond plaats na het debat, toen Klaver nogmaals vroeg om de jaarverslagen op te sturen. Baudet zou geantwoord hebben dat hij dat niet wou doen en dat hij Klaver op zijn “bek” zou slaan als die er nog eens naar zou vragen.

Klaver maakte melding van het incident bij Kamervoorzitter Martin Bosma. Het reglement van orde van de Tweede Kamer, waarin de gedragsregels staan, verbiedt sinds 2023 expliciet bedreiging.

Verontschuldiging

Baudet, de leider van de Nederlandse uiterst rechtse partij Forum voor Democratie, heeft donderdag in een video op X zijn excuses aangeboden. Hij ontkent dat het om een bedreiging ging, maar verontschuldigt zich voor zijn taalgebruik. “De parlementaire omgangsvormen zijn anders. En die moeten we ook honoreren. En het is geen goed voorbeeld voor Nederland.”

Toen Kamervoorzitter Bosma de melding kreeg van de bedreiging door Baudet, sommeerde hij hem om donderdagochtend op gesprek te komen. Baudet kwam niet opdagen omdat hij kickbokstraining had, schrijft hij nu op X. “We hebben toen even gebeld en vanochtend opnieuw.”

Klaver heeft intussen laten weten onlinebedreigingen te hebben binnengekregen na het incident in de Tweede Kamer. Klaver zei dat hij excuses van Baudet op prijs zou stellen en dat de FVD-leider aan zijn achterban duidelijk moet maken dat “meningsverschillen oplossen met geweld nooit een oplossing is”.