Nieuwe kabinet straft studenten die dralen met 3.000 euro extra collegegeld per jaar. Wat zijn daarvan de gevolgen?

Achtergrond
De langstudeerboete wordt na twaalf jaar weer van stal gehaald, zo staat in het hoofdlijnenakkoord van de coalitiepartijen. Vier vragen over de gevolgen.
Irene de Zwaan / vk
vrijdag 17 mei 2024 om 21:38
‘De langstudeerboete maakt het studenten onmogelijk om zichzelf te ontplooien naast hun studie', stellen critici.
‘De langstudeerboete maakt het studenten onmogelijk om zichzelf te ontplooien naast hun studie', stellen critici. beeld anp / Bart van Overbeeke

Amsterdam

Studenten die meer dan een jaar vertraging oplopen bij hun bachelor- of masteropleiding, moeten 3000 euro boven op hun collegegeld betalen.

Waarom kiezen de partijen ervoor om deze oude maatregel nieuw leven in te blazen?

Omdat ze geloven dat studenten uit vrees voor de boete sneller zullen afstuderen. Het gevolg is dat ze eerder aan de slag gaan op de arbeidsmarkt, wat goed zou zijn voor de economie. De maatregel levert het Rijk naar schatting 282 miljoen euro per jaar op. De 3000 euro die langstudeerders boven op hun vastgestelde collegegeld van 2600 euro betalen, wordt namelijk afgetrokken van de bekostiging van universiteiten en hogescholen. Zij krijgen per langstudeerder 3000 euro minder uitgekeerd, die ze dan op de ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Beoogd premier Dick Schoof tijdens formatie-overleg. Rechts PVV-leider Wilders, links formateur Van Zwol.

Hoe Dick Schoof de voorloper van premier Wilders kan zijn. De VVD neemt minstens twee grote risico's

Beoogd premier Dick Schoof stond nooit op een stembiljet. Daarin lijkt hij op Mario Draghi die in 2021 regeringsleider in Italië werd. Daar werden de populistische partijen alleen maar groter. Het voorland van Nederland?

Dick Schoof beoogd premier verlaat de Tweede Kamer na gesprekken met Richard van Zwol en de vertegenwoordigers van PVV, VVD, NSC en BBB.

'De partijloosheid van aankomend premier Schoof kan ook een probleem worden'

Dat beoogd premier Dick Schoof partijloos is, kan ook een probleem worden. 'Wie neemt hem in bescherming als er politieke moeilijkheden ontstaan?' In De Politieke Podcast van het Nederlands Dagblad gaat het erover.

De bewuste brief van de permanente vertegenwoordiging van Turkije bij de Europese Unie.

CU-Europarlementariër Anja Haga ontvangt brief Erdogan over Armeense genocide

ChristenUnie-Europarlementariër Anja Haga heeft een brief ontvangen van de Turkse regering met de vraag om niet meer de term Armeense genocide te gebruiken.

Donald Trump in een innige omhelzing met Afro-Amerikaanse kiezers? De BBC zag dat AI de boosdoener was.

AI zet je bij verkiezingen graag op het verkeerde been. Zo kun je je wapenen

Op weg naar de Europese stembus en de Amerikaanse presidentsverkiezingen drijft nepnieuws steeds vaker op geraffineerde kunstmatige intelligentie. Hoe beïnvloedt dit ons gedrag in het stemhokje?

Dirk Gotink en Gerben-Jan Gerbrandy zijn het oneens over alle grote Europese thema's.

Gerben-Jan Gerbrandy (D66) en Dirk Gotink (NSC) clashen over Europa: 'Dit beeld is echt krankzinnig'

De Europese lijsttrekkers Gerben-Jan Gerbrandy (D66) en Dirk Gotink (NSC) zijn het over alle grote thema’s oneens. Een verhit gesprek over oorlog, asiel en een federaal Europa. ‘Laten we stoppen 27 dwergen te zijn.’

Demissionair premier Mark Rutte en minister van Financiën Steven van Weyenberg tijdens het Verantwoordingsdebat in de Tweede Kamer over het jaar 2023.

Oppositie ruikt kans tij­dens Verantwoordings­de­bat: 'U wil meer ambte­na­ren ontslaan dan er zijn'

De aanstaande oppositie greep het jaarlijkse Verantwoordingsdebat aan om alvast wat gaten te schieten in de financiële onderbouwing van het nieuwe coalitieakkoord.