Direct naar artikelinhoud
AchtergrondVoetbal

Waar speelt Cercle Brugge-ontdekking Félix Lemaréchal volgend seizoen?

Waar speelt Cercle Brugge-ontdekking Félix Lemaréchal volgend seizoen?
Beeld Photo News

Félix Lemaréchal (20) is een totaalvoetballer. Hij heeft lef en persoonlijkheid – zowel op als naast het veld – is technisch sterk én heeft een grote motor. Maar waar gaat hij volgend seizoen voetballen?

en

Bij de Vereniging geniet de voetballiefhebber op het middenveld van een jonge Fransman. Gehuurd van AS Monaco, bij momenten een lust voor het oog. De Franse krant Ouest-France omschreef Félix Lemaréchal ooit als ‘un milieu polymorphe’. Vrij vertaald: een veelzijdige middenvelder.

Dat was toen hij werd verhuurd door AS Monaco aan Stade Brestois. Lemaréchal groeide op in Tours, belandde via EB Saint-Cyr-sur-Loire en FC Tours bij Girondins de Bordeaux. Bij die laatste liep het vijf jaar geleden fout voor de Fransman.

Lemaréchal geraakte betrokken bij een ruzie en moest om extrasportieve redenen vertrekken in Bordeaux. De middenvelder sloot echter snel aan bij AS Monaco. Ook in het prinsdom maakte hij indruk met zijn talent. Maar hoewel hij later ook minuten krijgt in de Ligue 1, breekt Lemaréchal nooit helemaal door bij Monaco.

“De komst van Philippe Clement was geen zegen voor mij”, zou hij daar later over zeggen. “Jullie landgenoot gunde me geen minuut. Het heeft me gehard.” Clement zelf zei over de Fransman: “Hij is een groot talent en zijn evolutie is positief. Alleen moet hij harder worden in matchen op het hoogste niveau.” Voorts zag Clement in hem wel “een toekomstige titularis” bij Monaco.

Waar speelt Cercle Brugge-ontdekking Félix Lemaréchal volgend seizoen?
Beeld BELGA

Na een uitleenbeurt bij Stade Brest tekende Lemaréchal vorige zomer bij Cercle Brugge. In de hoop de nodige stappen te zetten in zijn ontwikkeling. Zijn trainer is lovend, verschillende analisten evenzeer. “Hij voetbalt instinctief, vanuit zijn buikgevoel. Daar word je als trainer wel eens gek van, maar... Het hoort erbij”, zegt zijn coach Miron Muslic. “Bij Cercle heeft hij geleerd om hard te werken op het veld.”

Franse school

Lemaréchal was lang niet altijd basisspeler bij de Vereniging. En zijn statistieken ogen niet indrukwekkend. In de reguliere competitie was hij goed voor drie assists, in de play-offs zit hij aan twee goals en evenveel assists. Analisten loven zijn vista en durf, het feit dat hij comfortabel is onder druk, zijn vermogen om hoog én met intensiteit te pressen, en zijn technisch vermogen op de kleine ruimte.

Zelf spiegelde Lemaréchal zich in het verleden aan (ex-)ploegmaats als Aleksandr Golovin, Cesc Fabregas en Aurélien Tchouaméni. Het voetbal dat hij het liefst speelt? Bij Cercle zijn ze zich ervan bewust dat hij combinatievoetbal over de grond verkiest boven het energievretende voetbal van Muslic. Lemaréchal is immers een product van de Franse school.

De Fransman voelde zich vanaf dag één helemaal thuis in Brugge, waar alles perfect voor hem geregeld werd. Zijn woonst, zijn integratie in de ploeg. Toch zou het verbazen mocht Lemaréchal volgend seizoen opnieuw voor Cercle Brugge uitkomen. Doorbreken bij AS Monaco is waar hij nog steeds van droomt, maar daar mag hij in principe vertrekken. Bij Racing Genk stond hij hoog op het verlanglijstje, alleen hebben ze in Limburg twijfels bij zijn statistieken. Andere (Belgische) ploegen liggen ongetwijfeld op de loer. Of kan Europees voetbal hem overtuigen om toch een jaartje bij Cercle te blijven? Bij de Vereniging leven ze op (een klein beetje) hoop.

Franse school
Beeld Photo News