Alles wat u moet weten over het nieuwe NBA-seizoen: titelrace wordt spannender dan ooit in "jaar van de trio's"

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Dinsdagnacht is het eindelijk weer zover: de start van het NBA-seizoen 2017/2018. Met Cleveland - Boston en Golden State - Houston krijgt de basketbalfan ook meteen twee krakers voorgeschoteld. Hoog tijd dus om vooruit te blikken op het grootste basketbalcircus te wereld. Wie zijn de titelfavorieten? Welk team kan verrassen? Wie wordt MVP en wie beste nieuwkomer?

Vincent Van Genechten, vtvn

LEES OOK: Logo op de truitjes? Dat is dan 1 miljard: De duizelingwekkende recordcijfers van de NBA

Klassiek duel

Hoe je het ook draait of keert, het nieuwe NBA-seizoen staat in het teken van trio's. Of "Big Three's" zoals ze dat over de Atlantische Oceaan zo graag noemen. De zomer leverde wederom heel wat interessante trades op, allen met slechts één doel: beter worden dan het oersterke drietal van kampioen Golden State Warriors met Stephen Curry, Klay Thompson en Kevin Durant (plus alleskunner Draymond Green om het feestje compleet te maken).

De Warriors vertrekken ook dit seizoen als titelfavoriet nummer één. Ze verloren vorig jaar amper een play-offwedstrijd (Game 4 in de finale tegen Cleveland), met Durant die aan zijn tweede campagne begint. Beter kan GSW eigenlijk niet meer doen, maar ze zijn verre van afgezwakt. Van alle "Big Three's" is die van Golden State de dodelijkste, meest complete en best gerodeerde. In principe kunnen enkel de Warriors de Warriors verslaan.

Tenzij LeBron James nog eens alles uit de kast haalt om zijn Cavaliers richting titel te loodsen (zoals in 2016). "The King" zag echter derde ster Kyrie Irving vertrekken, een zware aderlating. Kevin Love bleef wel en in de plaats van "Uncle Drew" kreeg James een enorm diep team met ervaren rotten als Dwyane Wade, Derrick Rose en zelfs Jeff Green. Bovendien is Isaiah Thomas geen slechte vervanger voor Irving en kan ook Jae Crowder zijn meerwaarde hebben als schutter en verdediger. De Cavs lijken eigenlijk beter gewapend dan ooit en klaar voor finale nummer vier op rij tegen GSW.

Er zijn uitdagers!

Eindelijk telt de NBA nog eens enkele échte uitdagers voor de Warriors en Cavs. Hét team dat aanzien wordt als de uitdager van de Warriors in het Westen is OKC. De Thunder slaagden erin om Paul George bij Indiana Pacers en Carmelo Anthony bij de New York Knicks weg te halen. Van een offensieve machine gesproken als je die twee combineert met MVP Russell Westbrook.

Al wordt het afwachten hoe scorer Melo zich zal aanpassen aan Westbrook, die ook graag de bal in zijn handen heeft. Op papier is OKC echter zowel offensief als defensief de grote uitdager voor GSW.

Er is echter ook Houston. Bij de Rockets heeft James "The Beard" Harden namelijk hulp gekregen van misschien wel de beste pure point guard in de NBA: Chris Paul. Net als Harden een onstopbare speler in het offensieve systeem van coach Mike D'Antoni. De Rockets worden FUN om naar te kijken. Daarnaast zijn er in het Westen ook altijd de Spurs. San Antonio speelde vorig seizoen de Warriors van het parket in de play-offs... tot Kawhi Leonard geblesseerd uitviel. Er zijn opnieuw veel vraagtekens bij de Spurs (de gezondheid van Pau Gasol, de leeftijd van Tony Parker en Manu Ginobili, de bank...) maar wie twijfelt nog aan het systeem van coach Gregg Popovych? Zij die het deden, kwame in het verleden bedrogen uit.

In het Oosten zijn zowat alle ogen gericht op de Boston Celtics als het aankomt op de tegenstand van Cleveland. De Celtics haalden Irving weg bij de Cavaliers en plukten ook Gordon Hayward weg uit Utah. Goed voor een mooie "Big Three" met de immer onderschatte Al Horford als derde man. Maar kan coach Brad Stevens het verlies aan diepte corrigeren? Andere teams om in het Oosten rekening mee te houden zijn de Washington Wizards van John Wall en de Milwaukee Bucks van Giannis Antetokounmpo.

Kritiek

Chicago Bulls-legende Michael Jordan betreurt de jacht op de vedetten om zo superteams te vormen. "Dat schaadt het competitief evenwicht van de competitie", waarschuwde de zesvoudige NBA-kampioen, eigenaar van de de Charlotte Hornets. "Er zullen één of twee fantastische teams zijn. De andere 28 ploegen zullen niks voorstellen of zullen het heel lastig hebben om te overleven."

