Wanneer is Maria verschenen, wanneer niet? Vaticaan wil voortaan Amsterdamse toestanden voorkomen

Achtergrond
Mariaverschijningen, huilende of bloedende heiligenbeelden en eucharistische wonderen. Lokale bisschoppen hadden veel vrijheid, maar het Vaticaan trapt nu op de rem. Met de ‘Amsterdamse verschijningen’ als ultiem voorbeeld van hoe het niet meer moet.
Hendro Munsterman Hendro Munsterman
vrijdag 17 mei 2024 om 21:17
De kapel van de Vrouwe van Alle Volkeren in Amsterdam gewijd  Ida Peerdeman beweerde tussen 1945 en 1959 Maria te hebben gezien. Uiteindelijk dwong Rome de bisschop van Haarlem in 2020 om het negatieve oordeel over de verschijningen te accepteren en aan zijn gelovigen mee te delen.
De kapel van de Vrouwe van Alle Volkeren in Amsterdam gewijd Ida Peerdeman beweerde tussen 1945 en 1959 Maria te hebben gezien. Uiteindelijk dwong Rome de bisschop van Haarlem in 2020 om het negatieve oordeel over de verschijningen te accepteren en aan zijn gelovigen mee te delen. beeld anp / Jean-Pierre Jans

Vaticaanstad

Maria zou jarenlang aan haar zijn verschenen, beweerde de Amsterdamse Ida Peerdeman (1905-1996). De Rooms-Katholieke Kerk had vervolgens ‘meer dan zeventig woelige jaren’ nodig om de verschijningen op te helderen, schrijft nu een nieuw Vaticaans document. Dat duurde niet alleen te lang, het proces verliep ook veel te rommelig – met elkaar jarenlang tegensprekende kerkelijke autoriteiten in het bisdom Haarlem en in Rome. Zo werden ‘gelovigen in verwarring gebracht’. 

Dat moet voortaan anders. In Rome zijn daarom vrijdag nieuwe ‘Procedurele normen voor de onderscheiding van vermeende bovennatuurlijke verschijnselen’ gepubliceerd. 

De veranderingen met de vorige - in 1978 afgekondigde, maar tot 2011 geheimgehouden regels - zijn opval..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Boven het pauselijk hoofdaltaar in de Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan bevindt zich het beroemde baldakijn van de 17e eeuwse kunstenaar Bernini. Een manuscript waarin de kunstenaar het baldakijn ontwierp werd uit de Vaticaanse archieven gestolen.

Kunsthistoricus die gestolen Bernini-manuscript aan Vaticaan wilde terugverkopen in Vaticaanse cel

Het Vaticaan heeft een kunsthistoricus in de cel gegooid. De man wordt ervan verdacht een Bernini-manuscript uit 1633 uit de Vaticaanse archieven te hebben gestolen om het jaren later aan het Vaticaan terug te verkopen.

Dominicanes Nadia Kroon (34) bij de Klimaatmars in Amsterdam: 'Als de mensheid zichzelf dreigt uit te roeien, dan laten wij ons zien.’

Het klooster in - dat wil bijna niemand meer in Nederland. Dus sterven veel ordes uit. Maar er is hoop

Je kunt zondag bij dertig kloosters door het hele land een kijkje nemen. Maar hoe vitaal zijn Nederlandse kloosters nog? ‘Medezusters van honderd jaar geleden zouden aan de beademing moeten als ze zien hoe ik nu leef.’

Ook de Norbetinessen van klooster Sint Catharinadal in Oosterhout geven belangstellenden op Open Kloosterdag een kijkje in hun leven en werken. Archieffoto uit 2006.

Van bierproeven tot liturgisch vaatwerk: dit zijn de tien leukste activiteiten van Open Kloosterdag

Nieuwsgierig naar wat er binnen de muren van een klooster gebeurt? Op Open Kloosterdag mag iedereen de deelnemende kloosters binnenwandelen. Dit zijn de tien leukste activiteiten.

Een groepsfoto van meisjes en zusters van De Goede Herder uit 1954.

Aan de terreur van de Zusters van de Goede Herder zaten ook andere kanten, laat deze journalist zien

In dezelfde week dat de VPRO de documentaireserie over de Meisjes van de Goede Herder uitzendt, publiceert journaliste Christel Don een eigen onafhankelijk onderzoek. 'Een tegenstrijdige en diverse werkelijkheid.’

Afbeelding

Jonge homo die door seminarie werd geweigerd krijgt handgeschreven brief van paus: 'Volg je roeping'

Homo’s moeten van de seminaries worden geweigerd, omdat daar te veel ‘flikkergedoe’ is, zei de paus onlangs. Nu moedigt Francisus echter een jonge homo aan om toch vooral priester te worden. ‘Dit is wie de paus echt is.’

Beeld van Sint Vincentius a Paulo, de beschermheilige van armen en zieken, bij de Sint-Vincentiuskerk in Volendam. De heilige Vincentius is sinds 1860 beschermheilige van Volendam.

Voorwaardelijke boete voor slaan Volendamse pastoor. 'Ernstig, maar ook zorgelijk'

Een 34-jarige Volendammer die eind januari in de Sint-Vincentiuskerk in zijn woonplaats een pastoor sloeg, heeft daarvoor een voorwaardelijke boete van zeshonderd euro gekregen.