Na eerste examenweek ruim twee keer zoveel klachten als in 2023

Nieuws
Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zijn vrijdag beduidend minder klachten (20.000) binnengekomen dan in de voorgaande dagen. Toch is het totaal van 220.000 na de eerste week ruim het dubbele ten opzichte van vorig jaar. Toen registreerde het LAKS na de eerste week 100.000 klachten.
anp
vrijdag 17 mei 2024 om 21:37
Afbeelding
beeld anp

De woordvoerder denkt dat het lagere aantal klachten dat vrijdag binnenkwam, komt omdat er wat minder deelnemers aan de examens waren. ‘De meeste klachten komen van de havisten, vwo’ers en vmbo-leerlingen die de gemengde en theoretische leerweg doen. De vakken die vandaag voor deze scholen op het programma stonden, zoals filosofie voor havo en aardrijkskunde voor het vwo, worden door minder leerlingen gevolgd dan de andere vakken.’

Het LAKS heeft elk jaar een punt waar scholieren hun klachten over de eindexamens kunnen melden. Dat kan telefonisch en online. De woordvoerder zegt dat de groei van het aantal klachten vooral via de website tot stand is gekomen. Waarom dat is kan hij niet verklaren.

Er doen dit jaar zo’n 191.000 middelbare scholieren mee aan het centraal schriftelijk eindexamen. De meeste leerlingen, ruim 96.000, zitten op het vmbo. Vorig jaar deden bijna 186.000 jongeren eindexamen en het jaar ervoor ongeveer 188.000. Het aantal vwo’ers en havisten is de afgelopen jaren vrijwel gelijk gebleven, de toename komt voor rekening van het vmbo.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Weer Duitse politicus aangevallen

Weer is een Duitse politicus aangevallen. Het gaat deze keer om de parlementariër Roderich Kiesewetter van de christendemocratische oppositiepartij CDU. De 60-jarige werd belaagd tijdens een verkiezingscampagne in het Zuid-Duitse Aalen.

Afbeelding

Lange rijen op Heathrow Airport Londen door staking grenspolitie

Op Heathrow Airport bij Londen staan lange rijen bij de paspoortcontrole, schrijven Britse media. Medewerkers van de grenspolitie staken drie dagen lang, omdat ze niet blij zijn met veranderingen in hun roosters.

Afbeelding

Carel Copier, eerste drummer van Doe Maar, overleden

Carel Copier, de eerste drummer van Doe Maar, is overleden. De muzikant, die ook actief was als kunstschilder, stierf vrijdag aan de gevolgen van kanker, heeft zijn band Boem3 bekendgemaakt.

Afbeelding

Standbeeld onthuld voor Russische opstandeling Prigozjin

In het Russische Sint-Petersburg is bij diens graf een standbeeld onthuld van de Russische opstandeling Jevgeni Prigozjin, die vorig jaar augustus omkwam bij een vliegtuigongeluk.

Afbeelding

Exitpoll: partij premier Modi wint Indiase verkiezingen

De partij van de Indiase premier Narendra Modi heeft volgens de exitpoll de verkiezingen gewonnen. Na zes weken sloten zaterdag de laatste stembussen. Zoals verwacht lijkt Modi opnieuw een meerderheid in het parlement te hebben behaald.

Afbeelding

Agent die gewond raakte in Mannheim ligt in kunstmatige coma

De politieagent die vrijdag gewond raakte bij de mesaanval in het Duitse Mannheim ligt in een kunstmatige coma. Een woordvoerder van de politie laat weten dat hij nog altijd in levensgevaar verkeert.