Direct naar artikelinhoud
NieuwsS.M.A.K.

S.M.A.K.-directeur Van Cauteren in opspraak na klachten over toxisch leiderschap

Philippe Van Cauteren.Beeld Wouter Van Vooren

Tien personeelsleden van het Gentse museum S.M.A.K. hebben een klacht ingediend tegen directeur Philippe Van Cauteren. Sinds eind 2023 voert de Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk een onderzoek naar mogelijk psychologisch grensoverschrijdend gedrag, zo schrijft De Standaard.

en

Van Cauteren ligt onder vuur omdat een deel van het personeel hem toxisch leiderschap verwijt. Concreet zou het gaan om ­onder meer micromanagement en onhoudbare werkdruk, veel werknemers die uitvallen en personeel dat voor een andere baan kiest. Bij de preventiedienst van Stad Gent zijn acht klachten ingediend, bij het Meldpunt van de Vlaamse ­overheid nog twee. Minstens drie van de klagers zouden onder­tussen niet meer in het museum werken.

Sinds eind 2023 voert Mensura, de Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk, een onderzoek naar mogelijk psychologisch grensoverschrijdend gedrag. Van seksueel grensoverschrijdend gedrag is geen sprake en er zijn geen klachten ingediend bij de politie.

De Gentse schepen van Cultuur, Sami Souguir (Open Vld), bevestigt dat een externe firma is aangesteld om een uitgebreid onderzoek te voeren. Van Cauteren zelf benadrukt dat hij zijn volledige medewerking verleent. “Ik kijk met nieuwsgierigheid en engagement uit naar het finale rapport. Belangrijk is dat er nadien keuzes worden gemaakt in functie van het welzijn van iedereen die verbonden is aan het S.M.A.K. Of ik kan aanblijven? Dat is een vraag voor de raad van bestuur.”