Direct naar artikelinhoud
Gezondheid

Babyvoeding onder vuur: WHO pleit voor strengere regels

Babyvoeding onder vuur: WHO pleit voor strengere regels
Beeld thinkstock

De kwaliteit van babyvoeding moet beter. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie nadat ze duizenden producten in verschillende Europese landen onder de loep nam. Ook Belgische experts willen strengere regels.

Kant- en-klare groente- en fruitpap, babykoekjes en -ontbijtgranen, yoghurt en pudding speciaal voor peuters. Als het van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO afhangt, dan wordt dit soort van commerciële producten aan veel strengere regels onderworpen. 

De organisatie, die een analyse maakte van duizenden producten die in Oostenrijkse, Bulgaarse, Hongaarse en Israëlische winkelrekken liggen, ontdekte dat in deze potjes, pakjes en zakjes ‘ongepast’ veel suiker zit. En dat is niet zonder gevolg, zei João Breda, hoofd van de dienst Preventie en Controle van Niet-Overdraagbare Ziekten tijdens een persconferentie in Brussel. “Baby’s die regelmatig deze producten eten, kunnen problemen krijgen met hun melktanden. Ook bestaat het risico dat hun smaak zich zo ontwikkelt, dat ze vooral zoetigheden willen eten. Dat kan weer leiden tot overgewicht en obesitas.” 

De analyse bracht ook andere pijnpunten aan het licht, zei Breda nog. Naast te veel suiker, werd er ook te veel zout opgemerkt. En daar komt nog bovenop dat sommige producten expliciet aangeraden worden voor kinderen van vier, vijf maanden oud, terwijl ze volgens de WHO tot zes maanden exclusief borstvoeding zouden moeten krijgen. “Ook de informatie op heel wat etiketten was misleidend. Op sommige potjes werd het meest gebruikte ingrediënt, pakweg tomaat, niet genoemd, terwijl andere het beeld scheppen alsof ze veel kip en groenten bevatten terwijl die er maar voor een paar procent in verwerkt zitten.”

Aanbevelingen

De WHO komt daarom met een hele lijst aan aanbevelingen om de regels te verstrengen en de kwaliteit van babyvoeding op te krikken. Er wordt onder meer gepleit voor een volledige ban op toegevoegde suikers op voeding voor kinderen tot drie jaar. Ook zouden deze producten niet meer dan 5 procent gepureerd fruit, dat ook suikerrijk is en zelfs in hartige maaltijden verwerkt zit, mogen bevatten. De informatie op de etiketten moet ook correct zijn, liefst met de percentages van de ingrediënten duidelijk leesbaar en zonder aantrekkelijke tekeningen.

Isabelle Laquiere, voedingsdeskundige bij de federale overheidsdienst Volksgezondheid, woonde de presentatie van de WHO bij. Ze onderschrijft de bezorgdheden en aanbevelingen die er gemaakt werden. Volgens haar komen ze op een goed moment. “De Europese Commissie is net bezig met gesprekken die tot een nieuwe Europese Verordening moeten leiden.” Ons land neemt actief deel aan deze gesprekken en wil volgens Laquiere ook strengere regels voor de samenstelling, etikettering en marketing van deze producten. 

Achterhaald

De rapporten van de WHO vertellen niet in detail welke producten op welk vlak slecht scoren. Wel staat er een lijstje met merken die ze in de winkelrekken aantroffen. Sommige daarvan, als Hero Baby, HiPP en Ella’s Kitchen, zijn ook in ons land verkrijgbaar. Volgens Laquiere voldoen alle producten die in België aangeschaft kunnen worden, aan de huidige wetgeving. “Maar die dateert van zo’n tien jaar geleden en is op sommige vlakken achterhaald.”

Babynutrition.be, de Belgische federatie voor baby- en peutervoeding, laat weten kennis genomen te hebben van de WHO-rapporten. In een reactie stelt ze ook dat “de huidige discussies een goede gelegenheid bieden om een geactualiseerd wetgevingskader tot stand te brengen” en dat ze daar “graag aan meewerkt”. Maar de federatie benadrukt ook dat “de babyvoedingssector een van de strengst wettelijk geregelde in Europa is”.

Zelfgemaakt

Wat moeten ouders nu in afwachting van de nieuwe wetgeving doen? Kunnen ze met een gerust gevoel een kant-en-klaar potje aan zoon- of dochterlief voorschotelen of gaan ze maar beter zelf achter de kookpotten staan? Loes Neven, gezondheidsexpert van het Instituut Gezond Leven, zegt dat zelfgemaakte voeding de voorkeur heeft “omdat je dan weet wat je in zo’n papje stopt” en omdat je dan ook bittere ingrediënten kan gebruiken, iets wat de producten van commerciële producten volgens haar minder vaak doen. “Maar het kan geen kwaad om uit gemak eens een potje fruit- of groentepap aan je kind te geven. Zolang je dat niet dagelijks doet, lijkt me dat niet erg.” Dat onderstreept ook professor Theo Niewold, voedingsexpert aan de KU Leuven. “Je kind alleen maar niet-zelfbereide producten geven lijkt me geen geweldig idee. Het lijkt me net belangrijk om hem of haar te laten wennen aan zelfgemaakt eten.”

Wie een potje geeft, kijkt volgens de experts best even naar het etiket. Of beter, naar de ingrediëntenlijst. Producten met veel toegevoegde suikers zijn te mijden. Ook babysnacks, als zakjes geconcentreerd fruit, chipsachtige snoepjes en speciale babythee- of soep, leg je volgens de expert van de FOD best niet in de winkelkar. 

Kind en Gezin wil nog niet op de rapporten reageren. De organisatie wil die eerst door haar medische experts laten bestuderen en kijken welke producten op de Belgische markt verkrijgbaar zijn, zegt woordvoerster Nele Wouters. Los daarvan blijft Kind en Gezin volgens haar wel voorstander van een ban op toegevoegde suikers en duidelijke informatie op etiketten.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) benadrukt dat dit vooral een Europese zaak is. Wel zegt ze dat omgaan met voeding een van haar prioriteiten is. Ze verwijst daarvoor onder meer naar de invoering van de Nutri-score en de terugbetaling van diëtisten voor kinderen met gewichtsproblemen.