Draymond Green, één van de sterren van Golden State, is niet onder de indruk van de strategie van de concurrentie om de Warriors het vuur aan de schenen te leggen. "Het is niet omdat ze supersterren bijeenbrengen, dat dat ook zal werken met al die ego's waarmee men zal moeten omgaan", aldus de power forward.

Om voor op te blijven

Er zijn ook altijd niet-titelfavorieten waarvoor je toch een nachtje kan opblijven. In het Oosten zijn dat de gekke Philadelphia 76'ers. De Sixers bengelen al jaren onderaan maar hebben nu eindelijk enorm veel talent tot hun beschikking met mannen als Joel Embiid, Ben Simmons, Markelle Fultz, Dario Saric en Jahlil Okafor. "Trust the Process" was steeds het motto en dit jaar kunnen de fans in Philly eindelijk nog eens écht hopen. Op een plek in de play-offs? Hoog gegrepen maar niet langer onmogelijk, zeker met de veelzijdig Simmons in de rangen.

In het Westen gaat de eer van "team to watch" naar Minnesota. De Timbervolves bouwen net als de Sixers al enkele jaren aan een team vol jonge wolven en slaagden er afgelopen zomer in om eindelijk nog eens een topspeler in huis te halen met Jimmy Butler, net als point guard Jeff Teague. Andrew Wiggins en Karl-Anthony Towns barsten van het talent en lijken nu klaar voor de volgende stap: de play-offs halen met hun Timberwolves.

MVP

Meest Waardevolle Speler, Most Valuable Player. Het is een begrip in de Amerikaanse sport dat voor de ene wat anders betekent dan voor de andere. Daarom levert de strijd om de MVP Award in de NBA ook altijd zoveel discussie op. Russell Westbrook won de belangrijkste individuele trofee vorig seizoen na een historische campagne. Ook dit jaar is de Thunder-ster weer een van de kandidaten. Nu heeft hij met George en Anthony echter twee andere sterren aan zijn zijde en dat kan in zijn nadeel spelen. Al deed het dat in het verleden niet met bijvoorbeeld Stephen Curry en LeBron James.

Curry en Durant zullen ook hun zegje hebben maar GSW is zo'n sterk team dat de MVP waarschijnlijk geen Warrior zal worden. Dan maar LeBron? Het is toch weeral van 2013 geleden dat "The King" de trofee nog eens kreeg en zonder Irving is dit misschien wel zijn kans om nummer vijf (evenveel als Jordan) te winnen. En wat met Kawhi Leonard? Door velen getipt als kandidaat nummer één omdat hij nog meer de eerste optie bij San Antonio wordt en eigenlijk nog écht moet ontploffen. Er zijn echter ook nog James Harden (nu wel mét Chris Paul) en Giannis Antetokounmpo, de Griekse topper in Milwaukee.

ROY

Er wordt natuurlijk ook altijd met hoge verwachtingen uitgekeken naar de strijd om die andere belangrijke individuele trofee: die van Rookie of the Year (beste nieuwkomer). Vorig jaar ging Milwaukee-speler Malcolm Brogdon met de eer lopen, dit jaar is de hoop groot dat enkel toptalenten het zullen uitvechten onder elkaar. Zo zijn er de point guards: Lonzo Ball bij de Lakers, Dennis Smith Jr. bij de Mavericks en D'Aaron Fox bij de Kings. De eerste is een geboren passer, de tweede een atletische machine en de derde een beetje van beide. Alle drie gaan veel minuten draaien en dus de nodige statistieken kunnen voorleggen aan het einde van het seizoen.

Er zijn echter ook twee namen die meedoen voor de ROY Award zonder dat ze dit jaar gedraft werden. De eerste is Ben Simmons, die het hele vorige seizoen miste door een blessure. Simmons is een atletische god en kan zowat alles, een beetje zoals LeBron in zijn eerste seizoen. Hij kan wel eens de statistisch beste rookie van het pak worden en als hij met Philadelphia de play-offs haalt... Daarnaast is er Milos Teodosic. Jawel, die Teodosic. De intussen 30-jarige Serviër die al jaren domineert in Europa. Hij maakte pas deze zomer de overstap naar de NBA, meer specifiek naar de LA Clippers. Zijn grootste plusplunt is uiteraard zijn ervaring.

Andere namen die meedingen naar de ROY Award: Markelle Fultz (Philadelphia), Jayson Tatum (Boston), Donovan Mitchell (Utah), Josh Jackson (Phoenix) en Malik Monk (Charlotte).

