De Ter Rivierenlaan in Deurne doet nog steeds stof opwaaien.© Patrick De Roo

Districtsraad buigt zich opnieuw over Ter Rivierenlaan: “We moeten terug naar de tekentafel, samen met de buurtbewoners”

Deurne -

De Ter Rivierenlaan was het gespreksonderwerp op de districtsraad van Deurne. De oppositie verweet het districtsbestuur geen rekening te houden met de 1.179 bezwaarschriften. “Het districtscollege wil een prestigeproject op poten zetten”, klonk het bij Jan Van Wesembeeck (Vlaams Belang).

Niels Delport

Eind maart overhandigden vier leden van buurtcomité Allez Alléé 1.179 bezwaarschriften tegen de huidige plannen van de heraanleg van de Ter Rivierenlaan in Deurne. Diezelfde avond trokken ze samen met andere buurtbewoners naar het districtshuis om de districtsraad bij te wonen. Maar nog voor de Ter Rivierenlaan ter sprake kwam, werd de vergadering opgeschort door een gesprongen waterleiding in de kelder. Donderdagavond zakten opnieuw een twintigtal bewoners af naar de districtsraad. Deze keer gooide het alarm geen roet in het eten.

LEES OOK. Meer dan 1100 bezwaarschriften tegen heraanleg Ter Rivierenlaan in Deurne: “Mijn hart zal breken als die bomen eraan gaan”

“Een hele hoop buurtbewoners hebben mij laten weten dat ze een beroepsprocedure willen opstarten bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen”, zei Vlaams Belang-fractieleider Jan Van Wesembeeck. “Wil het bestuur toch volharden en doordoen met de huidige plannen en zo het risico lopen dat die raad een uitspraak doet in het nadeel van het district”, vroeg hij aan het districtscollege.

Tijs Dolhain, Claude Boelens, Roger Rennenberg en Lily Smeyers van buurtcomité Allez Allée overhandigden de bezwaarschriften in het stadhuis.© Patrick De Roo

“Wij wachten met spanning af welke uitspraak de hogere overheden zullen doen”, antwoordde districtsburgemeester Tjerk Sekeris (N-VA) daarop. “Als er geen bezwaren zijn of ze worden ongegrond verklaard, zoals dat het geval was met het Arenaplein en het Wim Saerensplein, dan gaat dit project gewoon door volgens de huidige plannen. Daarbij wil ik wel zeggen dat dit dossier niet het oorspronkelijke plan van het district Deurne is. Ons plan is teruggefloten door de brandweer. Eén ding is zeker. Wij gaan dit probleem nu niet oplossen. Dat is de taak van de federale en de Vlaamse overheden.”

“Ik ga niet mee in uw luchtkastelen”, sneerde Van Wesembeeck terug. “Dit districtscollege heeft een pot met subsidiegeld gevonden en wil een prestigeproject op poten zetten tegen de wil van de bewoners in. De brandweer heeft de plannen teruggefloten omdat u een middenberm wilde toevoegen. Daardoor moet de rijweg versmald worden en kunnen de ladderwagens niet door. Als men de breedte niet had aangepast, was er geen brandveiligheidsprobleem. Dat heeft de brandweer hier zelf tijdens een hoorcollege gezegd.”

Buurtbewoners

Ook Groen was niet de spreken over de manier waarop er met de buurtbewoners is omgegaan. “Bijna 2 procent van de stemgerechtigden in Deurne hebben een bezwaarschrift ingediend”, zei fractieleider Mathijs Post. “Ook al bent u het niet met hen eens, dan nog vind ik dat je naar de buurtbewoners moet gaan om uitleg te geven. U heeft de brandweer aan de tekentafel gezet. En als we alleen naar hen luisteren, verliezen we het karakter van de Deurnse en Antwerpse straten.”

“Denken politici dat ze het beter weten dan de rest”, voegde PVDA-districtsraadslid Manal Toumi er nog aan toe. “Mensen kennen de negatieve gevolgen die de heraanleg op hun straat heeft, maar er wordt niet naar hen geluisterd. Daarom moeten we samen met hen terug naar de tekentafel vooraleer we onpopulaire beslissingen nemen.”

“Ik ben het er niet mee eens dat we het altijd eens moeten zijn met al onze inwoners”, reageerde districtsraadslid Freya Van Alsenoy (N-VA). We moeten zeker luisteren naar hen, maar we moeten ook onpopulaire beslissingen nemen. Het is spijtig dat die bomen zullen sneuvelen, maar ik vind wel dat het de juiste beslissing is.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners