Dow op Wall Street sluit voor het eerst boven de 40.000 punten

Nieuws
De Dow-Jonesindex op Wall Street is vrijdag voor het eerst ooit boven de 40.000 punten gesloten. De graadmeter brak donderdag al voor het eerst in de geschiedenis door de 40.000 punten, maar sloot die dag nog onder dat niveau. Vrijdag ging de index vervolgens licht omhoog, waardoor aan het eind van de sessie een score van 40.003,59 punten op de borden stond.
anp
vrijdag 17 mei 2024 om 22:22
Afbeelding
beeld anp

De Dow Jones Industrial Average stamt uit 1896 en houdt het koersverloop van dertig toonaangevende fondsen op Wall Street bij. De laatste jaren heeft de graadmeter een flinke opmars doorgemaakt. Het was in 2020 dat de Dow voor het eerst door de 30.000 punten ging.

De algehele stemming op Wall Street bleef vrijwel wel terughoudend. Eerder deze week bereikten de New Yorkse graadmeters al nieuwe recordstanden door de toenemende hoop op een renteverlaging door de Federal Reserve. Die hoop nam toe door een meevallend Amerikaans inflatiecijfer, dat woensdag werd bekendgemaakt. Verscheidene Fed-bestuurders hebben echter sindsdien de hoop op een spoedige renteverlaging getemperd.

Reddit

Voor de Dow kwam de dagwinst vrijdag uit op 0,3 procent. De brede S&P 500-index won 0,1 procent tot 5303,27 punten. Techbeurs Nasdaq ging echter 0,1 procent omlaag en eindigde op 16.685,97 punten.

Reddit behoorde tot de grote winnaars op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden verheugd op de aankondiging dat OpenAI toegang krijgt tot gegevens van het berichtenplatform om zijn populaire chatbot ChatGPT te trainen. Reddit gaat op zijn beurt gebruikmaken van de technologie op het gebied van kunstmatige intelligentie van OpenAI. Het aandeel Reddit, dat eerder dit jaar naar de beurs ging, werd 10 procent meer waard.

Boeing

Verder won Boeing ruim 1 procent. De aandeelhouders van de geplaagde Amerikaanse vliegtuigbouwer hebben ingestemd met een beloningspakket van circa 33 miljoen dollar voor vertrekkend topman David Calhoun. Dat betekent dat de aandeelhouders het Boeing niet lastiger maken dan het al is voor het bedrijf. Boeing ligt al enige tijd onder vuur door een reeks veiligheidsproblemen, die bij regelgevers, consumenten en investeerders zorgen oproepen.

Microsoft sloot juist lager. De Europese Commissie dreigde Microsoft te beboeten als het techconcern niet snel bepaalde documenten overhandigt voor een onderzoek naar de AI-gerelateerde risico's van zoekmachine Bing. Microsoft heeft volgens Brussel nog niet voldoende gereageerd op een eerder verzoek om extra informatie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Apollo-8 astronaut die Earthrise-foto maakte is overleden

William Anders, de voormalige Apollo 8-astronaut die in 1968 de iconische 'Earthrise'-foto maakte waarop de planeet als een schaduwrijke blauwe knikker vanuit de ruimte te zien is, is overleden. Dat melden Amerikaanse media.

Afbeelding

Ook Italianen, Slowaken, Maltezen en Letten naar de stembus

De stemlokalen voor de Europese verkiezingen openen zaterdag ook in Italië, Slowakije, Malta en Letland. Ook de Tsjechen en de Esten kunnen hun stem uitbrengen, maar zij konden ook al eerder stemmen.

Afbeelding

Universiteiten willen banden met Israël niet verbreken

Nederlandse universiteiten zijn niet van plan hun samenwerking met alle Israëlische partners stop te zetten, schrijven ze in een brief in Trouw.

Afbeelding

Witgoedproducent Miele schrapt 1300 banen in Duitsland

De Duitse witgoedproducent Miele is van plan tot 1300 banen te schrappen in Duitsland als gevolg van een zwakkere vraag naar zijn wasmachines, vaatwassers, stofzuigers, koelkasten, drogers en andere huishoudelijke apparatuur.

Afbeelding

Gewonde bij steekincident in Groningen

Aan de Vrydemalaan in Groningen is vrijdagavond een persoon gewond geraakt bij een steekpartij. Het slachtoffer is met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht.

Afbeelding

Kleine minnen op Wall Street na beter dan verwacht banenrapport

De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine verliezen gesloten. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar het belangrijke rapport over de Amerikaanse arbeidsmarkt dat veel beter uitviel dan verwacht.