Direct naar artikelinhoud
Woningbranden

Meer dan de helft meer slachtoffers van woningbranden hier dan in Nederland

2017-03-26 01:21:47Beeld ANP

In België zijn woningbranden meer dan de 50% dodelijker dan in Nederland. Bij ons zijn tijdens de eerste helft van het jaar 33 mensen omgekomen in een woningbrand en bij onze bovenburen zijn dat er maar 13. Dat schrijft VRT NWS vandaag.

Elke dag breken woningbranden uit, zowel in België als Nederland, maar het verschil in dodelijke slachtoffers is opmerkelijk. Onze noorderburen zijn met zes miljoen inwoners meer maar hebben twintig dodelijke slachtoffers minder op de teller staan na een half jaar. Volgens Tim Renders, brandpreventieadviseur voor de hulpverleningszone Vlaams-Brabant Oost, is dat omdat Nederland verder staat op vlak van sensibilisering en veiligheidsbewustzijn. “De Belg denkt dat een brand hem niet overkomt, maar helaas gebeurt het wel vaak.”

“Voldoende rookmelders en een afgesproken vluchtplan, leiden tot een drastische daling in het aantal slachtoffers bij branden. Bij ons zijn er veel te weinig rookmelders”, zegt Renders. In 2013 werden rookmelders in Vlaanderen een verplichting voor nieuwbouw, renovatie en huurwoningen, maar dat zal op 1 januari 2020 veranderen. Dan wordt de nieuwe regel: minstens één rookmelder per verdieping.

Toch is die nieuwe wet voor Renders niet genoeg, volgens hem hangt het aantal rookmelders af van het aantal risicoplaatsen in de woning. “In een doorsneegezinswoning zijn dat tussen de 5 en de 8 rookmelders. Hoe meer rookmelders, hoe sneller de brand gedetecteerd wordt en hoe kleiner de brand blijft. Hoe kleiner de brand, hoe minder schade en uiteraard ook hoe minder slachtoffers”, aldus Tim Renders.