De belangrijkste data:

. 17 oktober 2017: begin reguliere seizoen

. 7 en 9 december 2017: wedstrijden buiten VS en Canada, Brooklyn-Oklahoma City en Brooklyn-Miami in Mexico

. 25 december 2017: Golden State-Cleveland, heruitgave finales 2015, 2016 en 2017

. 11 januari 2018: wedstrijd buiten VS en Canada, Boston-Philadelphia in Londen

. 15 januari 2018: Cleveland-Golden State, heruitgave finales 2015, 2016 en 2017

. 16-18 februari 2018: weekend met All Star Game in Los Angeles

. 11 april 2018: einde reguliere seizoen

. 14 april 2018: begin play-offs

. 31 mei 2018: begin finale 2018

De belangrijkste transferbewegingen:

. Atlanta

Uit: Tim Hardaway jr (New York Knicks), Dwight Howard (Charlotte), Paul Millsap (Denver), Thabo Sefolosha (Utah)

. Brooklyn

In: DeMarre Carroll (Toronto), Timofey Mozgov (Lakers), D'Angelo Russell (Lakers), Yakuba Billy Ouattara (rookie)

. Boston

Uit: Isaiah Thomas (Cleveland), Jae Crowder (Cleveland), Kelly Olynyk (Miami)

In: Kyrie Irving (Cleveland), Gordon Hayward (Utah/vrij)

. Charlotte

In: Michael Carter-Williams (Chicago), Dwight Howard (Atlanta)

. Chicago

Uit: Jimmy Butler (Minnesota), Michael Carter-Williams (Charlotte), Joffrey Lauvergne (San Antonio), Rajon Rondo (New Orleans), Dwyane Wade (Cleveland)

In: Justin Holiday (New York Knicks), Zach Lavine (Minnesota)

. Cleveland

Uit: Kyrie Irving (Boston)

In: José Manuel Calderon (Atlanta), Isaiah Thomas (Boston), Jae Crowder (Boston), Derrick Rose (New York Knicks), Dwyane Wade (Chicago)

. Denver

Uit: Danilo Gallinari (Clippers), Roy Hibbert (zonder ploeg)

In: Paul Millsap (Atlanta)

. Golden State

Uit: Matt Barnes (zonder ploeg), Ian Clark (New Orleans), James McAdoo (Philadelphia)

In: Omri Caspi (Minnesota), Nick Young (Lakers)

Stephen Curry ondertekende een nieuw vijfjarig contract ter waarde van 201 miljoen dollar.

. Houston

Uit: Patrick Beverley (Clippers), Sam Dekker (Clippers)

In: Chris Paul (Clippers)

James Harden verlengde zijn contract met vier jaar, tot 2023, en ontvangt de komende zes jaar 228 miljoen dollar.

. Los Angeles Clippers

Uit: Jamal Crawford (Minnesota), Chris Paul (Houston), Paul Pierce (einde carrière)

In: Patrick Beverley (Houston), Sam Dekker (Houston), Danilo Gallinari (Denver), Milos Teodosic (rookie), Lou Williams (Houston)

. Los Angeles Lakers

Uit: Timofey Mozgov (Brooklyn), D'Angelo Russell (Brooklyn), Metta World Peace (einde carrière), Nick Young (Golden State)

In: Lonzo Ball (rookie), Andrew Bogut (terug uit blessure), Kentavious Caldwell-Pope (Detroit), Brook Lopez (Brooklyn)

. Minnesota

Uit: Omri Casspi (Golden State), Zach Lavine (Chicago), Ricky Rubio (Utah)

In: Jimmy Butler (Chicago), Jamal Crawford (Clippers), Taj Gibson (Oklahoma City), Jeff Teague (Indiana)

. New York Knicks

Uit: Carmelo Anthony (Oklahoma City), Derrick Rose (Cleveland)

In: Enes Kanter (Oklahoma City), Frank Ntilikina (rookie)

. Oklahoma City

Uit: Taj Gibson (Minnesota), Enes Kanter (New York Knicks)

In: Paul George (Indiana), Carmelo Anthony (New York Knicks)

Russell Westbrook ondertekende een nieuw vijfjarig contract ter waarde van 205 miljoen dollar.

. Philadelphia

In: Markelle Fultz (rookie)

Joel Embiid verlengde zijn contract met vijf jaar voor een bedrag van 148 miljoen dollar.

. San Antonio

Uit: Jonathon Simmons (Orlando)

In: Rudy Gay (Sacramento), Joffrey Lauvergne (Chicago)

De 40-jarige Manu Ginobili verlengde zijn contract met twee jaar.

De tien laatste NBA-kampioenen:

2017: Golden State

2016: Cleveland

2015: Golden State

2014: San Antonio

2013: Miami

2012: Miami

2011: Dallas

2010: Los Angeles Lakers

2009: Los Angeles Lakers

2008: Boston

Teams met meeste titels (tussen haakjes datum van laatste titel):

1. Boston 17 (2008)

2. Los Angeles Lakers 16 (2010)

3. Chicago 6 (1998)

4. San Antonio 5 (2014)

. Golden State 5 (2017)

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen